Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra-direktörens våning tömdes före fogden kom

Allras Dubai-chef Ewran Mersin, 40, är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och är häktad i sin frånvaro. Han tros uppehålla sig i Dubai.
Skrapljud och möbler som flyttats omkring i rummen har hörts från Ewran Mersins våning på Östermalm. Under flera dagar bars det ut kartonger med okänt innehåll.

Den häktade Allra-direktören Ewran Mersin, 40, misstänks ha hunnit före polisen och kronofogden.

Mersins våning på Östermalm i Stockholm tömdes på värdeföremål dygnen innan domstolen  tog beslut om att ''frysa'' hans tillgångar.

– Jag har ingen aning om vad som händer med egendomen, säger försvararen, advokat Henrik Olsson Lilja.

Polisen misstänker att den hastiga flyttoperationen utlöstes av kronofogdens razzia mot Alexander Ernstbergers lyxvilla på Lidingö i början av förra veckan. Personal från kronofogdemyndighetens specialenhet letade då efter tillgångar hemma i Allra-grundarens bostad, tillgångar som ska kunna frysas i avvaktan på ett eventuellt kommande skadeståndskrav från Pensionsmyndigheten och i förlängningen Allras pensionssparare. 

 

LÄS OCKSÅ: Kronofogden tog Ernstbergers lyx-Rolex på häktet 

 

Ett par dygn efter razzian började Allra-direktören Erwan Mersins våning på Östermalm i Stockholm att tömmas på sitt innehåll.

Våningen består av fyra rum och kök på 116 kvadratmeter med ett uppskattat marknadsvärde på mellan 14 och 16 miljoner kronor.

Kartonger med okänt innehåll bars från våningen

– Det hördes skrapljud från lägenheten. Det drogs saker fram och tillbaka. Flera personer var engagerade i flytten, uppger vittnen som senare kunde se hur kartonger med okänt innehåll lämnade våningen de följande dagarna.

Ett annat vittne berättar att flytten pågick i omgångar under flera dygn.

Flytten pågick även under helgen. 

– Nu är lägenheten väl i princip tömd, uppger en källa.

 

LÄS OCKSÅ: Razzian mot Alexander Ernstbergers lyxvilla 

 

Enligt vad Expressen erfar upptäckte spanare från polisen vad som utspelade sig, men kunde inte ingripa eftersom det inte fanns några formella domstolsbeslut om kvarstad fattade och inget beslut som nått kronofogden.

– Jag kan inte bekräfta något kring detta, säger kammaråklagare Thomas Hertz, som leder utredningen av Allra-härvan. Men tillägger samtidigt:

– Det kan innebära att man gör sig skyldig till brott om man skaffar undan egendom som tillhör en person som kan antas vara på obestånd.

Åklagarens blixtbeslut mot Allra-direktören

Kammaråklagare Thomas Hertz tog dock ett blixtbeslut om att ta våningen i så kallad förvar och bostadsrättsföreningen i huset underrättades om den ovanliga aktionen. Därmed var våningen tillfälligt spärrad för försäljning.

 

LÄS OCKSÅ: Allradirektören Ewran Mersin i Dubai häktad

 

I måndagskväll häktades Allra-direktören Ewran Mersin, 40, i sin frånvaro vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman – ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

Vid häktningen fattades också beslut om kvarstad – att frysa Ewran Mersins tillgångar upp till ett värde på 242 miljoner kronor. Kronofogden har inlett jakten på värden som kan tas i beslag.

Ewran Mersin förnekar brott

– Min klient förnekar brott. Vi menar att det rör sig om ganska komplex materia och när man väl får bilden klar för sig, så är vi övertygade om att åklagaren kommer att ändra uppfattning och inte tycka att det här är ett brott, säger försvararen, advokat Henrik Olsson Lilja.

Kommer din klient att åka till Sverige?

– Jag har ingen möjlighet att uttala mig om sådana överväganden. Jag är förhindrad att uttala mig om det.

Men om han är oskyldig är det väl logiskt att tänka sig att han åker till Sverige för att klara ut problemen?

– Jag kan inte kommentera det.

Var befinner han sig nu?

– Det kan jag inte gå in på.

Lägenheten på Östermalm tycks ha tömts på värdeföremål.

– Jag har ingen aning om vad som händer med egendomen.

 

LÄS OCKSÅ: ''Allra Pension är i praktiken avvecklad'' 

 

De misstänkta brotten ska ha begåtts under 2012 då Ewran Mersin var en av nyckelpersonerna i finansbolaget Oak Capital som pensionsbolaget Allra, som då hette Svensk fondservice, gjorde affärer med. Det är en del av dessa affärer som nu utreds av polis och där Allras pensionssparare kan ha lurats på flera hundra miljoner kronor.

De misstänkta jobbade tillsammans

I Oak Capital jobbade Evran Mersin med Allra-direktören Olle Marcusson, som tilsammans med Allras grundare och tidigare vd Alexander Ernstberger, nu sitter häktade sedan drygt en vecka tillbaka.

Ewran Mersin är i dag vd för Allras Dubairegistrerade kapitalmarknadsbolag, Allra Capital Markets/Allra International Ltd i Dubai. 

Allra-direktören Ewran Mersin är numera också skriven på en adress i Dubai och det är där som polisen misstänker att han befinner sig. Andra spår leder till Turkiet. Men han har fortfarande kvar våningen på Östermalm i Stockholm som polisen misstänker nu kan vara tömt på sitt mest värdefulla innehåll för att undvika kvarstad.

Allras Dubaibolag misstänks ha använts för att mjölka Allras pensionsfonder på pengar genom avancerade upplägg med finansiella instrument och höga avgifter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!