Finansminister Anders Borg. Foto: Anders Wiklund / Scanpix /
Finansminister Anders Borg. Foto: Anders Wiklund / Scanpix /

Allvarligaste krisen sedan 40-talet

Publicerad
Uppdaterad
Vårbudget - och finansminister Anders Borg skräder inte orden:
- Det här är kanske den allvarligaste finansiella situation vi har sett under efterkrigstiden, säger han på onsdagsförmiddagen.
Finansminister Anders Borg (M) mötte pressen utanför riksdagshuset innan han klev in för att presentera och debattera vårbudgeten.
- Det här är kanske den allvarligaste finansiella situation vi har sett under efterkrigstiden. Sverige har på grund av att vi är ett industriland drabbats extra hårt.
Anders Borg ser tre saker som speciellt viktiga i regeringens budgetarbete:
• Att värna de offentliga finanserna.
• Att värna kärnan i välfärden
• Se till att arbetslösheten inte biter sig fast.

45-95 miljarder

Enligt Anders Borg gör man nu ”en väldigt, väldigt kraftig uppgradering av arbetsmarknadsåtgärderna”.
- Vår uppfattning är att det är viktigast att ge pengar till kommunerna och pengar till aktiva åtgärder på arbetsmarknaden.
Till TT säger finansministern:
- Vi gör nu en väldigt kraftig uppdatering av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna. Det handlar om 45–95 miljarder de närmaste åren.

Vet inte när krisen vänder

Om Socialdemokraternas kritik säger Anders Borg:
- Alltför ofta låter de som om det alltid går att öka alla anslag hela tiden, men de har inte någon sedelpress på partikansliet.
Borg har svårt att säga när krisen vänder.
- Jag kommer inte gå först i kön av vändpunktsletare.
På frågan om vad de arbetslösa ska göra blir Anders Borg svaret skyldig:
- Det är en av de saker vi ska återkomma med till höstens budget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen