Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra kastas ut från PPM – fondbolaget polisanmäls

Allras vd Alexander Ernsberger.
Foto: JOHANNA HANNO
Vi har ett ansvar, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm.
Foto: DANIEL ROOS

Fondbolaget Allra kastas nu ut från PPM-systemet, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi verkar för pensionsspararnas bästa och därför har jag fattat det här beslutet, säger generaldirektör Katrin Westling Palm enligt tidningen.

Chefsjurist på Pensionsmyndigheten, Mikael Westberg, säger också att Allra kommer att polisanmälas.

För en dryg månad så införde Pensionsmyndigheten köpstopp på Allras fonder. Under torsdagen kallade myndigheten in till presskonferens om det kritiserade fondbolaget.

Beskedet: Alla Allras fonder avregistreras och de slängs ut från PPM-systemet, skriver Svenska Dagbladet.


LÄS MER: Spararna flyr Allra – två miljarder har tagits ut


– Myndighetens motiv till avstängningen är att det förekommer upplägg som vi inte kan tolka på annat sätt än att avsikten är att berika ägarna, och inte för spararnas bästa, säger generaldirektör Katrin Westling Palm enligt SvD.

Utsatt för granskning

Under den senaste månaden har Allra och andra fondbolag granskats av flera medier, bland annat Expressen och Svenska Dagbladet. Granskningen har tidigare lett till att ordförande Ebba Lindsö lämnat sin post och fondbolaget har kallats till flera möten med Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg menar att Allras egna revisorer har haft anmärkningar på verksamheten, skriver SvD.


LÄS MER: Ilskan mot Allras försäkringssäljare


Under presskonferensen berättar också Mikael Westberg att man kommer att polisanmäla Allra. Han berättar även att fondbolaget kommer att utredas vidare av både Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen, skriver SvD.

Pengarna går till AP7

De pengar som sparats i Allras fonder kommer att överföras till Pensionsmyndigheten. 

Därefter kommer pengarna att placeras i icke-valsalternativet AP7.

– Det finns alltid anledning till självkritik. Det ska det finnas hos varje sund myndighet. Men i förhållande till de resurser vi har har vi hanterat det här. Vi har haft ett riktigt bra samarbete med de andra myndigheterna, säger Katrin Westling Palm enligt SvD.

Allra överklagar beslutet

På Allra menar man att beslutet om att avregistrera fonderna ligger utanför Pensionsmyndighetens behörigheter, skriver de i ett pressmeddelande. 

De menar också att det är fel i sak och de uppger att de kommer att överklaga beslutet.

– Det är med förvåning som jag tagit emot detta beslut. Det råder stor tveksamhet om detta beslut är fattat på korrekt rättslig grund. Utifrån att ha lyssnat till myndighetens motivering av beslutet kan jag inte komma ifrån känslan att Pensionsmyndigheten i första hand agerat utifrån medieuppgifter snarare än fakta. De har dessutom lagt till grund omständigheter som vi inte ens fått möjlighet att bemöta före beslutet. Vi kommer därför att överklaga Pensionsmyndighetens beslut, säger Gunnar Axén, styrelseordförande i Allra, i pressmeddelandet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!