Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra-profilen: Det finns uppgifter som friar mig

Allras vd Alexander Ernstberger är övertygad om att han kommer bli frikänd.Foto: EXPRESSEN TV
Allra har sedan länge lämnat pensionsområdet bakom sig. Resterna av företaget säljer i dag tandvårdsförsäkringar.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Allra-profilen Alexander Ernstberger får dubbla försvarare vid den kommande rättegången.

Advokaterna ska gräva ner sig i polisens "slask" - överskottsmaterialet -  i hopp om att finna bevis för hans oskuld.

– Det är klart att det finns intressant innehåll i "slasken", säger Alexander Ernstberger.

Stockholms tingsrätt har gett grönt ljus till att Alexander Ernstberger får två försvarare som bekostas av allmänna medel.

Allra-profilen har ända sedan han greps, anhölls och satt häktad under sju veckor förra hösten , haft advokat Slobodan Jovicic som sin försvarare.

Men efter att åtal väckts i en del av Allra-härvan begärde Alexander Ernstberger och hans advokat att försvaret ska förstärkas med ytterligare en avdvokat.

Rättegången kommer att pågå i minst 20 dagar under nästa år.

"Målet handlar om ett komplicerat händelseförlopp som innehåller en stor mängd sakomständigheter och komplexa finansekonomiska frågeställningar", skriver försvararen till domstolen.

Ernstberger hoppas att "slasken" ska fria honom

Själva förundersökningen omfattar mer än 5 000 sidor. Men det finns också 1000-tals sidor med överskottsmaterial - den så kallade slasken som förvaras hos polisen. 

Alexander Ernstberger hoppas att det i överskottsmaterialt finns material av intresse för hans eget försvar och som kan bidra till att fria honom.

I ett brev till tingsrätten skriver försvararen Slobodan Jovicic:

"Förundersökningsmaterialet är omfattande och det finns dessutom behov av nedslag i sidomaterialet, den s.k. slasken, samt annat material inom ramen för förberedelserna inför en huvudförhandling. Därutöver ska egen bevisning inhämtas som ska sammanställas och allt gås igenom tillsammans med klienten. Det är en omfattande och tidskrävande uppgift för mig som försvarare att göra allt detta".

Tingsrätten har nu gett klartecken till att advokat Carl-Johan  Malmberg – expert på ekobrott –  går in som offentlig försvarare. Han har tidgare varit privat försvarare i fallet.

Alexander Ernstberger är övertygad om att de ska hitta material som styrker att han är oskyldig till brott.

Alexander Ernstberger är övertygad om att han kommer att bli frikänd.Foto: ALLRA

– Det är klart att det finns intressant innehåll i "slasken". Vi anser att åklagaren inte tllräckligt grundligt har tittat på vad som skett utan djupdykt på en fråga och inte sett helheten, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Kronofogden tog Ernstbergers exklusiva Rolex-klocka 

 

Det finns i dag inget utsatt datum för rättegången mot Allras vd Alexander Ernstberger och hans tre medåtalade. Tingsrätten hoppas att det ska ske under våren. Men på grund av målets längd kan en rättegång komma att hållas först nästa höst - drygt två och ett halvt år efter anmälan från Pensionsmyndigheten. 

Riskerar långt fängestraff

De fyra - som alla förnekar brott - riskerar upp till sex års fängelse vid en fällande dom.

– Det vore skönt att få rättegången undanstökad. Men vi vet inte när tingsrätten har tänkt sig att målet ska komma upp. Vi har inte sett någon tidsplan, säger Alexander Ernstberger.

 

LÄS OCKSÅ: Kronofogden blåst är Alexander Ernstbergers lyxvilla 

 

Åtalen mot Allras vd och de tre övriga misstänkta gäller händelserna som utspelades under 2012 och berör Allras föregångare Svensk Fondservice och bolagets affärer med  värdepappersföretaget Oak Capital. Transaktionerna mellan bolagen med pensionsspararnas pengar ledde fram till vinster som de misstänkta delade på, enligt åtalet. Förlorare blev de drygt 100 000 pensionsspararna i PPM-systemet, hävdar kammaråklagare Thomas Hertz som leder utrredningen.

Ewran Mersin är internationellt efterlyst och misstämks uppehålla sig i Turkiet.Foto: ALLRA

Två misstänkta är fortfarande utanför Sverige:

• Ewran Mersin, 41, som var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Han utpekas som något av arkitekten. Ewran Mersin är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Han är efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Mattias Bengtsson, 4o, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och är begärd utlämnad. Befinner sig i dag i husarrest i avvaktan på beslut om utlämning.  Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

 

De åtalade i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32,  är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor hösten 2017, men släpptes i slutet av november. Åklagaren kräver också ett 10-årigt näringsförbud.

Ernstberger förnekar brott. 

• David Persson Rothman, 38, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, samt  grovt penningtvättsbrott. Riskerar näringsförbud i tio år vid en fällande dom. Förnekar brott.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta  och grovt bokföringsbrott. Riskerar näringsförbud i tio år vid en fällande dom. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra. Åtalad  för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!