Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra-toppens köp av lyxvilla början till fallet

Allras Johan Bergsgård och Alexander Ernstberger när pensionsbolaget fortfarande ansågs ha framtiden för sig.Foto: Allra / Allra
Foto: FREDRIK SJÖSHULT
Utkastet till prospekt inför Allras tilltänkta börsintroduktion. Handingen är upprättad den 27 januari 2017, alltså bara några veckor innan pensionsbolaget föll samman.Foto: ALLRA

"Operation Apollo" skulle göra Allra-männen riktigt, riktigt rika.

Bolaget värderades till flera miljarder.

Men Alexander Ernstbergers köp av lyxvillan på Lidingö påskyndade pensionsbolaget Allras fall.

Det framgår av ett tidigare hemligstämplat polisförhör med en nyckelperson på banken SEB som ansvarade för den planerade börsintroduktionen.

– Det väcktes hela tiden nya frågor, säger den ansvarige från SEB i förhöret.

Den 253 kvadratmeter stora villan med sjöutsikt och utomhuspool köptes av Allras vd Alexander Ernstberger 2016 och blev snart "korad" till Sveriges dyraste villaköp 2016. Säljare var finansmannen Klas Hellman som Ernstberger tidigare haft affärer ihop med. Hellman hade köpt villan i augusti 2008 för 19 miljoner kronor.

 

 

Den 1 november 2016 köpte Alexander Ernstberger villan för 50 miljoner kronor – ett köp som dock inte blev känt i en vidare krets förrän i början av 2017 när rubriken om Sveriges dyraste villaköp började få spridning.

Expressen har granskat vad som hände i kulisserna innan Allra föll samman med 130 000 vilsna fondsparare. Vi har bland annat haft tillgång till tidigare sekretessbelagda förhör och ett utkast till prospekt om börsintroduktionen av pensionsbolaget.

Alexander Ernstberger var för tio år sedan sveriges yngste börs-vd.Foto: OLLE SPORRONG

 

Operation Apollo

Under Ernstbergers planerade husköp av lyxvillan på Lidingö pågick förspelet till den planerade börsintroduktionen av Allra.

Operation Apollo var benämningen på arbetet med att jobba fram det prospekt som behövdes inför pensionsbolagets tilltänkta börsintroduktion.

Drygt en månad innan allt rämnade med polisanmälningar och köpstopp av Allras fonder i premiepensionssystemet i mars pågick arbetet för fullt med Allras framtid på börsen.

Så sent som den 27 januari 2017 hade banken SEB - som ansvarande för den planerade börsintroduktionen – upprättat ett femte utkast till prospekt inför den planerade börsintroduktionen.

Steg för steg närmade sig Allras grundare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman dagen när Allra skulle introduceras på börsen. Och de var därmed också ett steg närmare det stora ekonomiska klippet.

 

Stjärnspäckad Allra-styrelse

Våren 2016 hade styrelseproffset Ebba Lindsö, stjärnadvokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström samt juristen Marcus Tobiasson stigit in som nya i Allras styrelse. Deras entré i bolaget ingick som en viktig pusselbit  i operation Apollo.

”Jag ser fram emot att börja arbeta i Allras styrelse. Det är spännande att engagera sig i ett bolag som är verksamt i bank- och försäkringsbranschen. Det är en ny sektor för mig och jag hoppas kunna använda mina erfarenheter från politiken, juridiken och andra delar av näringslivet för att bidra till Allras fortsatta utveckling”, sa  Thomas Bodström enligt bolagets pressmeddelande.

Marcus Tobiasson, Ebba Lindsö och Thomas Bodström gick alla tre in i Allras styrelse våren 2016.Foto: ALLRA

Ebba Lindsö, som skulle bli ordförande i bolaget, kom också till tals i samma pressmeddelande:

”Det är spännande att gå in i ett finansiellt bolag med god lönsamhet. Jag är övertygad om att Allra har de rätta förutsättningarna för att kunna ligga i framkant i den omställning som banksektorn kommer att genomgå framöver.”

