Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra-ägarnas lyxliv – åkte på partyresa i privatjet

Alexander Ernstberger är vd och största ägare i Allra. Han sitter nu häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman – ett brott som han själv förnekar.
Foto: ALLRA
David Persson Rothman är delägare och styrelseledamot i Allra Sverige AB och Allra Finans AB.

De var kungarna av pensionsförvaltning.

130 000 svenskar gav dem förtroendet att förvalta deras pengar.

Här poserar de skandalomsusade Allra-cheferna framför en privatjet.

I bara överkroppar och badbyxor är de på väg på partyresa i mångmiljonklassen.

Samtidigt plockar pensionsbolagets toppchefer – varav fyra nu misstänks för brottsliga affärer för pensionsspararnas pengar – ut 65 miljoner kronor ur Allra. 

Expressen har granskat männen bakom skandalbolaget och kan nu avslöja att ägarna under sex år tog ut över 230 miljoner kronor – pengar som nu utreds som brottstransaktioner.

"Helt sinnessjukt fint, man känner sig nästan som en prinsessa i denna kungliga miljö”, skriver en av ägarnas sambor om livet med Allra-männen.

Våren 2016:

Huvudägarna i Allra – 31-årige Alexander Ernstberger och 37-årige David Persson Rothman – ska tillsammans ut på en resa. Vid samma tid unnar de sig, tillsammans med pensionsföretagets övriga aktieägare, en rejäl aktieutdelning ur bolaget. Den 29 mars 2016, enligt uppgifter som skickas in till Bolagsverket, plockar ägarna ut 65 miljoner kronor ur det då till synes framgångsrika bolaget.

Ernstberger och Persson Rothman har tillsammans med vänner och släkt nu chartrat en privatjet, en Bombardier Challenger. Taxan ligger på omkring 30 000 kronor – i timmen. De unga männen poserar i bar överkropp på flygplanstrappan. Alexander Ernstberger ler där han står endast iklädd gröna badbyxor utanför flygplanet. Andra i sällskapet lyfter armarna och gör segergester. David Persson Rothman håller i en drink och ser ut att bära guldfärgade badbyxor.

De har anledning att fira.

Ernstberger och Persson Rothman är vid denna tid kungarna av pensionsförvaltning. 

Årsredovisningen de undertecknat, i mars 2016, visar ett resultat efter finansnetto på 128 miljoner för år 2015. 2014 var den 43 miljoner, en vinstökning på nära 200 procent.

Alexander Ernstberger och David Persson Rothman tillsammans med vänner och släkt innan flygresan i det privata flygplanet.

Svenska Dagbladet har tidigare skrivit att den tidigare PPM-förvaltaren Allras ägare tagit ut 155 miljoner kronor i aktieutdelningar sedan mars förra året. Men Expressens kartläggning av aktieutdelningarna inom Allra sedan start visar nu att aktieägarna på sex år – sedan 2012 – plockat ut hela 231,85 miljoner kronor ur bolagen.


Uppgifterna om utdelningar kommer från protokoll vid extra bolagsstämmor och årsredovisningar:

70,1 miljoner den 9 augusti 2017 från moderbolaget Allra Sverige AB.

20,6 miljoner den 24 oktober 2016 från Allra Sverige AB.

65 miljoner den 29 mars 2016 från Allra Sverige AB.

41,35 miljoner den 6 maj 2015 från Allra Sverige AB.

19,8 miljoner den 14 juni 2013 från Svensk Fondservice AB, senare kallat Allra Pension.

15 miljoner under 2012, inget datum anges i årsredovisningen, från Svensk Fondservice AB.


LÄS MER: Allra-härvan växer – en fjärde person misstänks 


Åklagaren i det pågående Allra-målet, Thomas Hertz, säger om Allras aktieutdelningar:

– Det jag kan säga är att det är pengar som omfattas av brottsmisstanken, men jag kommer inte gå in i närmare detalj än så. 

– Jag har fattat beslut om penningbeslag som gäller tre aktieutdelningar om 155 miljoner kronor men utdelningar i övrigt tänker jag inte kommentera. 

Miljonerna har gått till Ernstberger och Persson Rothman


Pengarna har gått till nio personer, kan Expressens visa i den första granskningen av bolagets samtliga delägare.

De största summorna har hamnat i fickorna på de båda på huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson Rothman. Men bland ägarna som tagit del av aktieutdelningar finns också 47-årige Johan Bergsgård och 40-årige Ewran Mersin som båda nu är misstänkta för inblandning i Allra-härvan. Johan Bergsgård, som suttit i styrelsen för tre av bolagen inom Allra-koncernen, har tidigare suttit häktad men är nu släppt med reseförbud och har fått passet beslagtaget. Han misstänks för grov trolöshet mot huvudman. 

– Han förnekar brott och säger att han inte har varit inblandad i någon form av brottslighet, säger Bergsgårds försvarare Tobias Enoksson.

– Om det finns någon brottslig verksamhet så har åtminstone han inte varit inblandad i det, säger Enokssson.


***


Ewran Mersin har varit chef för Allras dotterbolag i Dubai och är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Dotterbolaget misstänks ha haft en central roll i Allra-härvan och sålt finansiella instrument till Allra med kraftig marginal. De stora vinsterna som uppstått i Dubaibolaget har sedan skickats tillbaka till Allra i Sverige. Dagens industri har tidigare uppgett att dotterbolaget i Dubai tjänat 90 miljoner kronor på bara tre månader. 

Ewran Mersin är vd för dotterbolaget i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.
Foto: ALLRA

Ewran Mersin står enligt uppgifter från svenska folkbokföringen skriven på ett exklusivt boende på en konstgjord ö i Dubai, Palm Jumeirah. Han har också en våning på Östermalm på exklusiva Engelbrektsgatan. Våningen består av fyra rum och kök på 116 kvadratmeter med ett uppskattat marknadsvärde på mellan 14 och 16 miljoner kronor. Expressen avslöjade i förrgår hur någon tömde lägenheten på föremål ett par dygn efter Kronofogdens razzia mot Alexander Ernstberger. 

