Allra-chefen på flykt – med pensionspengarna

Allra-chefen Ewran Mersin är häktad i sin frånvaro, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han gömmer sig nu på okänd ort, och kammaråklagaren vädjar nu Mersin att resa hem till Sverige för att undgå internationell efterlysning.

Den efterlyste Allra-chefen Ewran Mersin gömmer sig med pensionsspararnas pengar.

I samband med den pågående polisutredningen misstänks han ha länsat både sitt svenska bolag - och lägenheten på Östermalm - på värdesaker.

Nu är Ewran Mersin, 40, häktad i sin frånvaro med senast kända adress på en exklusiv konstgjord ö i Dubai.

Expressens granskning visar att han också har bolagskopplingar till Florida och Nederländerna.

Samtidigt begär åklagaren fortsatt häktning av Allras grundare Alexander Ernstberger och Allra-direktören Olle Marcusson.

Den tidigare chefen för Allras dotterbolag i Dubai är sedan i måndags häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. 

Kammaråklagare Thomas Hertz vädjar till mannen att frivilligt resa till Sverige för att undgå internationell efterlysning.


LÄS MER: Allra-ägarnas lyxliv - åkte på partyresa i privatjet 


Det Allra-bolag i Dubai Ewran Mersin basat över misstänks ha haft en viktig roll i Allra-härvan genom ett komplicerat upplägg. Finansiella instrument ska ha sålts till Allra med kraftig marginal och de stora vinster som uppstått har sedan skickats tillbaka till Allra i Sverige. 

Tömt ett bolag på 25 miljoner

Dagens Industri uppgav på torsdagen att Ewran Mersin i början av oktober tömt ett bolag på närmare 25 miljoner kronor. Det gäller samma bolag, ECME Holding som tidigare varit delägare i Allra, med Mersin som representant för bolaget.

– Det är ett allmänt problem att pengar får fötter, och jag tycker att det ska uppmärksammas mer att det i väldigt många fall faktiskt kan utgöra ett brott, säger åklagare Thomas Hertz till Dagens industri.

Pensionsbolaget Allras huvudkontor i Stockholm.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Expressen har också tagit del av protokollen, inskickade till Bolagsverket, som visar två aktieutdelningar i bolaget. Den senaste på 24 699 204 kronor, som beslutades vid en extra bolagsstämma i bolaget så sent som den 19 september i år. Anmälan till Bolagsverket om aktieutdelningen undertecknades digitalt av Ewran Mersin den 2 oktober i år. 

Ytterligare en aktieutdelning beslutades i april i år på 668 668 kronor.

Det är oklart exakt hur mycket av detta som gått till Ewran Mersin.

Han står som ensam aktieägare i de protokoll som skickats in till Bolagsverket men Dagens industri uppger att han i somras var ägare till en femtedel av aktierna i bolaget. 


LÄS MER: Alexander Ernstbergers lyxbåt hittad 


Revisorn tystlåten

När Expressen når revisorn som skickat in handlingarna till Bolagsverket är han fåordig.

– Jag har tystnadsplikt och hänvisar dig till bolagets årsredovisning.

Bolagets årsredovisningar visar att Ecme Holding, Ewran Mersins bolag, har ytterligare två helägda bolag kopplade till sig. Det ena är bolaget Pentech Management i Förenade Arabemiraten, ett bolag som i årsredovisningen har ett redovisat värde på 17,45 miljoner kronor. Bolaget går dock inte att hitta i landets officiella företagsregister. Det andra är ett bolag i Florida, ECME Holding USA, som enligt den svenska årsredovisningen har ett redovisat värde på 10 miljoner kronor. 


LÄS MER: Thomas Bodström efter petningen 


"Jag känner inte honom"

Det bolaget har i sin tur en registrerad postadress på ett annat företag i nederländska Oosterbeek.

Där svarar en man som säger att han inte känner till Ewran Mersin.

– Jag är bara anställd. Jag känner inte honom och vet ingenting. 

Kronofogden genomförde för en vecka sedan en razzia mot Allras vd Alexander Ernstbergers villa på Lidingö.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det uppges i årsredovisningen för Mersins bolag att företaget, åtminstone före aktieutdelningen, hade tillgångar på 43 miljoner kronor. Miljoner som nu blivit högintressanta för åklagaren eftersom denne, uppger Dagens industri, genom beslut den 22 oktober agerat mot Ewran Mersins bolag i ett försök att frysa tillgångar på 30 miljoner kronor. 

Expressen har också avslöjat hur någon eller några misstänks ha tömt hans lägenhet på värdeföremål strax efter Kronofogdens razzia mot Alexander Ernstberger. 

Det gäller hans våning på Engelbrektsgatan på Östermalm i Stockholm. Fyra rum och kök på 116 kvadratmeter med ett uppskattat marknadsvärde på mellan 14 och 16 miljoner kronor.

Kronofogden tog raksetet

När personal från Kronofogdemyndigheten tog sig in i våningen fanns dock stora delar av möblerna kvar.


LÄS MER: Razzia mot Alexander Ernstbergs lyxvilla


Personalen la bland annat beslag på ett matbord med fyra stolar, en kristallkrona, flera oljemålningar, en soffgrupp, ett antal orientaliska mattor och ett rakset av märket Edwin Jagger.

Våningen - värderad till mellan 14 och 16 miljoner - är också "fryst" från försäljning av kronofogden.

Ewran Mersin står i den svenska folkbokföringen som utvandrad med senast kända adress på en exklusiv adress på en konstgjord ö i Dubai, Palm Jumeirah.

Foto: / MC FILMS/REX/IBL

Mersin förnekar brott

Expressen har sökt Mersin på mejl och via advokaten, som inte gått att nå.

– Han förnekar brott, men i övrigt har vi inga kommentarer att ge, sade Mersins försvarare, advokat Henrik Olsson Lilja till Expressen på onsdagen.

Kammaråklagare Thomas Hertz vill inte uppge om man har någon form av kontakt med efterlyste Ewran Mersin. Ett skäl till tystlåtenheten är att att han inte vill att häktade Alexander Ernstberger och Olle Marcusson ska få kännedom om så är fallet.


LÄS MER: Åklagarens kräver fortsatt häktning för Ernstberger 


Ingen lyx på häktet för Ernstberger

De två sitter i dag i var sin cell på Kronobergshäktet i i värld långt från flärd och lyx. Åklagaren kräver nu fortsatt häktestid för de två.

– Jag har begärt förlängd åtalstid både för Ernstberger och Marcusson, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Blir det omhäktningsförhandlingar?

– Det vet jag inte. Det får tingsrätten ta ställning till. Det hänger på vad Olle och Alexander tycker.

De två misstänkta - som suttit häktade sedan den 13 oktober - kan helt enkelt medge förlängd häktningstid utan att behöva ställas inför en häktningsdomare. Annars blir det ny förhandling där domstolen tar ställning till om de ska släppas fria eller inte.

Vad är skälet till att utredningen inte är färdig?

– Det är oerhört mycket kvar av förundersökningen, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET

Åklagaren fruktar att Alexander Ernstberger och Olle Marcusson ska förstöra bevis om de är på fri fot.

Häktets husmanskost

Kronobergshäktets kök är inte direkt känd för att hålla guldkrogsstandard - utan husmanskost är vad som erbjuds.

Om Alexander Ernstberger och Olle Marcusson blir kvar i häktet får de också hålla till godo med häktets fredagsmeny:

Lunch: Stuvade grönsaker med wienerkorv och potatis.

Middag: Sprödbakad fisk med mangosås, grönsaker och ris.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!