Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riskerar 6 års fängelse – ser fram emot rättegång

Allras grundare David Persson Rothman och Alexander Ernstberger - båda hamnar på de åtalades bänk i oktober i ”Allra-härvan”.Foto: CLAES-GÖRAN FLINCK / DAGENS INDUSTRI
Johan Bergsgård och Alexander Ernstberger är båda åtalade.Foto: ALLRA
Mattias Bengtsson, en av de huvudmisstänka i Allra-härvan, greps i Dubai, men befinner sig på fri fot i landet. Internationellt efterlystFoto: POLISEN
Ewran Mersin, på flykt och internationellt efterlyst. Var chef för Allras verksamhet i Dubai. Tros befinna sig i Turkiet.Foto: ALLRA
Direktören Olle Marcusson, åtalad.Foto: ALLRA
Allras pensionsverksamhet är i dag helt avvecklad.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
1 / 7

Den brottsmisstänkte Allra-chefen Alexander Ernstberger kan inte räkna med något riktigt julfirande.

I oktober inleds rättegången mot honom och flera andra personer med koppling till ”Allra–härvan”.

– Jag ser verkligen fram mot att vi får det här prövat i domstol, säger Alexander Ernstberger.

Orden låter också äkta när Alexander Ernstberger pratar om den kommande rättegången där schemat nu slagits fast av Stockholms tingsrätt. Han riskerar ett långt fängelsestraff vid en fällande dom.

– Jag tror att vi alla ser fram emot rättegången. Det är en tråkig situation, men vi har levt med den i två år. Det här blir på något sätt finalen, det är först med en rättegång som det avgörs, säger Alexander Ernstberger.

Under den här tiden med utredningen ni befunnit er i något av ett Ingenmansland?

– Om jag gissar utifrån min egen erfarenhet och vad andra har sagt är det den jobbigaste perioden. Då befinner man sig precis som du säger i ett Ingenmansland där ingen riktigt vågar ta ställning. 

– Vi välkomnar en huvudförhandling för där blir det förhoppningsvis en rättvis prövning.

Huvudpersonen i  ”Allra-härvan” kring pensionsbolaget Allra har i mer än ett avseende lyckats skapa rubriker. Han köpte Sveriges dyraste villa 2016: 50 miljoner kronor för 250 kvadratmeter med havsutsikt på Lidingö och anklagas för att ha levt ett liv i lyx på pensionsspararnas bekostnad. 

– På pensionärernas bekostnad är fel att påstå. I de ifrågasatta transaktionerna så har spararna tjänat 94 miljoner kronor, dvs 28 procents avkastning på bara 9 månader efter avgifter. Det är det ingen som talar om, säger Alexander Ernstberger när han hävdar sin oskuld i härvan.

 

– Jag tror att vi alla ser fram emot rättegången, säger Alexander Ernstberger.Foto: EXPRESSEN TV

Det blir hela 29 rättegångsdagar med toppcheferna kopplade till Allra på de åtalades bänk och ett koppel advokater som ska sköta försvaret.

Fyra personer är åtalade, ytterligare två finns misstänkta i härvan men befinner sig på flykt och är internationellt efterlysta.

De åtalade i pensionshärvan kring Allra

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 38, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, grovt brott samt grovt penningtvättsbrott.

• Olle Marcusson, 43, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Alexander Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra. Åtalad för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

Alexander Ernstberger riskerar fängelse upp till sex år för den misstänkta brottsligheten.

– Startdatum är bestämt till vecka 42. Sedan är det förhandling varje vecka till veckan före julafton, 29 dagar totalt, säger kammaråklagare åklagare Thomas Hertz till Svenska Dagbladet.

Kammaråklagare Thomas Hertz.Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN

Om rättegången slutar enligt det nu lagda schemat betyder det att Alexander Ernstberger och de tre andra misstänkta som åtalats får sina domar först i början av nästa år.

Alexander Ernstberger, som fick utmärkelsen ”Årets Unga Entreprenör 2015”, med motiveringen för sin förmåga att utveckla produkter och tjänster som sysselsätter människor, samt bidra till nytta för kunden” är den som fått ge härvan ett ansikte utåt.  Efter Allras kraschlandningen, flera polisutredningar, tid i häkte, och strid med Pensionsmyndigheten, är det bara spillror kvar av det bolag som han och kompisen David Persson-Rothmans startade.

Alexander Ernstberger om mötet med Annika Strandhäll

Men hösten 2016 var de fortfarande på väg mot toppen och i september det året tog socialförsäkringsminister Annika Strandhäll emot Alexander Ernsberger som ville prata pensioner och hur pensionssystemet skulle kunna göras säkrare.

”Vi hade ett väldigt bra och givande möte med socialförsäkringsministern. Vi fick möjlighet att diskutera aktuella pensionsrelaterade frågor och dela med oss av våra förslag för fortsatta förbättringar på pensionsområdet. Annika Strandhäll verkade imponerad av Allra och vi hoppas på att få välkomna henne på besök på Allras huvudkontor inom kort”, skrev Alexander Ernsberger efter möter på Socialdepartement.

På en bild från mötet poserade Annika Strandhäll glatt intill den lika glade Alexander Ernstberger.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Allras vd Alexander Ernstberger.Foto: ALLRA

 

Men så började Svenska Dagbladet granska Allra som hade fonder i det svenska PPM-systemet kopplade till Pensionsmyndigheten. Plötsligt försvann flera av profilerna i Allras styrelse, däribland den tidigare socialdemokratiske justitieministern, advokat Thomas Bodström, och styrelseproffset Ebba Lindsö, samt ledamoten Karin Moberg och Meg Tivéus.

 

Thomas Bodström ingick i Allras styrelse när bolaget rämnade i början av 2017.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Misstänkta mutor för 100 miljoner kronor

Åtalen mot Alexander Ernstberger och tre av hans kolleger som ska prövas i oktober, gäller misstänkta brott innan Allras styrelse fick stjärnstatus och handlar om ekonomiska transaktioner under 2012 mellan Allra, som då gick under namnet Svensk Fondservice AB, och kapitalförvaltningsbolaget  Oak Capital. Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman sålde 2012 en del av sitt ägarbolag till ägaren av Oak Capital. Enligt kammaråklagare Thomas Hertz skedde det till ett kraftigt överpris - ett överpris som åklagaren hävdar var en muta. Den misstänkta mutan var på hela 100 miljoner kronor enligt åklagaren. 

Kammaråklagare Thomas Hertz påstår i åtalet att Alexander Ernstberger och David Persson Rothman fick 50 miljoner var av pengarna i muta, något de själva förnekar.

Fortfarande pågår utredningen kring den andra delen av härvan med misstänkta brott kring 2015-2016.

På flykt - de har inte åtalats

• Ewran Mersin, 42, var chef för Allras kontor i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Mattias Bengtsson, 41, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och är begärd utlämnad, men frisläppt.  Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!