Dagens Industri har uppgett att Ewran Mersin i början av oktober tömt ett bolag på närmare 25 miljoner kronor. Det gäller samma bolag, ECME Holding som tidigare varit delägare i Allra med Mersin som representant för bolaget.
– Det är ett allmänt problem att pengar får fötter, och jag tycker att det ska uppmärksammas mer att det i väldigt många fall faktiskt kan utgöra ett brott, säger åklagare Thomas Hertz till Dagens industri.

Mersins försvarare Henrik Olsson Lilja:  

– Han förnekar brott, men i övrigt har vi inga kommentarer att ge. 

Bland delägarna i Allra finns också 55-årige Andreas Selin, som sedan 2013 suttit på flera poster inom Allra-koncernen som ledamot och styrelseordförande. Ytterligare en delägare är Mattias Bengtsson, 39, en av de tidigare ägarna till det skandalomsusade bolaget Oak Capital som samarbetat med Allra och bland annat kritiserats av norska Finansinspektionen för skyhöga avgifter på sina sparprodukter. Även han är nu häktad i sin frånvaro, misstänkt för grovt penninghäleri, samtidigt som domstolen beslutat om kvarstad på 96 miljoner kronor. Den sjunde november beslagtog Kronofogden hans Maserati Gran Turismo från ett garage i Stockholm, rapporterade Aftonbladet.
Advokat Sargon De Basso, som utsetts till Mattias Bengtssons försvarare, har bestridiit häktningskravet och förklarat att hans klient inte anser sig ha gjort sig skyldig till något brottsligt.


***


Ägare till Allra är också 42-årige Allra Pension-chefen Andreas Bjerke och 38-årige styrelseledamoten Finn Hallbäck - som båda utan framgång kandiderat i val för Centerpartiet. Finn Hallbäck var kandidat till kommunfullmäktige i Stockholm 2014 och Bjerke kandiderade till kommunfullmäktige i Stockholm 2010 och till riksdagen 2014. Bjerke har som politiker kämpat för sänkta skatter och skriver, i ett inlägg på Stureplanscenterns hemsida, att han kritiserats för detta av politiska meningsmotståndare: 

"Kritiken går ut på att jag är egoistisk, osolidarisk, hård, känslokall samt att jag saknar empatisk förmåga. Detta på grund av att jag vill ta från de fattiga och ge till de rika, sparka på arbetslösa och sjukskrivna samt att jag spottar på de sämst ställda.”


Den nionde delägaren är finansmannen Johan Saxon, 54, kanske mest känd som tidigare pojkvän till den mycket förmögna grevinnan Marie Douglas som fick 384 miljoner efter skilsmässan från den amerikanske IT-miljardären George David. Saxon driver svenska finansbolaget Saxon & Partners, har bakgrund som analytiker på franska finansbolag och har tidigare gjort succé i finansbranschen med fondbolaget Nordisk Fondservice. Sedan han klev in i det bolaget 2004 ökade det förvaltade kapitalet från 200 miljoner till – tre år senare – sju miljarder kronor. Då sålde han och de övriga tre delägarna bolaget för 350 miljoner kronor. 

Istället klev han i ett tidigt skede, 2010, in som delägare i Alexander Ernstbergers bolag med det snarlika namnet Svensk Fondservice, senare känt som Allra. 

Finansmannen och tidigare delägaren Johan Saxon är omskriven för sin tidigare relation med grevinnan Marie Douglas.
Foto: PRIVAT

Expressens genomgång visar att både Johan Saxon samt den brottsmisstänkte Dubai-chefen Ewran Mersin under de senaste månaderna sålt sina innehav för okänd köpesumma. Samtidigt har huvudägaren Alexander Ernstberger utökat sitt innehav och kontrollerar nu hälften av aktierna, 49,7 procent, medan David Persson Rothman har en mindre andel än tidigare, nu 31,9 procent. 


LÄS MER: Kronofogdens fynd i jakten på Allras pensionspengar 


Razzia i lyxvillan

Omständigheterna kring aktieförsäljningarna är oklara – men under samma tid intensifieras Ekobrottsmyndighetens utredning om Allra. I oktober i år grips och häktas Alexander Ernstberger misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, liksom Luxemburg-chefen Olle Marcusson och Dubai-chefen Ewran Mersin. Den 17 oktober går Kronofogdens tjänstemän in i Alexander Ernstbergers lyxvilla och beslagtar hans egendom

Kronobergshäktet i Stockholm.
Foto: Lisa Mattisson

Kronofogdens razzia – formellt kallad kvarstad – pågår i åtta timmar.  

Personal från en flyttfirma bär, efter anvisning från Kronofogdens personal, ut tavlor, specialdesignade möbler, en racingstol till ett tv-spel, en exklusiv tv, flera dyra bord, golvlampor och fåtöljer ur villan. På Kronobergshäktet i Stockholm, där Allras tidigare vd sitter, lägger kronofogden också beslag på hans exklusiva Rolexklocka av modellen Daytona, värderad till minst 110 000 kronor.

Även Ernstbergs helikopter beslagtas men får lämnas tillbaka eftersom det inte går att bevisa att han är personlig ägare till den. Alexander Ernstbergers lyxbåt – värderad till sju miljoner kronor – tas också i beslag. Båten, en Delta 54 av 2011 års modell med flera sovhytter, är inte registrerad i Allragrundarens namn utan ägs formellt av ett företag. Bolaget är dock knutet till Alexander Ernstberger, anser polisen och Kronofogden.

Vid Kronofogdens razzia beslagtar man till en början Ernstbergers helikopter, men tvingas senare lämna tillbaka den då det inte går att bevisa att Ernstberger är personlig ägare till den.

Personal letar också efter dolda utrymmen och fack där det kan finnas värdeföremål gömda.

Kronofogden har också letat efter kontanter och undersökt bankkonton.

Det visade sig dock senare att det inte fanns en enda krona att hämta i själva fastigheten.
Den var belånad ''upp över skorstenen'' och det finns inte en enda krona att hämta.
– Det är i praktiken Ålandsbanken som äger huset, säger en källa med god insyn till Expressen.
– Det finns inte en spänn att hämta i huset. Kåken har inget värde som går att ta. Den är belånad över nocken. Jag har en känsla av att den inte ens är värd 50 miljoner kronor.


Liknande åtgärder inleds även mot de två andra misstänkta. Hemma hos Johan Bergsgård i Bromma beslagtas bland annat en BMW X1 och två gevär. Och hela villan säkras så att den inte kan säljas vidare. Hemma hos Olle Marcusson på Lidingö, Luxemburg-chefen i Allra med bakgrund i Oak Capital, beslagtas ett jaktgevär av märket Beretta samt en klocka, Rolex Submariner som båda värderas till 10 000 kronor. Fogden går också in i hans bankfack på Ålandsbanken vid Stureplan, men hittar ingenting av värde.  Marcusson misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Olle Marcussons försvarare Per E Samuelson:

– Min klient är av uppfattningen att den dag då vi får möjlighet att i offentlighetens ljus lägga fram alla kort på bordet så är det åklagaren som kommer stå där som förlorare. För det här är inga konstiga affärer om man får granska dem ordentligt.


***


Expressen har granskat de båda huvudägarna – Alexander Ernstberger och David Persson Rothman – och deras privatekonomi. 

Det är en studie i ohämmad lyx.

En klocka av den här modellen beslagstogs från Alexander Ernstberger. Värde lågt räknat: 110 000 kronor.

Ernstberger taxerade 2016 för en inkomst på 1,7 miljoner kronor. 

Han har, via sitt bolag S2 Invest, tillgång till tre Porsche-bilar. 

En äldre Porsche 911 Turbo, en Porsche 911 GT3 RS samt en leasad Porsche Panamera Turbo. De två senare har ett nypris på mellan 1,5 och 1,7 miljoner kronor.


LÄS MER: Kronofogdens razzia i Alexander Ernstbergers lyxvilla 


Handlingar från Trafikkontoret i Stockholm visar att han bara mellan maj och september 2017 fick åtta parkeringsböter, främst på stadsdelen Östermalms gator i Stockholm. Han hade där bland annat, med sin Porsche Panamera, parkerat mitt i en vägkorsning, på ett övergångsställe, på en busshållspats och på en lastplats.

Ernstberger gillar att köra sin 911 GT3 S på bana, bland annat på Nürnburgring i Tyskland. Den 20:e augusti 2016 stoppades han efter att ha kört i "minst 180 km/timmen" på en 110-väg utanför Landskrona med en annan, tyskregisterad, Porsche GT3RS.


Bilder från polisjakten, som Expressen kan publicera, visar hur hastighetsmätaren inne i polisbilen står på 200 kilometer i timmen under jakten på E6 i Skåne där polisen försöker komma ikapp finansmannen.

Polispatrullen beskriver en vansinnesfärd i förundersökningen:

"När vi bara hade kört ett par hundra meter blev vi omkörda av en Porsche i väldigt hög fart. Vi låg då i 110 km/ (...) gasade upp och fick ligga i ca 240 km/h för att sakta kunna ta in på Porschen."

De beskriver förhöret med Ernstberger efter att de stoppat honom strax efter ett på natten:

POLISJAKT. Bild inifrån polisbilen under polisens jakt efter Ernstberger. Hastighetsmätaren står på 200 kilometer i timmen.
Foto: POLISEN

"Ernstberger berättar att han kört från Rödby i Danmark. Han skulle till Norrköping och sedan vidare till Stockholm. Ernstberger uppskattar att han körde i 140 km/h."

Han accepterade ett strafföreläggande och fick böter på 4 000 kronor.

Allra-chefen kör inte bara snabba bilar. Ernstberger äger via bolag även en helikopter som han själv kan flyga efter att ha utbildat sig och tagit privatflygarcertifikat. 

Allra-chefens Eurocopter-EC120B har enligt annonser ett marknadsvärde på upp till fem miljoner kronor.

Data från sajten flightradar24.com visar att helikoptern sedan april varit uppe i luften 233 gånger. Helikoptern är stationerad vid Bromma flygplats och resorna har bland annat gått till Stockholms skärgård till platser som Sandhamn, Nynäshamn, Värmdö, Dalarö, Grinda och Ingarö.

Flygdatan visar hur helikoptern bland annat åkt från Bromma flygplats och landat i närheten av Alexander Ernstbergers villa på Lidingö och i närheten av mammans sommarhus på Ingarö. 


***


Bakom bilarna står Ernstbergers privata bolag, S2 Invest, som samlar hans förmögenhet. Det bolaget har enligt senaste årsredovisningen tillgångar på 149,4 miljoner kronor. Det är genom detta bolag Ernstberger äger sina andelar i Allra och här har pengarna från pensionsjätten samlats på hög under de senaste åren. 

Under vansinnesfärden körde Ernstberger en Porsche av den här modellen, GT3 RS.

Det drygt 40-procentiga ägande han under de senaste åren haft i Allra-koncernen gör att hans privata helägda bolag, enligt årsredovisningarna mellan 2012 och 2016, totalt fått ut drygt 82 miljoner kronor i Allra-aktieutdelningar som hamnat på Ernstbergers bolagskonto.

