Allra måste nu betala rättegångsutgifter för Pensionsmyndigheten – på nästan en miljon kronor. Foto: / TT NYHETSBYRÅNAllra måste nu betala rättegångsutgifter för Pensionsmyndigheten – på nästan en miljon kronor. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Allra måste nu betala rättegångsutgifter för Pensionsmyndigheten – på nästan en miljon kronor. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
I februari köpstoppade Pensionsmyndigheten Allras fonder och i mars kastade myndigheten ut bolaget från PPM-systemet. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNI februari köpstoppade Pensionsmyndigheten Allras fonder och i mars kastade myndigheten ut bolaget från PPM-systemet. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
I februari köpstoppade Pensionsmyndigheten Allras fonder och i mars kastade myndigheten ut bolaget från PPM-systemet. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Allras bakslag – måste betala en ny PPM-nota

Publicerad

Det omtvistade fondbolaget Allra tvingas betala för Pensionsmyndighetens rättegångskostnader – igen, skriver Dagens industri.

Det handlar om ett belopp på närmare en miljon kronor.

Turerna kring skandalomsusade fondbolaget Allra har varit många och högljudda. I februari köpstoppade Pensionsmyndigheten Allras fonder och i mars kastade myndigheten ut bolaget från PPM-systemet.

Bakgrunden är uppgifterna om att Allra-topparna levt lyxliv – för pensionsspararnas pengar. Något bland annat Expressen har granskat.

 

LÄS MER: Skandalbolagets grundare ska återskapa förtroende 

 

Allra stämde Pensionsmyndigheten

Allra har även polisanmälts men fondbolaget har hela tiden kämpat emot med alla medel och bland annat stämt Pensionsmyndigheten. Dock utan framgång. Stämningarna i både Stockholms tingsrätt och Patent- och marknadsdomstolen drogs tillbaka.

Efter att Allra backat från stämningarna krävde Pensionsmyndigheten att fondbolaget skulle stå för myndighetens extraarbete – på 1,5 miljoner kronor. Normalt betalar parten som backar för motpartens rättegångskostnader.

 

Pensionsmyndigheten har krävt att fondbolaget skulle stå för myndighetens extraarbete – på 1,5 miljoner kronor.Foto: MAGNUS GLANS / PENSIONSMYNDIGHETEN

 

LÄS MER: Hårdare tag ska stoppa pensionsskojarna 

 

Men Allra har vägrat.

Enligt fondbolaget behöver man inte betala eftersom orsaken till att stämningarna drogs tillbaka var att Ålandsbanken i maj tog över Allras fonder. Det hade inte Pensionsmyndigheten några synpunkter på – och då menar Allra att man "vunnit" sakfrågan, skriver Dagens industri.

Dom: Så mycket tvingas Allra betala

Nu slår dock tingsrätten fast att Allra måste betala till Pensionsmyndigheten. Enligt rätten eftersom fondbolaget "i rättegångskostnadshänseende ska betraktas som tappande part", uppger Dagens industri.

 

LÄS MER: Här är alla turerna i fondbolaget Allra 

 

Dock drar domstolen ner på Pensionsmyndighetens krav på 1,5 miljoner och fastställer summan till 900 000 kronor. Allra har sedan tidigare dömts att betala rättegångskostnader på drygt 400 000 kronor till Pensionsmyndigheten, enligt Dagens industri.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen