Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra-toppens raderade mejl – guldgruva för polis

I höst tar åklagare ställning till vilka som ska åtalas efter Allra-härvan. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Allra-grundaren Alexander Ernstberger har i ett förhör berättat att han har raderat mejl med koppling till den i dag efterlyste och jagade Ewran Mersin. Foto: ALLRA
Olle Marcusson är en av de misstänkta. Foto: ALLRA
Kronofogden har sedan tidigare lagt beslag på Allra-profilen David Persson Rothmans, 38, lyxvilla. Foto: ALLRA
Johan Bergsgård. Foto: ALLRA

Mer än miljon mejl har blivit rena guldgruvan för utredarna av härvan med pensionsbolaget Allras misstänka brottsliga affärer.

En stor del av mejlen hittades av en slump och är skickade mellan nyckelpersonerna.

– Mejlen har varit oerhört värdefulla. De visar på bollandet av idéer och tankar, bekräftar kammaråklagare Thomas Hertz.

Mejlen ingår i den del av polisutredningen som nu delgivits de misstänkta.

De som nu fått ta del av polisutredningen är följande personer:

Allragrundaren Alexander Ernstberger.

Olle Marcusson, tidigare vd i finansbolaget Oak Capital.

David Persson Rothman, medgrundare till Allra/Svensk Fondservice.

Johan Bergsgård, förvaltare hos Svensk Fondservice (Allras föregångare.)

Alla fyra har under förhören förnekat att de gjort sig skyldiga till något brottsligt. Två nyckelpersoner har inte kunnat höras och därmed heller inte kunnat delges vare sig misstanke om brott eller polisutredningen. Det gäller dels Mattias Bengtsson, internationellt efterlyst och nyligen gripen i Dubai varifrån han ska begäras utlämnad, dels Ewran Mersin, som mest förknippats med att han var chef för Allras kontor i Dubai. Han är på flykt och internationellt efterlyst.

Den nu avslutade polisutredningen, som gäller misstänkta brott i Allras föregångare Svensk Fondservice 2012, omfattar mer än ett tusen sidor sammanställda mejl och förhör med misstänkta. Där finns också omfattande förhör med vittnen, vittnen som i flera fall kommer att få en nyckelroll om kammaråklagare Thomas Hertz senare i höst bestämmer sig för att gå vidare och åtala.

LÄS MER: Misstänkt i Allra-härvan har gripits i Dubai

Polisen har kommit över tusentals mejl i Allra-härvan

Utredningen har nu skickats ut på delgivning till de misstänkta som kommer att ha sommarmånaderna på sig att läsa igenom materialet, avge invändningar eller komma med egen bevisning som motbevisar åklagarens och polisens misstankar. Därefter tar kammaråklagare Thomas Hertz i höst ställning till vilka som eventuellt ska åtalas.

Misstankarna berör fondspararna i Allras föregångare Svensk Fondservice, som tros ha blivit "mjölkade" på pengar genom olika transaktioner med finansiella instrument där Oak Capital haft den centrala rollen.

Det gäller transaktioner som gjordes mellan Svensk Fondservices fonder och finansbolaget Oak Capital som genom avancerade gjort det möjligt för de inblandade att plocka ut höga provisioner. 

Totalt rör det sig om 169 miljoner.

 

LÄS OCKSÅ: Mannen som jagat PPM-skojare med lagboken - nu ska han fixa nya PPM-systemet

 

Oak Capital misstänks ha "mjölkat" spararna i Svensk Fondservices tre premiepensionsfonder, Balanserad, Maximal och Offensiv, på stora belopp genom mycket höga provisioner på finansprodukter. Vinsterna i Oak Capital ska sedan ha slussats vidare till ägarkretsen kring Svensk Fondservice/Allra. 

– Drygt 100 miljoner betalas ut till ägarbolaget Firstmile Asset Holding  som kontrolleras av Mattias Bengtsson, säger kammaråklagare Thomas Hertz när han ska förklarade en del av snåriga turerna när nyckelpersonerna misstänks ha skott sig på pensionsspararnas bekostnad.

Mattias Bengtsson, en av de huvudmisstänka i Allra-härvan, greps i Dubai.Foto: Polisen


En del i denna operation är när Ewran Mersin, enligt åklagarens misstankar, köper in sig i Oak Capital för en billig penning och får en utdelning på 30 miljoner kronor.

Det är oklart när åtal kan komma att väckas.

LÄS MER: Allra-ägarnas lyxliv – åkte på partyresa i privatjet 

Alexander Ernstberger raderade flera mejl

Men redan i dag står det klart att utredningen sannolikt inte skulle ha kommit så här långt om det inte hade varit för att utredarna i ett visst läge fått riktig jackpot i jakten på material som kunde ge understöd för brottsmisstankarna. 

Stora mängder mejlkorrespondens mellan de misstänka har raderats eller försvunnit innan Ekobrottsmyndighetens utredare hann slå till. Bland annat har Allra-grundaren Alexander Ernstberger i ett förhör berättat att han raderat mejl med koppling till den i dag efterlyste och jagade Ewran Mersin, som bland annat var chef för Allras dotterbolag i Dubai.

Kammaråklagare Thomas Hertz bekräftar att man lyckats återskapa stora mängder mejl.

– En av de viktigaste mejlkorgarna hittade hos ett bolag som heter Exceed. När Oak Capital sålde sitt inkrom till Exceed, överlät kundstocken, överlät de också en gammal filserver som Exceed inte visste vad de skulle göra med. När den filservern gicks igenom så fanns en borttagen gammal säkerhetskopia av Olle Marcussons mejlkorg. Den låg på ett ganska märkligt ställe  men som man lyckades återskapa, säger Thomas Hertz.

Olle Marcusson är en av de misstänkta Foto: ALLRA

De återskapade mejlen - som rör sig om tusentals mejl i klartext mellan de inblandade personerna - har blivit ren guldgruvan för utredarna.

– Det är därifrån som de huvudsakliga delarna av mejlen kommer. Någon annanstans har vi inte hittat mejlen.

Har de varit värdefulla för utredningen?

– De ha varit oerhört värdefulla. Mejlen visar bollandet av idéer och tankar.

"Legat bakom både det ena och det andra"

Expressen har tagit del av stora delar av polisutredningen. Och en person svävar som ett spöke genom utredningen: den internationellt efterlyste Ewran Mersin som till stor del i det fördolda misstänka ha varit arkitekten i den misstänka pensionskuppen.

– Mycket talar för att Ewran är en person som legat bakom både det ena och det andra, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Kammaråklagare Thomas Hertz. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV


I ett förhör med Alexander Ernstberger när han i höstas satt på Kronobergshäktet berättade Allra-grundaren att han träffade Ewran Mersin första gången på en nyårsfest 2010 eller 2011. 

I förhöret berättade Alexander Ernstberger också att Mersin har varit som en mentor. 

" Mersin har ett extremt stort nätverk. Han är en väldigt kompentent person med bred erfarenhet. Han har varit partner på Meryl Lynch tidigare och en massa andra firmor".

I förhöret får Allra-profilen Ernstberger också frågor om den nu gripne Mattias Bengtsson. 

Vad visste du om Mattias Bengtsson april/maj 2012? undrar förhörsledaren.

Ernstberger svarar att han träffat Bengtsson via Mersin. Mersin har presenterat Bengtsson som en investerare.

Bengtsson har byggt upp stora distributionsbolag inom finansområdet. Bengtsson var majoritetsägare av finansbolaget Oak Capital. Ernstberger berättade i förhöret att han haft flera samtal med Bengtsson om hur man skulle kunna utveckla Svensk Fondservice som senare blev Allra.

I polisförhöret beskriver Alexander Ernstberger Mattias Bengtsson som "en distanserad kille". Han bor för det mesta utomlands och har bolag som han äger, men inte driver. Bengtsson är en affärsman, enligt förhörsnoteringarna.

Det framgår också av förhören med Alexander Ernstberger att Ewran Mersin, som vid tillfället när affären drogs upp, jobbade på Credit Agricole, inte ville skylta med sina affärer med Oak Capital.

Ewran Mersin är på flykt och internationellt efterlyst.Foto: ALLRA


Från förhöret där Ernstberger svarar på en fråga från försvararen:

AE (Alexander Ernstberger)  säger att Ewran någon under sommaren/hösten 2012 sa att " det här är någonting som Credit Agricole inte har med att göra och nu har jag varit väl delaktigt i det här. Om ni har mail från mig, ta vänligen bort dem". 

Under sommaren 2012 framstod Ewran Mersin som ganska paranoid och hörde av sig och sa att " om någon frågar så har jag bara hjälpt till som vän".

Vidare från polisförhöret:

"AE säger att han inte tror att banken Credit Agricole  visste om att det bolag som de anlitade som distributör också hade delägarskap med Ewran".

Förhörsledaren frågar om de gjorde som Ewran sa, att de skulle radera de mail som hade med honom att göra?

Från förhörsprotokollet:

"AE svarar att han inte tar bort mail bara för att någon säger det, men han gjorde en gallring och tog bort det som han ansåg var onödigt eller om det fanns en nedsida för Evran att vara med och indifferent för AE om han hade kvar mailet".

Alexander Ernstberger förnekar att han raderat några mejl för att försvåra utredningen.

– Det finns ingenting som vi är oroliga för. Åklagaren har tagit ett felaktigt beslut och är ute på djupt vatten med hela utredningen. Det finns inget som jag inte kan stå för. Det finns inga fel begångna, säger han till Expressen.

Ernstberger anser att en hel del i utredningen är "ryckt ur sitt sammanhang".

Du har inte raderat mejl för att undanröja bevis?

– Nej.

 

De misstänkta i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och skäligen misstänkt för tagande av muta.  Han har suttit häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Misstänkt för grovt penningtvättsbrott och tagande tagande av muta. Är kallad till förhör hos Ekobrottsmyndigheten.

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och ska begäras utlämnad.  Han är också häktad på sannolika skäl misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!