Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställd på regeringskansliet i karantän – kopplas till Allra

Näringsminister Mikael Damberg (S) är underrättad om att regeringstjänstemannen är i karantän på grund av Allra-härvan.Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Eva Lindström, tidigare statssekreterare hos näringsminister Mikael Damberg, underrättades om tjänstemannens inblandning i Allra-härvan och slog larm till sin chef.Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Den i dag internationellt efterlyste Ewran Mersin hade nära kontakt med regeringstjänstemannen i dennas roll i Oak Capital.Foto: ALLRA
Allras huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.Foto: TT NYHETSBYRÅN

En topptjänsteman i regeringskansliet har placerats i karantän.

Orsaken är hans inblandning i Allra-härvan.

– Mannen är arbetsbefriad med full lön, bekräftar departementsrådet Carl Rosén.

Näringsminister Mikael Damberg är larmad om utvecklingen.

Tjänstemannen – med en månadslön på 70 000 kronor – vistas inte längre på sin arbetsplats i näringsdepartementet.

Expressen har tidigare berättat om regeringstjänstemannen som använt sig av finansdepartementets mejl för att kommunicera med flera av nyckelpersonerna i pensionshärvan i fondbolaget Allra. De aktuella mejlen är tagna i beslag av polisen och ingår i den stora brottsutredningen.

Nyckelposition

Regeringstjänstemannen hade en central  roll i finansbolaget Oak Capital mellan 2011 och maj 2013 när han samtidigt var anställd på Finansdepartement. 

Oak Capital var det bolag Allras föregångare Svensk Fondservice gjorde affären och det är bland annat en av dessa affärer 2012 som är i centrum för den pågående brottsutredningen.

– Mannens mejlande är anmärkningsvärt oavsett om det är brottsligt eller inte, sa kammaråklagare Thomas Hertz till Expressen i våras.

En av många mejl där regeringstjänstemannens mejladress på finansdepartementet förekommer.Foto: Polisen

Nu visar det sig att det var fler än åklagaren som tyckte det fanns anmärkningsvärda moment kring regeringstjänstemannen.

 

LÄS OCKSÅ: Allra-toppens raderade mejl – guldgruva för polisen 

 

Redan i höstas drog höga tjänstemän på näringsdepartementet åt sig andan. Larmet gick också rakt upp till dåvarande statssekreteraren Eva Lindström. Enligt Expressens uppgifter slog hon larm direkt till näringsminister Mikael Damberg.

Näringsminister Mikael Damberg är larmad om att tjänstemannen är i karantän.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Koppling till flera av de misstänkta

Orsaken var just regeringstjänstemannens koppling till flera av de berörda i Allra-härvan, bland annat pensionsbolagets  Dubaichef Ewran Mersin, som var på flykt,  och Olle Marcusson vd för Oak Capital 2012 och senare vd för Allras verksamhet i Luxemburg, greps, anhölls och häktades.

Tjänstemannen, som inte är politiskt tillsatt utan sitter på en vanlig tjänst med nyckelställning, har i sin roll på Oak Capital haft omfattande kontakter med flera av de nu brottsmisstänkta, däribland den sedan i höstas jagade Ewran Mersin, i dag häktad i sin frånvaro vid Stockholms tingsrätt och internationellt efterlyst.

Det var i sin tidigare roll på Finansdepartementet som regeringstjänstemannen nyttjade departementets mejl när han kommunicerade med andra personer i Oak Capital, bland annat  kring en av affärerna 2012 som är i centrum för brottsutredningen. Mannen är också hörd som vittne i polisutredningen.

 

LÄS OCKSÅ: Oak Capitals tidigare storägare gripen i Dubai 

 

Departementsrådet Carl Rosén, på näringsdepartementet är mannens chef. Han bekräftar att mannen inte tjänstgör på departementet utan försatts i något som kan liknas vid en frivillig karantän.

"Ohållbar situation"

– När vi förstod att den här brottsutredningen blev allvar under förra hösten, och stegrades med frihetsberövade och folk häktade i sin frånvaro, kände vi att det började bli en ohållbar situation både för honom och regeringskansliet. Därför kom vi i december fram till i samråd med honom och facket att det här var en lämplig åtgärd. Det skulle vara bra för alla parter.

 

LÄS OCKSÅ: Allra-toppen vann striden om lyxbåten

 

En formell avstängning fanns arbetsrättsligt inte på kartan eftersom mannen inte är brottsmisstänkt. Han har fortfarande också kvar passerkort och tjänsterum i regeringskansliet.

– Vi kom tillsammans fram till att det var bra om han var arbetsbefriad, men fick lön fram till åklagaren bestämde vad han skulle göra, säger departementsrådet Carl Rosén.

Vad betyder karantän?

– Han är arbetsbefriad med full lön.

Hade han tillåtelse till bisysslan i Oak  Capital 2012?

– Ja, han hade tillåtelse till bisysslan.

Vem som gett grönt ljus för hans sidoverksamhet är oklart. Carl Rosén arbetade inte på departementet när manen fick klartecken.

Han har använt sig av departementets mejladress i sitt arbete i Oak Caital.

– Vi har undersökt det där. I och med att han hade den här godkända bisysslan så var det OK att använda den för privata mejl.

Ni har alltså undersökt det?

– Ja, det har vi gjort. Man kan ha synpunkter på det, men det anses ligga inom ramen för vad du kan göra om du har fått tillåtelse att ha den här bisysslan.

Vad som ska hända med regeringstjänstemannen är oklart. Han är inte brottsmisstäkt utan hörts i polisutredningen som vittne om vad som utspelade sig i Oak Capital.

Polisutredningen är slutförd och de misstänkta som alla förnekar brott - däribland Allraprofilen Alexander Ernstberger – har fått hela utredningen på delgivning. Senare i höst väntas kammaråklagare Thomas Hertz ta ställning i åtalsfrågan.

Expressen har sökt både regeringstjänstmannen och hans juridiska biträde.

 

LÄS OCKSÅ: Allra-ägarnas lyxliv – åkte på partyresa i privatjet

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!