Därtill, framgår av årsredovisningarna, har han också sålt Allra-aktier, vilket gett honom ytterligare runt 54 miljoner kronor. Totalt handlar det om runt 136 miljoner kronor, pengar som haft sitt ursprung i Allras 130 000 kunders pensionsbesparingar, som på detta sätt hamnat i fickorna hos huvudägaren Ernstberger.

– Man kan säga att alla miljoner som finns i tillgångar i hans bolag kommer från Allra. Jag frågade honom vid ett möte vi hade om han hade annat sparande och det fanns inget annat värt att nämna. Det här bolaget får betraktas som hans lönekonto med pengarna från Allra, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Köpte lyxvilla på Lidingö med strandtomt och egen brygga

2016 gjorde Ernstberger det årets dyraste villaköp. Ett 253 kvadratmeter stort hus med strandtomt, egen brygga och sjöbodar på Lidingö. Villan är byggd i tre våningar med utomhuspool med utsikt ut mot havet. Prislapp: 50 miljoner kronor.

På samma gata finns bland annat företagsledaren Ulf Spendrup.

Det uppmärksammade husköpet visar sig vara en affär mellan två vänner i pensionsbranschen.

Säljaren är 45-årige finansmannen Klas Hellman.

– Jag känner Klas Hellman. Vi har känt varandra en lång tid, har Alexander Ernstberger sagt till Expressen.

Klas Hellman och Ernstberger har, enligt Svenska Dagbladet, tillsammans bland annat varit delägare i ett Malta-baserat bolag, DS Plattforms.

Försäljningspriset på 50 miljoner innebar att fastighetens värde ökat med 163 procent på åtta år. Samtidigt hade villapriserna på Lidingö i övrigt ökat med 50–70 procent.

Klas Hellman, som Expressen sökt igen för en kommentar, förklarade:

– Vi köpte huset för 19 miljoner kronor 2009, men har sedan dess renoverat fastigheten för ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Med tanke på det och på den allmänna prisuppgången i området anser jag absolut att priset är marknadsmässigt.

Alexander Ernstberger köpte huset på Lidingö för 50 miljoner kronor ifjol.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Sebastian Granath, fastighetsmäklare på Husman Hagberg på Lidingö, sade till Expressen att det visserligen handlade om ett unikt objekt, men att noteringen stack ut:

– I jämförelse med den generella utvecklingen är det en hög uppgång.

Bilder inifrån huset, som publicerats i en blogg av en gäst som närvarade på en fest hos Alexander Ernstberger, visar trappan ner från det 253 kvadratmeter stora huset med pool. Nere på den stora bryggan, där två sjöbodar finns, står hans helikopter parkerad.

"Vår fina fina skärgård. Men från luften är skärgården något helt annat, den är gudomlig”, skriver kvinnan på bilder där hon åker i Ernstbergers helikopter vid en midsommarfest 2017.

– Han sticker inte ut på något sätt. Man ser honom mest när han är i bilen. Men när man väl träffar honom är han artig, säger en granne som beskriver området som "fint".
– Men det är mest gamla människor som bor här, säger grannen.


LÄS MER: Thomas Bodström jättehyllning till Allra 


Lyxlivet avslöjas på en blogg

David Persson Rothman tog ut 842 000 kronor år 2016 men hade så sent som året dessförinnan, 2015, en taxerad inkomst på hela 5,9 miljoner kronor. 2015 hade han också 54 miljoner kronor i kapitalinkomster. Årsredovisningar ger ingen konkret information om hur detta klipp på 54 miljoner gått till, men det framgår i årsredovisningen för 2015 hur hans privata bolag DPR Invest mellan 2014 och 2015 sålt aktier i andra bolag, dock ej i Allra, för över 40 miljoner kronor.


David Persson Rothman har i flera år haft ett drygt 40-procentigt ägande i Allra men har i dag runt 32 procent. Han har tidigare ägt en svart Ferrari F12 och en BMW M7X som han kunnat parkera utanför villan på Värmdö. Ferrarin hade den personliga registreringsskylten "DE NADA" (ingen orsak på spanska). Under de senaste månaderna har han dock sålt bilarna. Ferrarin i maj och BMW:n så sent som den 6 oktober. 

I Persson Rothmans sambos blogg berättas samtidigt - bara från de senaste fem månaderna - om resor till New York, Belgrad, Cannes, Venedig, Palma och Dubai.

Paret bor på femstjärniga hotell som Hôtel Barrière Le Majestic i Cannes, Palazzo Venart i Venedig och One&Only Royal Mirage i Dubai.

Hotellet Hôtel Barrière Le Majestic i Cannes, där filmstjärnor brukar bo under filmfestivalen, och där David Persson Rothman och hans sambo bodde under en resa 2017.

Det berättas i bloggen om lyxhotellet i Cannes där rummen kostar upp till 40 000 kronor per natt och exklusiva hotellsviter i Venedig – med sju meter upp till tak och där sviten de bott i kostar runt 10 000 kronor per natt.

"Herregud vad jag började skratta när vi fick rummet visat för oss. Tänkte bara - är detta på riktigt? Helt sinnessjukt fint, man känner sig nästan som en prinsessa i denna kungliga miljö”, skriver sambon om hotellet i Venedig.


***


David Persson Rothman har dock en brokig bakgrund i affärsvärlden.

Under uppväxten i Motala kom han tidigt i kontakt med andra unga entreprenörer och startade verksamhet inom IT-branschen.

Han gick in i flera olika branscher, bolag inom vitt skilda branscher som bilvård och telemarketing. 

Men mellan 2005 och 2010 kraschade allt.

Det har tidigare uppmärksammats i tidskriften Fokus och Svenska Dagbladet att han varit inblandad i en konkurs i ett telemarketingbolag. Men Expressens granskning i dag visar att det handlar om betydligt fler konkurser.

Med start den 16 november 2005, då telemarketingföretaget Ytel brakade samman, gick samtliga fem bolag som han var styrelseledamot i under perioden i konkurs. Det gällde två telemarketingbolag, ett bolag som sålde annonser på nätet samt ett företag som sålde vitaminer och hälsoprodukter: Ytel, Bilvårdsspecialisten i Mjölby, Sales Provider i Linköping, Platsen i Strandkanten och Scandinavian Vitamin.

Allras huvudkontor.
Foto: MICHAEL SYREN

Mest uppseendeväckande är kraschen i telemarketingbolaget Sales Provider, där Rothman Persson var delägare och styrelseledamot. Bolaget försattes i konkurs den 2 april 2017 och hade då inte betalat bland annat mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter sedan november 2005. Skatteverket krävde 2011 Rothman Persson och bolaget på 1,9 miljoner kronor i utebliven skatt. 

”Han har därmed i egenskap av företrädare för Sales Provider uppsåtligen eller i vart fall av grov oaktsamhet underlåtit att betala den nu aktuella skatterna och avgifterna”, skrev Skatteverket. Rothman Persson invände att han inte haft insyn i bolaget, trots sin ställning som aktieägare, firmatecknare och styrelseledamot. Han tog ärendet hela vägen upp till Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolarna gick dock på Skatteverkets linje och han tvingades betala tillsammans med övriga delägare. 

– Det gick bra i början och han tjänade bra och han lät folk veta det med yttre attribut... Det syntes att han ägde Sales Provider, säger en kollega. 

– När jag träffade honom många år senare verkade han ha mognat och var en mer analytisk person. Han verkade tycka att det var häftigt att han nu var i samma sväng som Alexander Ernstberger.


Flera vänner beskriver Persson Rothman som en utpräglad säljartyp. Hans tidigare kollega är inte överraskad av att han sökt sig till PPM-världen. 

– Jag är inte förvånad. Det är enorma pengar man kan få in med tanke på okunskapen hos de som köper och att man kan lägga till de här fondavgifterna så högt, säger kollegan. 

– David har förädlat hela det försäljningstekniska. Han vet precis hur saker ska paketeras för att det ska se bra ut och hur man ska tjäna pengar eftersom han inte har några moraliska hinder för att ta det vidare.

Kronofogdens razzia mot Alexander Ernstbergers villa Lidingö.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Expressen har sökt Persson Rothman. När Expressen nådde honom efter kollegan Ernstbergers häktning sade han:

– Jag sitter lite upptagen nu men jag kan ta och ringa dig lite senare.

Några timmar senare skickade han ett meddelande där han hänvisar till Allras styrelseordförande Gunnar Axén.


***


Alexander Ernstberger föds 1986 och växer upp på Östermalm i Stockholm. I en intervju med Fokus beskriver han sig själv som "en blyg och tillbakadragen kodknackare" under de sena tonåren. Föräldrarna separerade under sent 1990-tal.

Mamma Camilla – i dag gift med entreprenören Peter Stern – arbetar i pr-branschen och sitter som styrelseledamot i två av sonens privata bolag. Pappa Jan driver tillsammans med yngre brodern Edward hårvårdsmärket REF. 

Alexander Ernsberger går på fina skolor som Carlssons och Östra real. På Carlssons skola finns kända tidigare elever som kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. På Östra real har bland annat förre statsministern Carl Bildt studerat. Alexander Ernstberger fortsätter dock aldrig till högre utbildning. Han har planer på att läsa till flygingenjör, som pappan, men hoppar av naturprogrammet.


***


På karriärssajten Linkedin listar Ernstberger en utbildning i produktionsledning och operativ projektledning på ansedda Berghs school of communication, terminen 2005 till 2006. Även i årsredovisningen skyltar Allra med att vd:n har "Utbildning med inriktning marknads­föring och projektledning på Berghs School of Communication."


LÄS MER: Ernstberger köpte Sveriges dyraste villa 


Men på Berghs säger man att det inte stämmer. Ernstberger har varit inskriven på kursen. Men han har inte avslutat den. 

– Man kan ju säga vad som helst, har man bara varit en dag så kan man ju säga att man "gått på Berghs". Men han kan inte säga att han har en Berghs-examen, för det krävs nämligen att man har fullgjort utbildningen, säger Tor Löwkrantz Waxin, programansvarig på Berghs.

I stället för att vidareutbilda sig satsar Ernstberger på att bli entreprenör och skapar redan som 21-åring rubriker när han noterar sitt bolag Towork AB, ett rekryteringsbolag, på Aktietorget. Han blir landets yngste börs-vd. När Metro, inför börslanseringen 2007, uppmärksammar stjärnskottet berättar Ernstberger entusiastiskt om affärsidén att företag kostnadsfritt får lägga upp sina jobbannonser på Towork.se.


Först om företaget tycker att ansökningarna är intressanta betalar de för annonser.

– Jag tror att Towork kommer att sätta stämpeln för hur det nya konceptet kommer att bli för onlinerekrytering, säger han optimistiskt. 

Alexander Ernstberger blir landets yngste börs-vd när han startar bolaget Towork AB.
Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET

I Toworks styrelse sitter då bland andra Jessica Stäel von Holstein och tidigare Sverige-vd:n för Google, Johan Kinnander.

– Han drev sitt eget race, hade en egen målbild och lyssnade inte på andra, trots att han var oerfaren. Han var väldigt driven och duktig, men uppfattades som omdömeslös, säger en person med god insyn. 

– Alexander kör enligt en egen agenda. Det kanske hade gått lite för enkelt lite för snabbt. Han hade ingen riktig utbildning, men det hade ändå gått väldigt bra, då kanske man blir fartblind. 

Två år efter börslanseringen får Towork problem med lönsamheten och 2009 avgår Ernstberger som vd och tvingas slumpa bort sina aktier.


Han säljer 680 000 aktier till nya huvudägaren Anders Landelius - för totalt endast 6,80 kronor. Det vill säga 0,001 öre per aktie. När bolaget börsintroducerades var teckningskursen sex kronor per aktie och samma innehav som Ernstberger fick 6,80 kronor för var då värt fyra miljoner kronor.

