Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra-vd:ns skattesmäll – krävs på 39 miljoner

Allra-profilen Alexander Ernstberger ska betala 39 miljoner.Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Bland de poster Skatteverket granskat finns helikoptern som Ernstberger använt.
Skatteverkets utredare har också slagit ner på den båt (av den här modellen) som Alexander Ersntberger förfogat över och anser att det är en förmån värderad till drygt 230 000 kronor.Foto: FRANKIEFANG
Mattias Bengtsson, som flytt landet och befinner sig i Dubai, ska betala närmare 16 miljoner kronor.Foto: POLISEN
David Persson Rothman ska betala närmare 40 miljoner krnor.Foto: ALLRA
Johan Bergsgård ska betala drygt fem miljoner kronor.Foto: ALLRA
1 / 8

Födelsedagsfirande för en miljon kronor.

Privatjet, helikopterresor, besök på lyxkrogar och övervinster från pensionsspararnas pengar.

Skatteverket kräver 39 miljoner i skatt var av Allras huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman senast i slutet av januari.

– Den beloppsmässigt största delen gäller affärer som gjordes under 2012, säger Jan Sewelén på Skatteverket till Expressen.

Skatteverkets granskning har skett jämsides med den stora polisutredningen hos Ekobrottsmyndigheten, EBM.

Den största posten i Skatteverkets granskning berör de vinster som Allras föregångare Svensk Fondservice, SFS, anklagas för att ha mjölkat pensionsspararna på i form av alltför höga avgifter.

Skatteverket skriver att "affärerna har inneburit mycket höga vinster vilka sammanlagt uppgår till drygt 170 miljoner kronor, varav 132 317 718 kronor har tagits upp i bokföringen".

Enligt Skatteverket har man genomfört olika typer av transaktioner för att undvika skatt och upptäckt.

 – Av det här berikas Alexander Ernstberger och David Persson Rothman med 40 925 000 kronor var, säger Jan Sewerlén. Det är en bevisning som hänger direkt ihop med warranter-affärerna.

Allra-grundarna David Persson Rothman och Alexander Ernstberger på en bild från 2009.

 

”Kraftigt överstigit marknadsvärdet”

Vidare i Skatteverkets beslut till Alexander Ernstberger och David Persson Rothman:

"Affärerna har inneburit att de tre pensionsfonderna har förvärvat warranter till ett pris som kraftigt överstiger marknadsvärdet".

Skatteverket pekar ut både Alexander Ernstberger och David Persson Rohman:

"Överpriset har möjliggjorts genom den överenskommelse om hur vinsten ska fördelas som funnits mellan personerna som utövat inflytande i Svensk Fondservice", och skriver ut Allra-grundarnas namn.

Allras kontor i hörnet Sveavägen-Kungsgatan i centrala Stockholm.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skatteverket  har dykt ner och granskat nyckelpersonernas  gamla deklarationer flera år tillbaka. Det gäller då både de två huvudägarna till Allra Alexander Ernstberger och David Persson Rothman, några av företagen kring dem  och ytterligare några personer i Allra-kretsen. Bland dem Johan Bergsgård som jobbade för Svensk Fondservice.

Skatteverket har bland annat tagit del av beslag som Ekobrottsmyndigheten, EBM, gjort under brottsutredningen i Allra-härvan. Förutom 1 000-tals dokument gäller det också omfattade e-postkorrespondens, polisutredning och Pensionsmyndighetens stämning av Allra pension.

 

En dryg månad på sig att betala

Nyckelpersonerna drabbas av rejäla upptaxeringar – skattepengar som Skatteverket vill ha in redan under januari månad.

Alexander Ernstberger krävs på 39 miljoner, varav 9,8 miljoner i skattetillägg.

David Persson Rothman krävs på närmare 40 miljoner, varav 10 miljoner i skattetillägg.

Mattias Bengtsson krävs på 16 miljoner kronor, varav 4,2 miljoner kronor i skattetillägg.

Johan Bergsgård krävs på 5 miljoner.

Allra Pension krävs på  18, 5 miljoner kronor. Det gäller främst arbetsgivaravgifter. 2,8 miljoner kronor utgörs i skattetillägg.

 

Helikopterresorna beskattas

När det gäller Allras grundare Alexander Ernstberger har Skatteverkets utredare också slagit ner på ett antal pikanta punkter:

Privat utnyttjande av helikoptern som står  registrerad  på Ernstbergers företag S2 Invest. Skatteverkets utredare har grävt ner sig i detaljer, bland annat när det gäller loggböcker från helikoptern och även krävt in material från Transportstyrelsen som gäller helikopterns flygningar.

Skatteverket anser att helikopterförmånen ska beskattas med närmare en halv miljon kronor.

Skatteverkets utredare har också slagit ner på den båt som Alexander Ernstberger förfogat över och anser att det är en förmån värderad till drygt 230 000 kronor.

 

Firade Ernstbergers födelsedag för en miljon kronor

En konferensresa för en miljon kronor till London i april 2016 där Alexander Ernstbergers företag S2 Invest har fått stå för kostnaderna. Bland punkterna har funnit "team building", bilrace med instruktör och besök på kändistäta lyxkrogen Chiltern Firehouse och deras hotelldel i centrala London.

Resan till och från Sverige skedde med privatjet.

Skatteverkets utredare upptäckte dock att konferensresan sammanföll med Alexander Ernstbergers 30-årsdag.

– Vi anser att resan hör samman med hans 30-årsfirande, säger Jan Sewelén på Skatteverket.

Skatteverkets utredare har hittat öppna Instagram-konton där flera av deltagarna berättar om födelsedagsfirandet under " #Alex30". Bland annat har granskarna hittat en bild från födelsedagen och platsen är Chiltern Firehouse.

Chiltern Firehouse.

Ernstbergens företag S2 Invest har på anmodan från Skatteverket skickat in ett konferensschema från resan där man band annat skriver att det handlar om en presentation av Allra-koncernen. Skatteverket  ifrågasätter varför Ernstbergers S2 Invest ska bekosta något som berör Allra.

"Skatteverket bedömer att de bokförda kostnaderna avser ett födelsedagsfirande för dig. Kostnaderna är dina privata levnadskostnader vilka S2 betalt. De betalda kostnaderna utgör lön för dig", slår Skatteverket fast.

Både Alexander Ernstberger och David Persson Rothman drabbas av rejäla skattetillägg.

Skatteverket skriver i sitt beslut till Alexander Ernstberger:

" Du har under beskattningsåret 2012, 2014, 2015 deklarerat inkomst av tjänst med för lågt belopp. Det har inte kunnat utläsas av lämnade deklarationer. Det är först vid Skatteverkets utredning som Skatteverket har kunnat upptäcka felen", skriver Skatteverket i beslutet som är daterat den 18 december och på sammanlagt 114 sidor.

 

Allra-härvan i korthet

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten nyplaceringar i pensionsbolaget Allras fonder på premiepensionens fondtorg. Orsaken var omfattande klagomål mot Allras om aggressiv marknadsföring och påstridiga telefonförsäljare. Allras fyra fonder omfattade 130 000 sparare och fonderna hade cirka 19 miljarder kronor i förvaltat kapital. 

Sedan Allra kastats ut från fondtorget tog Ålandsbanken över det som fanns kvar av Allras sparare och cirka 13 miljarder i förvaltat kapital som återstod efter den stora flyttvägen.

 

De är åtalade i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32,  är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Alexander Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, samt  grovt penningtvättsbrott.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta  och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra. Åtalad  för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

 

De misstänkta männen på flykt

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice, SFS, som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och är begärd utlämnad.  Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning.

Varken Mersin eller Bengtsson är åtalade eftersom de befinner sig på flykt och inte är hörda eller delgivna misstanke om brott.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!