 

Allra värderades till mer än 2 miljarder

En första värdering av Allra gjordes den 21 juni 2016. Då värderades bolaget till mellan 2,1–2,5 miljarder kronor. Underlaget till värderingen bestod i första hand av uppgifter som Allra själva lämnat till SEB.

Den 22 september 2016 "sjösattes" hela projekt Apollo med att planera Allras börsintroduktion med SEB som huvudansvarig och även Carnegie med på ett hörn.

Det formella beslutet togs vid september-mötet vilket också framgår av ett tidigare hemligstämplat polisförhör med den ansvarige på SEB som hade huvudansvaret för Allra-projektet. Med vid mötet var bland andra Allras vd Alexander Ernstberger och bolagets kommunikationsansvarige Anton Abele.

SEB fann snart att frågetecknen kring Allra blev fler och fler. Börsintroduktionen sköts framåt.

 

”Det blev jobbigt” med Ernstbergers villaköp

”Det drog över årsskiftet till 2017 och sedan kom mediaskriverierna om Allra. Det blev jobbigt avseende Alexander Ernstbergers husköp och sedan när det eskalerade så blev det klart omöjligt att gå vidare med börsnoteringen”, berättar SEB:s ansvarige i förhöret med ekobrottsmyndighetens personal.

" Lätt att vara efterklok"

I en intervju med Expressen har Alexander Ernstberger medgett att köpet av lyxvillan kanske inte var så smart.

– Det är klart att köpet har orsakat en massa frågor och onödigt bekymmer. Men det är lätt att vara efterklok. Men varför ska man skämmas över att man köper ett dyrt hus. Man kan köpa dyra hus, man kan köpa dyra resor eller bara dyra bilar. Bara man gör det för pengar som man tjänat på ärligt sätt och betalat skatt för. Det har jag gjort.

Alexander Ernstbergers köp av lyxvillan för 50 miljoner kronor "blev jobbigt" för SEB.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

 

Det visade sig också att Allras prognos över hur mycket man skulle tjäna 2016 sprack. SEB hade fått besked om en budgeterad vinst på 141 miljoner kronor efter skatt. Men utfallet blev 107 miljoner kronor.

Allras värde halverades över en natt

Över en natt halverade banken värdet på Allra och bedömde bolagets värde till 1 till 1,2 miljarder kronor.

Bankens analys ledde inte till några uppåt miner hos Allra.

– Dom blev besvikna, berättar SEB:s ansvarige i polisförhöret. 

"Väcktes hela tiden nya frågor"

Men från SEB:s sida var det solklart.

– Bolaget hade inte presterat och hade inte den ljusa framtid som SEB fick presenterat för sig 2016.

SEB hade då börjat gräva på djupet i Allras verksamhet i Dubai och Luxemburg. Granskarna upptäckte att en mycket stor del av inkomsterna kom från bolagets verksamhet i Dubai. Klarar bolaget av "besiktning"?  Har transaktionerna skett i fondandelsägarnas bästa intresse? Eller fanns det något som inte klarade en granskning?

– Det väcktes hela tiden nya frågor och SEB var inte klara med allt, berättar SEB:s ansvarige i polisförhöret.

Sedan föll allt samman som ett korthus. Den 14 februari köpstoppades Allras fyra fonder på Pensionsmyndighetens fondtorg. 130 000 sparare drabbades. Stjärnorna i styrelsen lämnade också  i all hast bolaget. Drygt en månad senare avregistrerades Allra.

Operation Apollo hade gått i graven.

 

De åtalade i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32,  är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Alexander Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, samt  grovt penningtvättsbrott.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta  och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Olle Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra. Åtalad  för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

 

Allra-männen på flykt

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras verksamhet  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och är begärd utlämnad.  Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!