– Det var ingen hemlighet att när jag tog över så var pengarna slut. Jag erbjöd mig att ta över bolaget och se till att det kom in pengar, säger Anders Landelius. 

– Jag fick aktierna billigt naturligtvis, men det var ingen annan som ville gå in då.
Toworks kontor låg i en källare på Södermalm i Stockholm. När Landelius kom dit första gången spelades rockmusik på kontoret och han minns att han undrade: "Var fan har jag hamnat nu?". I samband med köpet upptäckte Landelius saker som "inte var ok" med Towork. 

– Bokföringen var inte i jättegott skick. Han hade haft någon konstig bokföringsbyrå och han var ganska ung, men det redde vi ut och han ersatte allt, säger han.


LÄS MER: Bankens panik när Ernstberger greps 


***


Trots misslyckandet med Towork har Ernstberger redan ett nytt projekt på gång. 2008 grundar han med den sex år äldre David Persson Rothman företaget Svensk Fondservice, som senare byter namn till Allra. Under den första tiden, från december 2008, var Patrik Gunnarsson vd i bolaget. Gunnarsson är son till förre chefen för corporate finance på HQ, Torbjörn Gunnarsson, och Dagens industris dåvarande chefredaktör Gunilla Herlitz, som senare blev bland annat vd för Dagens Nyheter och Expressen.


Förteckningar över ägarna vid denna tid visar att Gunnarsson också var delägare. En ägarförteckning från februari 2010 visar att han då ägde runt tio procent av aktierna. Men Gunnarsson försvann snabbt från Svensk Fondservice. I april 2010 lämnade han bolaget och gjorde sig av med aktierna för en okänd försäljningssumma. Under 2010 var hans taxerade inkomst 1,7 miljoner kronor och han redovisade ett överskott av kapital på strax över 30 000 kronor. 

Patrik Gunnarsson, David Persson och Alexander Ernstberger.
Foto: CLAES-GÖRAN FLINCK / DAGENS INDUSTRI

När Expressen når Gunnarsson väljer han att svara via sms och uppger att han sålde Allra-aktierna för 1,5 miljoner kronor.

Varför lämnade du Allra?

"Ville jobba med fastighetsinvesteringar."

Vad sålde du dina aktier för?

"Cirka 1,5 mkr."

Vad gjorde du för vinst?

"Minns inte exakt men merparten av försäljningen var vinst."

Har du blivit kontaktad av polisen i den pågående utredningen?

"Nej."


I dag sitter Patrik Gunnarsson i styrelserna för Ric-Rac AB, Fastspar AB, Akanalke AB och Hembygden FF och i två av styrelserna är någon av hans föräldrar ledamöter.

Den tredje november rapporterade Svenska Dagbladet att Gunnarsson tidigare under 2017 inledde ytterligare ett samarbete med Alexander Ernstberger – med pengar som kan komma från Allra-skandalen. Genom bolaget S2 Invest, som nu fått en central roll i polisutredningen kring Allra, ägde Ernstberger hälften av aktierna i bolaget, kallat Hembygden FF. Gunnarsson ägde den andra hälften genom bolaget Akanalke. I juli 2017 - när missförhålladen inom Allra var kända och en brottsutredning inletts - sköt Ernstbergers och Gunnarssons bolag in 225 000 kronor vardera till det gemensamma bolaget. I styrelsen för Akanalke, som inledde samarbetet med Ernstberger och tillförde pengar, sitter utöver Gunnarsson också hans mamma Gunilla Herlitz.
Den tidigare tidningschefen och chefredaktören, som även Expressen sökt, besvarade inte Svenska Dagbladets frågor. Gunnarsson uppgav i denna fråga att Ernstberger sålt alla aktier i Hembygden FF men hänvisade i övrigt alla frågor till Ernstberger.


Svensk Fondservice får mycket kritik redan från start. Privata Affärer kallar dem 2010 för ett "skamfilat" bolag och bolaget får ett föreläggande från Konsumentverket efter att man krävt betalning för tjänster som inte beställts. Landelius, som köpt Toworks billigt, skötte bokföringen då de fortfarande hette Svensk Fondservice. 

– Det var mycket kritik om organisationen, om att de inte alltid svarade, men han tog till sig det och fick ned klagomålen. Det kom upp hela tiden att han fick klagomål. 

– De var väl framför allt säljare som sagt saker som inte stämde. Med telefonsäljupplägget har du inte koll på vad alla säger i telefon, säger Landelius som beskriver Ernstberger som blyg och hårt arbetande. 


***


Namnbytet till Allra är delvis ett försök att komma bort från sitt dåliga rykte. 

– De bytte namn när de ville göra allt schysstare. De fixade kundtjänst och blev av med alla klagomålen. De började lägga om "businessen". När de såg att de tjänade bra med pengar hade de råd att göra allt schysst, säger Landelius. 

Bolaget ägnar sig åt pensionsförvaltning där man erbjuder sig att ta hand om folks PPM-fonder mot en avgift. 

Det blir mycket lönsamt.

Så har Allras fonder gått.

***


Bolaget växer och blir en av de största aktörerna på marknaden med 130 000 sparare i egna PPM-fonder med namn som "Allra strategi lagom" och "Allra strategi försiktig". Och 2015 utses Alexander Ernstberger till "årets unga entreprenör" på en gala där prins Daniel är en av prisutdelarna. I motiveringen förklarar juryn att Ernstberger löst andra människors problem. 

De hyllar "En modig entreprenörsmagiker som gett sig ut på en mogen marknad och som blivit en stor aktör" och menar att han "genom smarta lösningar på andras och egna problem har personen byggt sin vision. Med en extrem nyfikenhet ser han till att idéerna blir verklighet.”

Allras försäljningsmetoder i blåsväder

I september 2016 är bolaget fortfarande på topp, året innan har han prisats som "Årets unga entreprenör", och han bjuds in på möte till socialdepartementet för att "diskutera aktuella pensionsrelaterade frågor". Efteråt poserar Ernstberger på en bild tillsammans med socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S). 

– Annika Strandhäll verkade imponerad av Allra och vi hoppas på att få välkomna henne på besök på Allras huvudkontor inom kort, säger Ernstberger om mötet i ett pressmeddelande.

Strandhäll är i dag inte lika imponerad och svarar till Expressen:

Vad tänker du när du ser den här bilden i dag? 

– Jag är jättearg. Jag är fruktansvärt upprörd. Jag har ju lagt ganska stor andel av min arbetstid, både själv och tillsammans med min myndighet, Pensionsmyndigheten och den blocköverskridande pensionsgruppen, under det sista ett och ett halvt året på att jaga de här skurkarna inom premiepensionssystemet.

Annika Strandhäll (S) tillsammans med Alexander Ernstberger.
Foto: ALLRA

***


I början av 2017 uppgår värdet av fonderna som Allra förvaltar till 19 miljarder kronor. 

Försäljningsmetoderna är dock omdiskuterade, och förvaltningsbolag som Allra, i branschen ibland kallade "pensionsgamar", förknippas ofta med höga avgifter, villkor som är svåra att förstå och påstridiga försäljare.

Ernstberger och Persson Rothmans bolag hade innan namnbytet till Allra fått hård kritik av Konsumentverket för aggressiva försäljningsmetoder och för att fakturor skickats på tjänster som inte beställts.

I styrelsen sitter vid denna tid bland andra Ebba Lindsö, meriterad från Posten, Vasakronan och AMF, samt Thomas Bodström, advokat och tidigare justitieminister. Även styrelseproffset Meg Tivéus, med förflutet som vd inom bland annat i Åhlénskoncernen och Svenska spel, är ledamot.

Tunga namn som används för att stärka företagets profil. Men ingen av dem blir långvarig i styrelsen.


LÄS MER: Allra-vd:ns dåliga affär efter lyxlivet 


I januari börjar det blåsa snålt kring Allras centralt belägna huvudkontor mitt i Stockholm vid korsningen Sveavägen-Kungsatan. Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza, lyfter ett varningens finger för Allras höga avgifter, dåliga avkastning och bristfälliga information.

– Jag upptäckte att fonderna gick så dåligt. År efter år läckte det väldigt mycket pengar i höga avgifter. De hävdade själva att de hade en bra förvaltning, men den var usel. Det var något som inte stämde så jag sa till spararna att undvika de här fonderna, för här betalar du dyrt för något som ger väldigt dåligt tillbaka, säger Claes Hemberg.

Thomas Bodström.
Foto: TT

Han nöjer sig inte med att varna för Allra. Han konfronterar även Ernstberger med ett av deras säljargument. 

– Han hittade på ett begrepp som ingen annan hört talas om tidigare: "börsfallsskydd", säger Hemberg. "Våra fonder erbjuder börsfallsskydd" stod det på deras hemsida och när jag ringde och frågade vad det var sa han: "Det är vid aktiv förvaltning". Jag sa "Men det säger väldigt många att de gör, men det är ingen som säger att de skyddar mot börsfall för det". "Men det är det vi gör", sa Ernstberger. Det var många udda påhitt som ingen hört talas om varken förr eller senare, säger Hemberg. 

Bolagets företrädare polisanmäls

Flera medier, bland annat Expressen, börjar granska PPM-jätten och först ut är Svenska Dagbladet som avslöjar hur svenska pensionssparare förlorat miljarder på att ha sina pengar hos pensionsjätten Allra. Det är oroande läsning för Allras 130 000 kunder. Fonderna har gått betydligt sämre än den så kallade soffliggarfonden, AP 7 Såfa, det vill säga den man får om inte gör något aktivt PPM-val. 

Dessutom tar Allra ut avgifter som är flera gånger högre.


LÄS MER: De lever liv i lyx – på dina pensionspengar 


Svenska Dagbladet visar hur "soffliggarfonden" stigit i värde mer än dubbelt så mycket som Allras fond Modig. Det vedertagna globalindexet MSCI World Net ökade också nära dubbelt så mycket. Samtidigt är avgiften i Såfan mindre än en fjärdedel av den jämförbara Allra-fondens, 0,11 procent mot 0,48 procent i avgift. Bolaget hamnar också på Pensionsmyndighetens "svarta lista" för 2015, där det framgår att Allra är 97 procent dyrare än genomsnittsfonden.

Bolaget kritiseras också för att man gått ut med falsk marknadsföring om hur bra de egna fonderna utvecklats.

Allra drar tillbaka den kritiserade marknadsföringen, men då har styrelseordförande Ebba Lindsö fått nog. Hon lämnar styrelsen den 9 februari, när det stormar som värst. 

Ebba Lindsö lämnar styrelsen i början av februari.
Foto: OLLE SPORRONG

Först en månad senare bryter Lindsö tystnaden och kommenterar varför hon lämnat Allra.

– Det framkom pusselbitar som gjorde att jag misstänkte att jag hade en bristande bild av företagets historik, därför valde jag att avgå efter fem månader som ordförande, säger hon till Ekot.


***


Granskningen av Allra fortsatte med nya avslöjanden.

Det framkommer i Svenska Dagbladet att Allra har ett hemligt bolag i skatteparadiset Dubai. Ernstberger vill då inte kommentera bolaget.

Allra har köpt finansiella tjänster till hutlösa överpriser av Oak Capital, ett bolag det finns personkopplingar till. Oak Capital misstänks ha agerat mellanhand i ett upplägg som ska ha gått ut på att mjölka Allras sparare på miljonbelopp. 

