Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allras årsredovisningar saknas – får bötesstraff

Alexander Ernstberger, vd för Allra. Foto: JOHANNA HANNO / JOHANNA HANNO
Flera av bolagen i Allrakoncernen har inte lämnat in sina årsredovisningar. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Pensionsbolaget Allra har inte lämnat in två av sina årsredovisningar.

Bolagsverkat har reagerat genom straffa företaget med en särskild bötesavgift och kräver nu in dokumenten.

– Det är inget märkligt, säger Allras vd Alexander Ernstberger.

Den sista juli skulle årsredovisningar för räkenskapsåret 2017 ha varit inne hos Bolagsverket i Sundsvall. Det gäller två av koncernens bolag:

Moderbolaget Allra Sverige AB som tidigare hette Svensk Fondservice AB

Allra Pension AB.

Men eftersom det inte kom något livstecken från Allra,  har myndigheten skickat ut en påminnelse och kräver även förseningsavgift från båda bolagen, 5000 kronor från varje bolag. Kraven beslutades den 8 augusti. 

Allra hotas av nya "böter"

Nästa steg om Allra-bolagen inte lämnar in årsredovisningarna, blir nya straffavgifter på 5000 kronor, därefter på 10 000 och sedan 20 000 kronor. 

 

LÄS OCKSÅ: Allra-toppens raderade mejl

 

Allras PPM-fonder överförda till Ålandsbanken

Pensionsverksamheten hos Allra är död sedan PPM-fonderna överlåtits till Ålandsbanken. 

Bolagens vd Alexander Ernstberger, som väntar på besked om han ska åtalas  för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman, säger att årsredovisningarna kommer att lämnas in.

– De är på gång, de ska lämnas in inom kort, säger han.

Varför denna försening?

– Det är helt enkelt flera saker som gjort att det har dragit  ut på tiden. Det har ju hänt en hel del. Vi håller på och lämnar tillbaka vissa tillstånd, likviderar verksamheter. Det är det som gett upphov till att det blivit något fördröjd. Det är inget märkligt.

 

LÄS OCKSÅ: Allra-profilen vann striden om lyxbåten

 

Flera misstankar mot Ernstberger nedlagda

I september väntas kammaråklagare Thomas Hertz fatta beslut i åtalsdelen i en del av den så kallade Allra-härvan.

Expressen kunde i förra veckan avslöja att åklagaren strukit två misstankar mot Alexander Ernstberger. Det gäller ett fall av grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

– Jag har lagt ner förundersökningen avseende medhjälp till grovt bokföringsbrott. Helt nedlagd. Dessutom har jag inskränkt förundersökningen avseende misstanken om trolöshet mot huvudman i Oak Capital-delen. Det gäller när man köpte ett värdepapper i maj–juni 2012 och sålde ett värdepapper i december samma år. När det gäller Alexander har jag lagt ner delen som handlar om decembertransaktionerna, sa kammaråklagare Thomas Hertz.

 

LÄS OCKSÅ: Polisen har avlyssnat de misstänkta i Allra-härvan 

 

Alexander Ernstberger och övriga nyckelpersoner kopplade till pensionshärvan, hoppas att åklagaren även ska stryka övriga misstankar.

– Jag hoppas att de kommer till vidare insikt och lägger ned resten också. Men om åklagaren trots allt väljer att ta strid i domstol så då är det bara att infinna sig. Vi känner oss bekväma md den bevisning vi har, säger Alexander Ernstberger.

Pensionsmyndighetens krav: 242 miljoner

Kammaråklagare Thomas Hertz räknar med att väcka de första åtalen under september.

Pensionsmyndigheten kräver fortfarande också Allra på 242 miljoner, plus ränta, en summa som motsvarar det belopp myndigheten anser att pensionsspararna lidit skada.

 

LÄS OCKSÅ: Allra-topparnas lyxliv - åkte på partyresa med privatjet 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!