Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler väljer bort raketer på nyårsafton

Jämfört med åren kring millennieskiftet så har försäljningen av fyrverkerier minskat rejält, enligt Sveriges Fyrverkeribranschförbund (SFB).Foto: Arne Forsell
Samtidigt som försäljningen har sjunkit har svenskarnas preferenser när det gäller fyrverkerier förändrats.Foto: Arne Forsell

Svenskarna lägger betydligt mindre pengar på nyårsfyrverkerier jämfört med för några år sedan.

Men pjäserna har blivit större. Numera står "tårtorna" för merparten av försäljningen.

Ett hundratal skadas varje år

Varje år skadas omkring 100 personer så pass allvarligt av fyrverkerier att de måste söka vård akut. Vanligast är bränn- och sårskador på händer och fingrar.

Trots att det finns en 18-årsgräns för hantering av fyrverkerier så är många av de skadade minderåriga. De flesta är män.

Smällare är helt förbjudna i Sverige. Detsamma gäller andra fyrverkeriartiklar som har "knall som främsta effekt".

Den som tänker fyra av fyrverkerier i tätbebyggt område kan behöva tillstånd.

Källor: Polisen, MSB

Varken vinstexplosioner eller brakförluster tycks vara i sikte när TT talar med några av landets största fyrverkeriföretag är beskedet ungefär att det knallar och går.

- Man vet aldrig hur det har gått förrän returerna kommer. Men våra säljare är ju ute hos kunderna, så vi får indikationer varje dag på hur det går. Några butiker har gått upp och någon har tappat lite, säger Ingela Bertram, delägare och inköpare på Svea Fireworks i Ängelholm.

- Det är för tidigt att säga. Men det känns som ett normalår, säger Thomas Wetterström, vd för Hammargrens i Kungsbacka.

 

LÄS OCKSÅ: Så förändras skatten 2016 – så påverkas du

Mindre marknad

Enligt både Hammargrens och Svea Fireworks så har marknaden varit ganska stabil de senaste åren, trots ökade restriktioner och att flera stora butikskedjor slutat sälja fyrverkerier. Men jämfört med åren kring millennieskiftet så har den minskat rejält, enligt Sveriges Fyrverkeribranschförbund (SFB). Då låg den årliga försäljningen till vanliga konsumenter på cirka 200 miljoner kronor. I fjol uppgick den till 150160 miljoner kronor, enligt SFB:s ordförande Erik Nilsson.

- Det har varit en successiv nedgång. Vissa år har det gått ner lite mer och andra år lite mindre, säger han.

Vad minskningen beror på är svårt att säga, enligt Nilsson. En orsak kan vara ett allmänt minskat intresse, en annan att allt fler kommuner arrangerar fyrverkerier och att många privatpersoner därför struntar i att ordna egna, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Butikernas bojkott: Slutar sälja raketer

Tårtorna enklare

Samtidigt som försäljningen har sjunkit har svenskarnas preferenser när det gäller fyrverkerier förändrats. Allt fler väljer bort raketer och andra mindre pjäser till förmån för så kallade fyrverkeritårtor.

- Det har varit en väldigt tydlig trend under många år, säger Thomas Wetterström på Hammargrens.

Tårtorna står nu för omkring 70 procent av omsättningen hos både Hammargrens och Svea Fireworks. Förklaringen till succén är, enligt företagen, att de är både säkrare och enklare att använda jämfört med raketer.

- Du tänder på stubinen och kan sedan ställa dig en bit ifrån tillsammans med dina vänner och titta. Med raketer får du springa fram och tillbaka och tända på, säger Ingela Bertram.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinnorna som tjänar mest i näringslivet

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!