Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allra-toppen efterlyst – utan att ha fått veta det

Expressens reporter Leif Brännström om domen.
- Jag är inte på rymmen, säger den tidigare Allra–toppen Johan Bergsgård.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Allra–toppen Johan Bergsgård har efterlysts av Kriminalvården utan att veta om det.

Av myndighetsbeslutet framgår att han ska föras till närmaste häkte eller fängelse. 

– Jag är inte på flykt, säger han och är överraskad av efterlysningen.

Den tidigare Allra direktören Johan Bergsgård har dömts för grov trolöshet mot huvudman till fängelse i fyra år.

Den 28 december nekades de fyra dömda Allra–topparna prövningstillstånd i Högsta domstolen, HD, med följden att fängelsedomarna i målet står fast.

Johan Bergsgård har sedan HD:s besked gått och väntat på brevet från Kriminalvården om att han ska inställa sig och börja avtjäna sitt straff.

Men redan dagen efter HD:s nej till prövningstillstånd skrev Kriminalvården en personefterlysning på Johan Bergsgård. Efterlysningen är daterad den 29 december.

Risken för att Johan Bergsgård ska försöka slippa straffet finns ”med anledning av brottets omfattning, påföljdens längd samt hovrättens beslut om reseförbud”, skriver Kriminalvården i sin efterlysning. 

Ska föras till Kumla

Enligt efterlysningen ska Bergsgård överlämnas till närmaste slutna anstalt eller häkte när han påträffas. Han ska därefter föras till Kumla-anstalten.

– Om det bedöms finnas risk för att någon ska undandra sig eller inte efterfölja våra beslut så finns det möjlighet för oss att besluta att verkställigheten ska vara omedelbar och efterlysa personen, säger Tatjana Johansen, tillförordnad sektionschef på Kriminalvården.

Vid en efterlysning av Kriminalvården övergår ärendet till polisen som har till uppgift att söka personen på det sätt de finner lämpligt, enligt Tatjana Johansen.

Men ni informerar inte en person om att fängelsestraffet har börjat?

– Nej för gör vi det, då är det en indikation till personen att nu är någon på väg och letar efter mig. Vill man undandra sig så kommer man att se till att hålla sig borta då, säger Tatjana Johansen som också betonar att hon inte säger att det skulle vara så i fallet med Bergsgård. 

Bergsgård: Jag är inte på rymmen

Johan Bergsgård låter genuint överraskad när Expressen når honom i bilen.

– Jag har inte hört något om det här, men jag ska naturligtvis omedelbart kontakta Kriminalvården.

Så du är inte på rymmen?

– Nej, nej. Jag har inte flytt.

Johan Bergsgård har varit på fri fot under hela domstolsprocessen och det fanns heller inget åklagaryrkande om att han skulle häktas när de fällande hovrättsdomarna kom den 22 juli. Han har nu tagit kontakt med sin advokat för att kunna ordna inställelsen hos Kriminalvården på ett smidigt sätt.

De dömda Allra–profilerna Alexander Ernstberger, David Persson Rothman, Olle Marcusson och Johan Bergsgård.
Foto: Alex Ljungdahl

Alla togs på sängen

Försvaren Simon Bergström är förvånad över Kriminalvårdens bryska agerande. I en skriftlig kommentar säger han:

”Beslutet om att Johan Bergsgård skulle vara efterlyst för att förpassas till anstalt tog alla på sängen, dels då Kriminalvården synes göra en helt annan bedömning än den åklagare, hovrätt och advokater gjort i frågan om flyktfara, dels då han fortfarande har ett reseförbud, som han alltid har och alltjämt sköter exemplariskt, och därför bevakat sin post för att erhålla en kallelse för inställelse och avtjänande från Kriminalvården. Ingen utanför Kriminalvården har känt till deras annorlunda bedömning och beslut i frågan av den 29:e december, ett beslut som dessutom och synes skett helt utan kontakt med Bergsgård, advokat eller för målet ansvarig åklagare för ytterligare informationsinhämtning i frågan till stöd för att göra denna nya bedömning.

Oaktat detta avser Bergsgård, som han alltid gjort, att hörsamma de krav som ställs på honom av myndigheterna.  Han har aldrig hållit sig undan, utan tvärsom alltid efterkommit Svea hovrätts beslut i saken. Så har saken varit sedan reseförbudet meddelades i juli och så är saken än idag. Han har aldrig varit på flykt och hade för egen del önskat att Kriminalvården gjorde en förnyad prövning och inte efterlyste honom då han inte förtjänar det.”

De fyra dömda i ekobrottsmålet, inklusive tidigare vd:n Alexander Ernstberger, friades i tingsrätten. Samtliga utom nu efterlyste Johan Bergsgård inställde sig hos polisen efter hovrättens domar, som innebar fängelsestraff på mellan fyra-sex år. För Bergsgård fanns inget häktningsbeslut som i fallet med de tre andra.   

De fyra dömda i Allra-målet

• Alexander Ernstberger, 35, Allras grundare och vd, är dömd för mutbrott och trolöshet mot huvudman. Sex års fängelse och näringsförbud i tio år. Fängelseplacerad.

• David Persson Rothman, 41, medgrundaren av Allra och dess föregångare Svensk fondservice, är dömd för mut- och häleribrott. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Fängelseplacerad

• Olle Marcusson, 44, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg och vd för mäklarföretaget Oak Capital, dömd för mutbrott, medhjälp till trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Fängelseplacerad.

• Johan Bergsgård, 51, tidigare direktör inom Allra, dömd för grov trolöshet mot huvudman. Fängelse i fyra år. Fri under domstolsprövningarna, men har efter hovrättsdomen i juli reseförbud utanför Sverige i avvaktan på att han ska börja avtjäna straffet.