I dag är det premiär för Amazons automatiska mataffär – i e-handelsjättens hemstad, Seattle. Foto: ELAINE THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅNI dag är det premiär för Amazons automatiska mataffär – i e-handelsjättens hemstad, Seattle. Foto: ELAINE THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN
I dag är det premiär för Amazons automatiska mataffär – i e-handelsjättens hemstad, Seattle.  Foto: ELAINE THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Amazons grundare Jeff Bezos är världens rikaste man. Foto: DENNIS VAN TINE / LFI/AVALON.RED B4575Amazons grundare Jeff Bezos är världens rikaste man. Foto: DENNIS VAN TINE / LFI/AVALON.RED B4575
Amazons grundare Jeff Bezos är världens rikaste man.  Foto: DENNIS VAN TINE / LFI/AVALON.RED B4575

Amazon öppnar första butiken utan kassor

Publicerad

I dag är det premiär för Amazons automatiska mataffär – i e-handelsjättens hemstad, Seattle. 

Som kund ska du bara behöva checka in, plocka på dig varor och gå hem. 

Resten fixar appen. 

Efter över ett års tester öppnat Amazon i dag sin första automatiska matbutik, i bolagets hemstad Seattle på USA:s västkust, rapporterar Veckans Affärer

LÄS MER: 40 procents chans att Apple köper Netflix

Amazons artificiella intelligens håller koll på varorna

Affären heter Amazon Go och mäter kundernas köp genom kameror och sensorer. 

En artificiell intelligens känner igen vilka varor som plockas från hyllorna och räknar ihop värdet på varorna, teknologin är densamma som i självkörande bilar.  

Allt som du behöver tänka på som konsument är att checka in i butiken med hjälp av en app och ta de varor du behöver och gå hem. 

LÄS MER: Apple erkänner: slöar ner din Iphone med flit

Amazons grundare Jeff Bezos rikast i världen

Amazon drar pengarna från ditt konto med hjälp av appen och skickar räkningen efteråt. 

Veckans Affärer berättar att butiken är på blygsamma 167 kvadratmeter och och det finns ännu inga kända planer på ytterligare Go-butiker, eller om tekniken ska användas i Amazons befintliga butikskedja Whole Foods, enligt Veckans Affärer. 

Amazons grundare, multimiljardären Jeff Bezos, gick nyligen om Bill Gates som världens rikaste person. Under måndagen uppskattades hans förmögenhet till motsvarande cirka 870 miljarder, enligt Bloombergs miljardärsindex

LÄS MER: Huawei snart större än Apple på smarttelefoner

Amazon kan inleda samarbete med Ikea

 Dock har Bill Gates ägnat sig åt omfattande välgörenhet genom åren och skänkt Microsoft-aktier för motsvarande cirka 290 miljarder kronor, enligt affärstidningen Forbes. 

Sveriges möbelgeni Ingvar Kamprad ligger för närvarande på åttondeplats bland världens rikaste, enligt Bloombergs index. 

Amazon planerar en Sverigeetablering och det har tidigare rapporterats om att möbeljätten Ikea kan vara en blivande samarbetspartner. 

 

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen