- Det är en marginell förändring, det duger inte. Det ökar rättsosäkerheten, säger Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
- Det är en marginell förändring, det duger inte. Det ökar rättsosäkerheten, säger Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Allvarligt sjuka undantas nya sjukregeln

Publicerad
Uppdaterad
Debatten om att sjuka ska tvingas ut på arbetsmarknaden ledde till ytterligare eftergifter när socialförsäkringsutskottet samlades i dag. Efter 181 dagar ska enligt reglerna en sjuk prövas mot hela arbetsmarknaden. Nu sägs att det inte ska göras om det anses vara "oskäligt".
- Det är en marginell förändring, det duger inte. Det ökar rättsosäkerheten, säger Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.
Det innebär att en allvarligt sjuk med avtagande arbetsförmåga undantas. Även den som har liten arbetsförmåga och med en sjukdom som kommer i skov slipper söka sig ut på arbetsmarknaden. Även ytterligare sjukdomsfall undantas: Om det krävs en lång rehabilitering, som till exempel efter en stroke, eller om det fortfarande krävs behandling efter tillfrisknandet, som för exempelvis en cancerpatient.
Utskottet talar nu också om en allvarlig sjukdom i stället för en mycket allvarlig sjukdom.
De nya undantagen gäller dels personer som efter 180 dagar ska prövas mot hela arbetsmarknaden, dels för personer vars förlängda sjukpenning gått ut efter 914 dagars sjukdom.
De nya reglerna ska fortfarande gälla från den 1 januari.

Omfattar 1 000-2 000

De nya reglerna beräknas omfatta 1 000–2 000 personer som nu inte behöver prövas mot hela arbetsmarknaden.
Det är inte rimligt att en försäkrad ska lämna sin anställning eller ska behöva ta tjänstledigt för att söka annat arbete om arbetsförmågan kommer att försämras eller om den försäkrade på sikt bedöms få svårt att klara annat arbete, anser utskottet.
Undantagen gäller bland annat medicinsk behandling som förebygger allvarlig sjukdom, exempelvis den som haft en tumörsjukdom och som får behandling som motverkar återfall, stroke, omfattande brännskador, förlust av kroppsdel och multipel skleros.
Någon gräns för hur länge en försäkrad kan uppbära sjukpenning på grund av synnerliga skäl finns inte.

Kritiska till egen röst

Den rödgröna oppositionen röstade för de borgerliga partiernas förslag, men är trots det kritisk till det de röstat för.
- Det är en marginell förändring, det duger inte. Det ökar rättsosäkerheten, säger Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.
Förändringarna som utskottet gör ska enligt uppgift från den borgerliga majoriteten omfatta uppemot ett par tusen personer, som kan få undantag från reglerna, utöver vad som sades i det förslag som lades fram så sent som förra fredagen.
De rödgröna partierna S, V och MP försökte få gehör för ett tilläggsförslag som skulle innebära att de regler som leder till att människor förlorar sjukpenningen tas bort, kombinerat med en beräkning för hur mycket det skulle kosta statskassan.
- Det förslag som regeringen lagt fram gör att det fortfarande blir otydligt om vad som omfattas, säger Gunvor G Ericson (MP).

Inte bara läsarnas kritik

Moderaten Gunnar Axén, socialförsäkringsutskottets ordförande, uppger att det inte bara var läkarnas kritiska debattartikel i Dagens Nyheter i förra veckan som fått alliansen att mildra reglerna för de svårt sjuka.
- Vi har följt utvecklingen av praxis och tillämpningen under längre tid och varit uppmärksammad på detta och funderat på om något måste göras. Vi har kommit fram till att regeltillämpningen har blivit snävare än vad vi hade tänkt oss, säger Axén.
Det finns de som hävdar att det är omänskligt att tvinga ut sjuka personer på arbetsmarknaden. Vad säger du till dem?
- Det har varit orimligt att allvarligt sjuka personer har fått sin arbetsförmågan prövad mot hela arbetsmarknaden. Men om det inte är allvarliga sjukdomar så kan det vara rimligt att man gör en prövning för att se om personens arbetsförmåga kan tas till vara, så att vi kommer ifrån den situation där vi varit där många människor fastnat i väldigt långa passiva sjukskrivningar som bara lett till förtidspension och utanförskap, säger Axén.

Bör söka på nytt

- Det är inte så att sjukförsäkringen är en yrkesförsäkring där man är försäkrad att arbeta i sitt vanliga yrke i hela sitt liv.
Axén uppger också att de svårt sjuka personer som redan fått avslag på ansökan om fortsatt sjukpenning kan ansöka på nytt och bli prövade enligt de nya mildare reglerna.

Husmark välkomnar förändring

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson välkomnar förändringarna som de borgerliga ledamöterna i socialförsäkringsutskottet nu gör.
Att utskottet tar ett initiativ är det snabbaste sättet att säkerställa avsikten i den nya försäkringen, skriver hon i ett svar till TT.
"Allvarligt sjuka människor ska känna all trygghet de kan få under sin sjukdom. Det var och är alliansregeringens avsikt med den nya sjukförsäkringen", skriver hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen