Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ernstberger och hans medarbetare häktades

Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg, och Allras vd Alexander Ernstberger. På fredagen häktades Marcusson. Senare under fredagen häktades även Ernstberger. Foto: TT/SVD
Direktören misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Foto: TT
Häktningsförhandlingar hålls mot direktören och mot Allragrundaren Alexanders Ernstberger under fredagen. Foto: DN / TT
Kammaråklagare Thomas Hertz på fredagen. Foto: Johan Ronge
Olle Marcussons försvarare Per E Samuelson. Foto: Johan Ronge

Skandalbolaget Allras grundare och storägare Alexander Ernstberger, 31, förs in i salen av häktesvakterna – iförd grön häkteströja och handbojor. 

Strax efter klockan 16 beslutade tingsrätten att häkta honom. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. 

– Det var ett väntat beslut, säger kammaråklagare Thomas Hertz efter förhandlingen. 

En av Ernstbergers närmaste medarbetare, Olle Marcusson, 40, vd för Allras fondbolag i Luxemburg, häktades tidigare under dagen som på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. 

Båda männen nekar till brott. 

Den sista personen som det hölls förhandling emot var Johan Bergsgård, tidigare chef i bolaget som suttit häktad sedan förra veckan. I hans fall rörde det sig om en omhäktningsförhandling.

Kammaråklagare Thomas Hertz berättade att han fortfarande misstänker Johan Bergsgård för grov trolöshet mot huvudman på sannolika skäl, men han yrkade ändå på att chefen skulle släppas.  Bergsgård själv förnekar brott.

– Jag yrkar på att tingsrätten häver häktningen men att han beläggs med reseförbud. Jag yrkar även på åtalsförlängning för kvarstaden, sa Thomas Hertz. 

Orsaken är att kollusionsfaran, mannens möjlighet att påverka utredningen och undanröja bevis, har minskat under tiden i häkte. 

Rätten valde efter en kort betänketid att försätta Johan Bergsgård på fri fot och belägga honom med reseförbud. 

Åklagaren har tagit mannens pass i beslag. 

Allras grundare Alexander Ernstberger i handbojor

Klockan 13 var det dags för den utpekade nyckelpersonen i Allrahärvan, där hundratals miljoner kronor misstänks ha förskingrats från svenska pensionssparare, att föras in till häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt. 

Alexander Ernstberger har på sig grön häktes-t-shirt, och lyckas trots handbojorna hålla en pappersbunt mellan sina händer. 

Han försvaras av advokat Slobodan Jovicic. 

– Jag yrkar på att Alexander Ernstberger häktas som på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman, grovt brott, säger åklagare Thomas Hertz. 

LÄS MER: Åklagaren kan ta lyxvillan i beslag 

Advokaten: "Ernstberger bestrider åklagarens påstående"

Slobodan Jovicic bemöter åklagarens yrkanden: 

– Ernstberger bestrider åklagarens påstående om att det föreligger sannolika skäl, bestrider likaså att det föreligger häktningsskäl och föreläggandet om kvarstad bestrids, säger advokaten. 

Kvarstadsyrkandet gäller drygt 242 miljoner kronor – som åklagaren begär ska säkras från Ernstbergers och de andra misstänktas egendom. 

Efter över tre timmar, efter klockan 16, meddelade rätten sitt beslut att häkta Allragrundaren som på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. 

Ernstberger tog emot beslutet med korslagda armar. Innan han på nytt belades med handfängsel och leddes ut från salen. 

– Det var ett väntat beslut. Nu fortsätter utredningen med förhör och sedvanliga utredningsåtgärder, sa åklagare Thomas Hertz till det samlade pressuppbådet efter förhandlingen. 

LÄS MER: Hör Thomas Bodströms hyllning av Allra 

Kompanjonen häktades tidigare under dagen

Tidigare under fredagen, klockan nio på morgonen började förhandlingen mot Olle Marcusson, 40, vd för Allras fondbolag i Luxemburg. Han var nära medarbetare till Alexander Ernstberger, 31, grundaren av, och storägaren i Allra. 

Det är från Luxemburg som Allra styrt sin fondverksamhet. 

Vid 11-tiden kom åklagare Thomas Hertz ut och rätten påbörjade sin överläggning. 

– Det är inte en helt okomplicerad utredning, säger åklagaren om varför häktningsförhandlingen pågick i cirka två timmar.

Brottsmisstankarna mot Marcusson gäller grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. 

Strax före klockan 12.30 fördes Olle Marcusson in i handbojor kopplade till midjefängsel. 

LÄS MER: Bodström styrelsekollega med misstänkte grundaren 

Advokaten: "Riktiga affärer på marknadsmässiga villkor"

Han såg samlad ut när han tog emot rättens beslut: han häktas som på sannolika skäl misstänkt för grovt trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. 

Efter förhandlingen så hävdade försvararen, advokat Per E Samuelson, att Pensionsmyndigheten i själva verket har tjänat hundratals miljoner på klientens affärer. 

– Allt eftersom tiden går kommer vi att få möjlighet att syna åklagarens påståenden. Och när vi har gjort det, och lagt fram alla bevis i verkligheten, så kommer folk att förstå att det varit fråga om riktiga affärer på marknadsmässiga villkor, sa advokaten, och fortsatte: 

– Det är inte något fejk eller fusk i de här affärerna. Det är frågan om riktiga affärer. Det är bara det att på så här kort varsel har man ingen möjlighet att lägga fram de bevisen. 

Hur mår din klient?

– Han tar det här bra. Han är trygg i förvissningen om att han har gjort det rätt och riktigt. Och ser fram emot att droppen kommer att urholka stenen. Med tiden kommer det visa sig att åklagaren har dragit för långtgående slutsatser på det material han har. Och när vi går igenom materialet från topp till tå så kommer ni få se att det är riktiga affärer. 

LÄS MER: Allras vd inför häktningsdomaren 

Allragrundaren Alexander Ernstberger misstänks

Under torsdagen kunde Expressen avslöja att Allragrundaren var en av de två personer som anhölls under tisdagen och i dag kommer begäras häktade. Åklagaren Thomas Hertz har lagt ett yrkande på honom om 240 miljoner kronor i kvarstad. 

 

Alexander Ernstberger. Foto: ALLRA

 

Försvararen, advokat Slobodan Jovicic, var överraskad över åklagarens beslut att begära hans klient häktad.

– Jag är mycket förvånad över att åklagaren har begärt min klient häktad. Han förnekar kategoriskt brott, sa advokat Slobodan Jovicic.

– Min klient säger att misstankarna är felaktiga. Han har svarat på alla frågor han fått på ett mycket bra sätt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!