Allras vd Alexander Ernsberger. Foto: JOHANNA HANNOAllras vd Alexander Ernsberger. Foto: JOHANNA HANNO
Allras vd Alexander Ernsberger. Foto: JOHANNA HANNO
Vi har ett ansvar, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm. Foto: DANIEL ROOSVi har ett ansvar, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm. Foto: DANIEL ROOS
Vi har ett ansvar, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm. Foto: DANIEL ROOS

Allra kastas ut från PPM – fondbolaget polisanmäls

Publicerad

Fondbolaget Allra kastas nu ut från PPM-systemet, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi verkar för pensionsspararnas bästa och därför har jag fattat det här beslutet, säger generaldirektör Katrin Westling Palm enligt tidningen.

Chefsjurist på Pensionsmyndigheten, Mikael Westberg, säger också att Allra kommer att polisanmälas.

För en dryg månad så införde Pensionsmyndigheten köpstopp på Allras fonder. Under torsdagen kallade myndigheten in till presskonferens om det kritiserade fondbolaget.

Beskedet: Alla Allras fonder avregistreras och de slängs ut från PPM-systemet, skriver Svenska Dagbladet.

 

LÄS MER: Spararna flyr Allra – två miljarder har tagits ut

 

– Myndighetens motiv till avstängningen är att det förekommer upplägg som vi inte kan tolka på annat sätt än att avsikten är att berika ägarna, och inte för spararnas bästa, säger generaldirektör Katrin Westling Palm enligt SvD.

Utsatt för granskning

Under den senaste månaden har Allra och andra fondbolag granskats av flera medier, bland annat Expressen och Svenska Dagbladet. Granskningen har tidigare lett till att ordförande Ebba Lindsö lämnat sin post och fondbolaget har kallats till flera möten med Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg menar att Allras egna revisorer har haft anmärkningar på verksamheten, skriver SvD.

 

LÄS MER: Ilskan mot Allras försäkringssäljare

 

Under presskonferensen berättar också Mikael Westberg att man kommer att polisanmäla Allra. Han berättar även att fondbolaget kommer att utredas vidare av både Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen, skriver SvD.

Pengarna går till AP7

De pengar som sparats i Allras fonder kommer att överföras till Pensionsmyndigheten. 

Därefter kommer pengarna att placeras i icke-valsalternativet AP7.

– Det finns alltid anledning till självkritik. Det ska det finnas hos varje sund myndighet. Men i förhållande till de resurser vi har har vi hanterat det här. Vi har haft ett riktigt bra samarbete med de andra myndigheterna, säger Katrin Westling Palm enligt SvD.

Allra överklagar beslutet

På Allra menar man att beslutet om att avregistrera fonderna ligger utanför Pensionsmyndighetens behörigheter, skriver de i ett pressmeddelande. 

De menar också att det är fel i sak och de uppger att de kommer att överklaga beslutet.

– Det är med förvåning som jag tagit emot detta beslut. Det råder stor tveksamhet om detta beslut är fattat på korrekt rättslig grund. Utifrån att ha lyssnat till myndighetens motivering av beslutet kan jag inte komma ifrån känslan att Pensionsmyndigheten i första hand agerat utifrån medieuppgifter snarare än fakta. De har dessutom lagt till grund omständigheter som vi inte ens fått möjlighet att bemöta före beslutet. Vi kommer därför att överklaga Pensionsmyndighetens beslut, säger Gunnar Axén, styrelseordförande i Allra, i pressmeddelandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen