Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra-härvan: Fyra åtalas – två fortfarande på flykt

Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman våren 2012 och misstänkt för tagande av muta. Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017. Ernstberger förnekar brott.Foto: ALLRA
Direktören Olle Marcusson misstänks bland annat för grov trolöshet mot huvudman. Förnekar brott.Foto: ALLRA
Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor. Han förnekar brott.Foto: ALLRA
David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Misstänkt för grovt penningtvättsbrott och tagande tagande av muta. Foto: ALLRA
Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och ska begäras utlämnad. Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning. Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.
Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.Foto: ALLRA
1 / 7

Fyra personer åtalas i Allra-härvan.

En av dem är bolagets vd Alexander Ernstberger. 

– Åklagaren kommer att stå naken i rättssalen, säger han till Dina Pengar.

Alexander Ernstberger fick beskedet om åtalet via en nyhets-flash.

– Det har inte begåtts några fel, det har jag sagt hela tiden. Det som är bakgrunden till stämningsansökan är en åklagare som är extremt tes-driven. Han har i princip inte ruckat en millimeter på de påståenden han först framförde. Han har varit totalt ointresserad av att lyssna på hur saker och ting fungerar.

– Pensionsspararna har inte förlorat några pengar, hävdar han.

Alexander Ernstberger anser att åklagaren inte förstått sig på hur det fungerar med den typen av verksamhet. Han är också kritisk till hur utredarna honom. Nivån var låg och de verkade inte förstå sig på branschen.

Kammaråklagare Thomas Hertz, som leder förundersökningen, lämnade in åtalet till Stockholms tingsrätt idag måndag. Stämningsansökan är på 14 sidor.

Riskerar sex års fängelse

Kammaråklagare Thomas Hertz kommer att kräva fängelse för alla inblandade, flera riskerar upp till sex års fängelse vid fällande domar.

I stämningsansökan yrkar åklagaren också ett tioårigt näringsförbud för Alexander Ernstberger, Ole Marcusson och David Person Rothman.

Åtalet handlar om en misstänkt muta på 100 miljoner kronor, samt grovt tagande av muta, trolöshet mot huvudman och penninghäleri. Det åtal som nu väcks avser en del av de händelser som utspelade sig främst under våren 2012, skriver Ekobrottsmyndigheten.

Endast fyra de sex misstänkta har gått att nå för delgivning och nu åtalats.

 

 

– Den ene befinner sig möjligen i Dubai och den andre i Turkiet, säger åklagare Thomas Hertz till Ekot.

Förundersökning har pågått sedan den 18 mars 2017 avseende brott som misstänks vara begångna i och med koppling till vissa bolag i den så kallade Allrakoncernen, skriver Ekobrottsmyndigheten i pressmeddelandet. 

 

De åtalade i pensionshärvan kring Allra

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32,  är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, brott brott samt  grovt penningtvättsbrott.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta  och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra. Åtalad  för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

 

På flykt – de har inte åtalas

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och är begärd utlämnad.  Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

Förundersökningen har bestått av flera delar. Den ena delen avser händelser under år 2012 avseende vissa affärer med ett företag som hette Oak Capital AB. Den andra delen avser händelser under främst 2015-16 avseende vissa affärer med ett företag som hette Allra Capital Markets Ltd, Dubai.

 

 

Det aktuella åtalet avser endast personer som kunnat nås under förundersökningen. De personer som nu åtalas är inte längre misstänkta för dehändelser som utspelade sig under december 2012. Det är fortfarande två personer som är häktade i sin frånvaro avseende båda händelserna under 2012, och förundersökningen pågår fortfarande avseende dem.

Det pågår fortfarande förundersökning avseende händelserna 2015-16. Dessa brottsmisstankar ingår inte i det åtal som nu väcks, skriver EBM. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!