Allt färre svenskar tror på stigande bopriser. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLAllt färre svenskar tror på stigande bopriser. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Allt färre svenskar tror på stigande bopriser. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Jens Magnusson på SEB säger att det är första gången sedan 2012 som en majoritet tror på sjunkande priser i Stockholm. Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN/PRESSBILDJens Magnusson på SEB säger att det är första gången sedan 2012 som en majoritet tror på sjunkande priser i Stockholm. Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN/PRESSBILD
Jens Magnusson på SEB säger att det är första gången sedan 2012 som en majoritet tror på sjunkande priser i Stockholm. Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN/PRESSBILD

Allt färre svenskar tror på stigande bopriser

Publicerad

Svenskarnas förväntningar på bostadspriserna rasar – rejält.

Allt färre tror på stigande priser.

– De sjunkande förväntningarna späs på av osäkerheten kring räntan, ränteavdragen, det skärpta amorteringskravet, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Den senaste tiden har det synts ett tydligt trendbrott på bostadsmarknaden:

Fler bostadsrätter ligger ute till försäljning och fler säljare får sänka sina prisförväntningar – samtidigt som statistik visart att prisutvecklingen har mattats av.

 

LÄS MER: Antalet lägenhetsaffärer i Stockholm dyker rejält

 

Detta speglar också av sig hos de svenska hushållen. Och hos deras förväntningar på framtiden.

SEB: Inbromsning på bostadsmarknaden

För en månad sedan rapporterade Dina Pengar om att allt färre svenskar tror på stigande bostadspriser. Och en färsk undersökning, SEB:s boprisindikator, visar att trenden håller i sig:

Nu faller svenskarnas boprisförväntningar rejält.

– Det har skett en inbromsning på bostadsmarknaden och nu sjunker förväntningarna på den framtida prisutvecklingen rejält, säger SEB:s Jens Magnusson i en kommentar.

Han tror att det bland annat är det omtvistade förslaget på skärpt amorteringskrav som spökar. I dag, måndag, tar Finansinspektionens styrelse ett beslut.

– De sjunkande förväntningarna späs på av osäkerheten kring räntan, ränteavdragen, det skärpta amorteringskravet och ett stort mediafokus på frågan, säger Jens Magnusson i sitt uttalande.

 

LÄS MER: Stor dramatik inför amorteringsbeslut

 

SEB:s boprisindikator

SEB:s undersökning visar följande:

Nu ligger boprisindikatorn på 11. Det är ett ras från 50 under oktober månad.

Av de tillfrågade svenskarna tror 43 procent på stigande priser under det kommande året. 

32 procent tror på fallande priser, 18 procent tror på oförändrade priser.

Hushållen tror att reporäntan höjs och kommer att ligga på 0,23 procent om ett år.

Sju procent planerar att binda bolåneräntan.

Förväntningarna sjunker i alla regioner – men mest i Stockholm.

– De kraftigt sjunkande boprisförväntningarna syns i hela landet men skillnaderna mellan regionerna ökar också. Allra störst, 29 enheter, är nedgången i Stockholm där priserna stigit mest och fallhöjden är störst, säger Jens Magnusson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen