Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra-direktör skulle få 47 miljoner i utdelning

Ewran Mersin
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Allra-direktören Ewran Mersin, 40, skulle få 47 miljoner kronor i aktieutdelning i somras, skriver SvD Näringsliv.

Utbetalningen har enligt styrelsen dock stoppats.

– Min klient förnekar brott, har hans advokat Henrik Olsson Lilja tidigare sagt.

Ewran Mersin var involverad i finansbolaget Oak Capital, som på uppdrag av Svensk fondservice, som senare blev Allra, misstänks ha gjort olagliga affärer med pensionspengar.

Polisen misstänker att Allras pensionssparare kan ha lurats på flera hundra miljoner kronor.

– Min klient förnekar brott. Vi menar att det rör sig om ganska komplex materia och när man väl får bilden klar för sig, så är vi övertygade om att åklagaren kommer att ändra uppfattning och inte tycka att det här är ett brott, säger hans advokat Henrik Olsson Lilja.

Aktieutdelning på 47 miljoner

Enligt Svenska Dagbladet skulle Ewran Mersin i somras få drygt 47 miljoner kronor när Firstmile Asset Holdings, en av ägarna till Oak Capital, skulle göra en aktieutdelning på hela det balanserade resultatet på 105 miljoner kronor. Bolaget hade enligt Svenska Dagbladet tre aktieägare och Ewran Mersin ägde, via bolag, 45 procent.

Utbetalningen av utdelningen stoppades dock enligt styrelsen:

"Styrelsen bekräftar härmed att inga värdeöverföringar har skett i relation till fastställd utdelning på ordinarie stämma tidigare i år. Styrelsen har strax efter stämman motsatt sig utbetalning av utdelning till aktieägarna till respekt för pågående utredning", uppger styrelseledamoten Mattias Bengtsson i Firstmile.

Häktades i sin frånvaro

I måndags häktades Ewran Mersin sin frånvaro vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, och tillgångar upp till ett värde på 242 miljoner kronor skulle frysas. Polisen misstänker dock att hans lägenhet på Östermalm i Stockholm kan ha tömts på värdefullt innehåll för att undvika kronofogden. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!