Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler rot- och rut- avdrag utomlands

En del passar på att fixa till sina sommarhus i exempelvis Spanien. Det kan man få göra avdrag för.Foto: Hasse Holmberg/TT NYHETSBYRÅN
Allt fler börjar förstå att de får göra rot- och rutavdrag även för fritidshus i utlandet.Foto: Hasse Holmberg/TT NYHETSBYRÅN

Allt fler utländska företagare får tillbaka pengar från Skatteverket, rapporterar Sveriges radio.

Orsaken:

Svenskar får göra rot- och rutavdrag även utomlands.

– Jag tror fler och fler känner till det här, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket till Sveriges radio.

Svenskar som äger hus i andra EU-länder kan ha rätt till avdrag för exempelvis reparationer och hushållshjälp även där.

Nu blir det allt vanligare att utländska företagare får pengar från svenska Skatteverket – sedan 2014 har antalet ökat med 40 procent, enligt Sverige radio.

 

LÄS MER: 9 fällor – se upp med detta vid rotavdraget 

 

Mer rot- och rutavdrag utomlands

– Det är en stor ökning. Men det börjar på ett ganska lågt antal så ökningen blir dramatisk på så sätt, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket, till Sveriges radio.

Myndigheten godkände utbetalningar till myndigheten på 44 miljoner kronor under 2016. En förhållandevis liten summa med tanke på att rot- och rutavdragen totalt landade på närmare 15 miljarder.

Antalet utländska rot- och rutföretagare var cirka 2 500 av totalt 70 000.

 

LÄS MER: De nya rutavdragen: Detta gäller för 2017 

 

Men nu tror Skatteverket att antalet kommer att öka.

– Jag tror personligen att det blir fler och fler som känner till det här och att företagarna har blivit trygga med att det faktiskt fungerar, säger Pia Blank Thörnroos till Sveriges radio.

Samma regler som i Sverige

Hon tycker att det är bra om allt fler inser att det går att få skattereduktion även utomlands.

För att få göra rot- och rutavdrag utomlands krävs att man äger huset och använder det själv. Annars gäller samma regler som i Sverige och utföraren får inte ha några skatteskulder.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!