Brevbärarnas arbetsmiljö blir allt hårdare där de möts av hot i vissa områden. Foto: / Copyright © Peter Phillips, All Rights Reserved.Brevbärarnas arbetsmiljö blir allt hårdare där de möts av hot i vissa områden. Foto: / Copyright © Peter Phillips, All Rights Reserved.
Brevbärarnas arbetsmiljö blir allt hårdare där de möts av hot i vissa områden. Foto: / Copyright © Peter Phillips, All Rights Reserved.
Alexis Larsson på Postnord vill se fler säkerhetsåtgärder. Foto: PostnordAlexis Larsson på Postnord vill se fler säkerhetsåtgärder. Foto: Postnord
Alexis Larsson på Postnord vill se fler säkerhetsåtgärder. Foto: Postnord
För en månad sedan tvingade två män till sig en Postnord-lastbil i Angered, Göteborg. Våldet och hotet mot Postnordanställda blir allt grövre. Foto: EVELINA NEDLUNDFör en månad sedan tvingade två män till sig en Postnord-lastbil i Angered, Göteborg. Våldet och hotet mot Postnordanställda blir allt grövre. Foto: EVELINA NEDLUND
För en månad sedan tvingade två män till sig en Postnord-lastbil i Angered, Göteborg. Våldet och hotet mot Postnordanställda blir allt grövre. Foto: EVELINA NEDLUND

Brevbärarna möts av hot och våld - fruktar för säkerheten på jobbet

Publicerad
Uppdaterad

Hoten och våldet mot Postnords brevbärare och chaufförer blir allt värre, uppger Sveriges radio.

Det gör att personalen fruktar för sin säkerhet.

– Tidigare var brevbäraren fredad. Det är inte brevbäraren i dag, säger Postnords säkerhetschef Alexis Larsson till Ekot.

Varje år rapporteras runt 100 händelser om hot och våld inom Postnord. Enligt Sveriges radio Ekot kan det handla om allt från hotfulla mejl till upprörda personer som knuffar en brevbärare.

Händelserna blir inte fler – men däremot värre.

 

LÄS MER: Bilderna visar Postnords paketkaos – på Arlanda

 

Oroliga brevbärare hos Postnord

Det uppger Postnord för Ekot, och berättar också hur brevbärare och chaufförer blir alltmer oroliga.

– Det som tidigare var en blick eller ett ord med ett hot, är nu att man står i vägen, puttar vår personal eller sätter sig på våra fordon, säger Alexis Larsson, säkerhets- och reklamationschef på Postnord, till Ekot.

Enligt honom är inte brevbärare längre fredade på samma sätt som de var förut.

– Våra anställda måste ha en trygg arbetsmiljö. De ska inte vara rädda när de går till jobbet, säger Alexis Larsson till Dina Pengar.

Postnordbil kapad i Angered

Problemen finns främst i förorter till storstäderna, enligt Postnord.

– Senast var det områden i Göteborg, fram för allt gäller det Angered. Vi hade en lastbil som blev kapad där för några veckor sedan där två personer med rånarluvor tvingade till sig lastbilen med ett pistolliknande föremål, säger Alexis Larsson.

En brevbärare har också vid ett tillfälle blivit  misshandlad och rånad.

– Vi ser att hotnivån flyttas upp hela tiden. Brevbäraren är inte fredad som de var tidigare. Tidigare rörde man inte posten.

Tvingas dubblera antalet brevbärare i vissa riskområden

Är personalen rädd?

– Absolut. Det finns en stor otrygghet bland personalen i vissa områden.

Det har gått så långt att Postnord som arbetsgivare numera analyserar vem eller vilka som kan vara lämpliga att skicka ut i vissa problemområden. Ibland tar man också till dubbelbemanning, alltså att brevbärarna går två och två i ett område.

– Vi tittar bland annat på vilken brevbärare tror vi kan möta en eventuell hotfull situation på bäst sätt. Men till syne och sist ska vi inte ha vår personal områden där de känner sig oroliga. Då får vi titta på andra lösningar, säger Alexis Larsson till Dina Pengar.

Det händer också att Postnord tvingas ställa in postutdelningen i vissa områden. I bland har stoppet varit begränsat till en trappuppgång, vid andra tillfällen ett helt område.

 

 

LÄS MER: Brevbärarnas skräck i det utsatta området

 

Postnord: Vanligare med stölder

– De som gör det här vill störa samhällsinfrastrukturen eller så är det, framför allt, ungdomar som är ute efter att stjäla vårt gods, säger Alexis Larsson till Ekot.

Det har också blivit vanligare med rapporter om stöld. Enligt säkerhetschefen ökar intresset för gods som kan omsättas i pengar.

Nu vill han se fler säkerhetsåtgärder. Det kan handla om utbildning, personlarm och att dela ut posten på andra tider för att anpassa sig till den hotbild som finns.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen