Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt fler söker skuldsanering – men spelmissbrukare nobbas

Allt fler vill ha skuldsanering, och andelen med spelskulder ligger på minst 15-20 procent. Foto: BJÖRN LUNDBERG

Antalet personer som ansöker om skuldsanering är rekordhögt.

Hos Kronofogden ser man att en ökande del av de drabbade har spelskulder. Men personer med pågående spelmissbruk beviljas inte skuldsanering.

– Man måste ha förändrat sin situation först, säger Ann-Charlotte von Feilitzen, sektionschef vid Kronofogdemyndigheten.

Enligt nya siffror från Kronofogden har nästan 11 000 personer lämnat in en ansökan under årets första sex månader.

Antalet ansökningar ökar i alla län förutom Kalmar, Norrbotten, Jämtland och Värmland.

För ett år sedan när Expressen rapporterade om att skuldsatta fick vänta länge på hjälp låg siffran på 9 500. Och det var nästan dubbelt så många som 2016 då regeländringar för skuldsanering infördes.

Enklare söka med nya reglerna

Enligt tidigare lagstiftning hade den som ansökt om skuldsanering hos Kronofogden själv ansvar för att betala sina skulder till alla olika borgenärer. 

De ändrade reglerna innebär att de sökande i stället får betala en klumpsumma till Kronofogden, som därefter portionerar ut de olika inbetalningarna. 

De förenklade reglerna innebar att ansökningarna ökar i snabb takt. En tydlig trend är att personer med spelskulder vill ha hjälp. Men ännu finns ingen säker statistik på detta.

Ann-Charlotte von Feilitzen, sektionschef vid skuldsaneringen på Kronofogdemyndigheten. Foto: Pressbild

– Våra handläggare har märkt att andelen ansökande med spelrelaterade skulder ökar.  Vi tror att det handlar om minst 15-20 procent som har spelskulder. Förmodligen döljer sig ett stort mörkertal bakom det här, uppger Ann-Charlotte von Feilitzen vid Kronofogdemyndigheten.

Spelskulderna bedöms enligt samma kriterier hos Kronofogden. Men skuldsättning på grund av sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet ger större chans att få skuldsanering, än om du har ett pågående spelmissbruk.

Måste ha slutat spelmissbruka

För att man ska beviljas en sanering måste vissa saker uppfyllas:

Att man är överskuldsatt och inte kan betala sina skulder inom överskådlig tid.

Det ska vara skäligt att personen får skuldsanering, vilket beslutas efter en helhetsbedömning i varje enskilt ärende.

Man får inte ha kvar på några stora tillgångar.

Spelskulderna bedöms enligt samma kriterier hos Kronofogden. Men skuldsättning på grund av sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet ger större chans att få skuldsanering, än om du har ett pågående spelmissbruk.

– Vi tittar på orsakerna till att man dragit på sig skulderna. Ibland ser vi vi att man fortfarande har ett spelmissbruk, och då är det inte skäligt att man sanerar. Man måste ha förändrat sin situation och inte fortsätta skuldsätta sig, förklarar Ann-Charlotte von Feilitzen.

Äldre personer beviljas oftare

När skuldsaneringen inletts gör man en plan upp så att en del av skulden betalas under några år. Resten slipper man betala, enligt uppgörelsen med borgenärerna.

Beviljandegraden för skuldsanering har legat relativt konstant på runt 65 procent de senaste åren. Det är vanligare att äldre personer beviljas skuldsanering än yngre. 

Bland 65-åringarna fick 83 procent sin ansökan beviljad under första halvan av 2018. Motsvarande siffra för 25-åringarna var 21 procent.

Detta är skuldsanering

Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. För att kunna få skuldsanering ska du sakna möjlighet att betala skulderna inom överskådlig tid. Det behöver inte handla om stora skulder – det är din personliga situation som avgör.

Om man först kontaktar en budget- och skuldrådgivare i sin hemkommun kan det gå smidigare att få besked om skuldsanering.

När Kronofogden beslutat om skuldsanering görs en betalningsplan. Lite förenklat innebär det att du får leva på existensminimum i några år, oftast fem. Alla inkomster som överstiger den nivån går till att betala skulderna. När fem år har gått är du skuldfri.

 

Källa: Kronofogden

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!