Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allras förre vd: "Inga pengar har försvunnit"

Alexander Ernstberger.
Foto: / ALLRA
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Tidigare Allra-vd:n Alexander Ernstberger häktades misstänkt för grov trolöshet mot huvudman – nu har han släppts ur häktet.

För Dagens industri talar han nu ut och slår ifrån sig anklagelserna om förskingrade miljoner.

Samtidigt säger han att han ångrar sig.

– Att sitta inlåst i ett litet rum 23 timmar om dygnet tar nog på psyket för de allra flesta. Men man får göra det bästa av situationen – försöka träna så mycket som möjligt och hålla sig uppdaterad med vad som händer på utsidan, säger Ernstberger till Di om tiden som frihetsberövad.

Den 30 november kom beskedet: Alexander Ernstberger, 31, har släppts ur häktet efter sju veckor som frihetsberövad.

Ernstberger, avhoppad vd för pensionsbolaget Allra, satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Det är han fortfarande misstänkt för, men åklagaren bedömer inte att Ernstberger kan påverka utredningen längre.

Nu talar Ernstberger för första gången ut om brottsmisstankarna i en lång intervju med Dagens industris Martin Rex.

Dagens industris förstasida fredagen den 22 december 2017.
Foto: Dagens industri

Ernstberger låg och sov när polisen kom

Di skriver att Ernstberger låg och sov i sin 50-miljonersvilla på Lidingö när polisen kom för att gripa honom. Om sina sju veckor på Kronobergshäktet säger Ernstberger:

– Att sitta inlåst i ett litet rum 23 timmar om dygnet tar nog på psyket för de allra flesta. Men man får göra det bästa av situationen – försöka träna så mycket som möjligt och hålla sig uppdaterad med vad som händer på utsidan.


LÄS OCKSÅ: Kronofogden tog Ernstbergers exklusiva Rolex på häktet 


Nu ligger fokus på att "komma ur" brottsmisstankarna, säger Alexander Ernstberger till Di.

Sex brottsmisstänkta i Allra-härvan

Sex personer är formellt misstänkta för brott i Allrahärvan. Det gäller:


Allras grundare Alexander Ernstberger, 31, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Förnekar brott.


Olle Marcusson, 40, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Förnekar brott.


Ewran Mersin, 40, som var Allras ansvarige för verksamheten i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.


Mattias Bengtsson, 39, en annan utpekad nyckelperson i Allra–härvan, är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt  penninghäleri. Förnekar brott. Tingsrätten har beslutat om kvarstad på 96 miljoner.


Johan Bergsgård, 47, tidigare direktör inom Allra, som suttit häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han släpptes den 13 oktober, men misstankarna kvarstår. Bergsgård förnekar brott.


En sjätte person har fått advokat och misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

"Inga pengar har försvunnit"

– Nu handlar det om att komma ur de här brottsanklagelserna – att rentvå oss själva och få ut sanningen, det vill säga att det inte har skett några fel och att inga pengar har försvunnit.

Allra anklagas för att ha plockat ut hundratals miljoner ur sina fonder på pensionsspararnas bekostnad.


LÄS MER: Allra-ägarnas lyxliv – åkte på partyresa i privatjet 


I mars kastades fondbolaget ut från PPM-systemet. Innan dess hade Pensionsmyndigheten infört köpstopp på Allras fonder. Pensionsmyndigheten och revisorsfirman Deloitte har polisanmält Allra, och en förundersökning om grov trolöshet mot huvudman har inletts.

140 miljoner tagna i beslag

140 miljoner kronor är tagna i beslag. Offren i härvan är pensionsspararna som placerat pengar i bolagets PPM-fonder. 

Pensionsmyndigheten kan kräva Allra och nyckelpersonerna i härvan på uppåt 330 miljoner kronor i skadestånd.

Det enda Alexander Ernstberger säger att han ångrar i Di-intervjun är att han inte sparkade ut Ebba Lindsö och Thomas Bodström från styrelsen.

Ernstberger: Thomas Bodström talar inte sanning

I början av året hoppade den "nyrekryterade och namnkunniga" delen av styrelsen av. Ernstberger säger till Di:

– Som utomstående tror man ju att det ligger en hund begraven när ordföranden skjuter ut sig det första hon gör när det skrivs lite artiklar. Det blev som bensin på brasan, ett kvitto på att kritiken mot bolaget stämmer. De har full rätt att själva redogöra för varför de lämnade sina uppdrag, jag kan bara säga att utifrån mitt perspektiv så ligger det ingen sanning i deras påståenden om att det skulle finnas saker som de inte kände till.

I början av november sa Thomas Bodström, i "Söndagsintervjun" i Sveriges Radio, att han hoppade av för att det var "saker som hände som gjorde att vi, och jag i alla fall, kände att då vill inte jag vara kvar i den här styrelsen".

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!