Pensionsmyndigheten inför tills vidare köpstopp på Allras PPM-fonder. Den 16 mars slängs bolaget ut från PPM-systemet och bolagets företrädare polisanmäls.

I en inlaga till Stockholms tingsrätt i våras berättar Pensionsmyndigheten om bakgrunden till polisanmälan och att de stoppade Allra på fondtorget:

Pensionsmyndigheten menar att Allra hade en ”tveksam och i förlängningen sannolikt skadlig förvaltningsstrategi”. Stora mängder transaktioner har gjorts genom så kallade derivatinstrument via bolag i Dubai och Luxemburg. 


LÄS MER: Bodström styrelsekollega med misstänkte grundaren 


Myndigheten menar att upplägget är komplicerat, men att syftet med bolaget i Dubai inte kan vara annat än att föra över pengar från pensionsspararna till Allras ägare.

”Sammanfattningsvis menar Pensionsmyndigheten att det redan av de uppgifter Allra själva lämnat framstår som uppenbart att deras strategi inte är i fondandelsägarnas intresse och att det, trots vad företaget påstår, inte är en vanligt förekommande strategi på marknaden.”

Pensionsmyndigheten generaldirektör Katrin Westling Palm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

I ett brev till de svenska kunderna, som då minskat till 102 000, skrev Pensionsmyndigheten i mars 2017:

"I Allras fall förekommer det upplägg som vi inte kan tolka på annat sätt än att avsikten är att använda fonderna för att berika ägarna till bolaget istället för pensionsspararna."

 Jimmy Larsson Hagberg är pressekretare på Pensionsmyndigheten och förklarar myndighetens bild av hur aktieägarna i Allra berikat sig själva med hjälp av småspararnas pengar:

– Sammanfattningsvis kan man säga att man riggat ett bolag i Dubai som handlat med bolaget i Luxemburg. Man har alltså handlat med sig själva och skapat ett system vars enda syfte är att berika ägarna, snarare än att gynna spararna. Mitt i allt har också Allras fonder gått sämre än andra motsvarigheter.

Vid denna tidpunkt, våren 2017, har Thomas Bodström redan lämnat Allras styrelse. Men han smiter i väg rejält tilltufsad, vilket ska visa sig efter utnämningen till landshövding i Stockholm.

Samtidigt fortsätter polisutredningen mot Allras ledning, dock inte Bodström eller Lindsö.


***


Den 13 oktober 2017 blir dramatisk.

Allras vd och grundare Alexander Ernstberger, nu 31 år, häktas misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Maxstraffet om han skulle dömas är sex år i fängelse.

Ernstberger förnekar brott:

– Hittills kan jag inte se att Alexander har begått brott, säger hans försvarare Slobodan Jovicic

– Men det är ingen unik företeelse. Varenda dag på året har vi saker där åklagarna visar sig inte kunna styrka vad de påstår. I min värld är det en fullt normal företeelse. Jag lever inte i världen där huvudtesen är att åklagaren alltid har rätt.

Alexander Ernstberger häktas misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.
Foto: OLLE SPORRONG

En av Ernstbergers närmaste medarbetare, Olle Marcusson, 40, vd för Allras fondbolag i Luxemburg och tidigare vd för Oak Capital, häktas också på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman samt grovt bokföringsbrott. 

Tingsrätten har även beslutat om kvarstad på 242 miljoner kronor gällande Alexander Ernstbergers personliga tillgångar, inklusive lyxvillan på Lidingö, och bolag. Till detta kommer upplupen ränta sedan december 2012 - i dagsläget 95 miljoner kronor.

Summan motsvarar den som Pensionsmyndigheten kommer att begära i skadestånd från personer i Oak Capital och Allra. 

Polisen misstänker att pengarna egentligen tillhör de blåsta pensionsspararna.

Alexander Ernstberger är påtagligt skärrad över hur allvarligt myndigheterna ser på det som skett på Allra.

”Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat”, skriver han i ett mejl till nyhetsbyrån TT.


Samtidigt har han tidigare i intervju med tidskriften Fokus förklarat att han ser fram mot att få saken prövad i domstol.

– Jag är inte så mycket för att ångra saker. Det skapar bara ångest. Bättre att tänka framåt. Däremot, om du skulle ha ställt frågan om jag skulle ha köpt ett nytt hus för 50 miljoner i dag då skulle jag sagt nej. Det var inte värt uppståndelsen, sade han till Fokus.


***


Men Allra-skandalen slutar inte där.

Regeringen utnämner i slutet av augusti Thomas Bodström till landshövding i Stockholm. Han skulle få en månadslön på 102 800 kronor och tjänstebostad.

Den förre justitieministern och allsvenska fotbollsstjärnan ser fram emot nya jobbet och har till och med, enligt Statens fastighetsverk, hunnit framföra önskemål om att ett nytt badkar skulle installeras på residenset, Tessinska palatset.

Thomas Bodström.
Foto: CATO LEIN

Men en månad efter utnämnandet kräver 54 anställda vid Pensionsmyndigheten att regeringen ändrar sig om Bodström, vilket avslöjades i Di TV. Protesterna tilltar snabbt.

Uppgifterna i Expressen om att Thomas Bodström som styrelseledamot godkänt 20 miljoner i extra vinstutdelning till Allras ägare blir droppen. Bodström och övriga i styrelsen godkände utbetalningen med sina namnteckningar.

Kraven på att peta Bodström från landshövdingeposten kommer från både höger och vänster på den politiska skalan. 

– Regeringen måste dra tillbaka det här. Skulle det visa sig att han inte har ansvar är det en annan sak, men nu är det grov brottslighet det handlar om, det är stora pengar, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i Expressens politiska tv-program "Bara politik"

Centern i Stockholm kallade utnämningen av Bodström ”ett bevis på Socialdemokraternas svågerpolitik”. Även Liberalerna och Kristdemokraterna kräver att regeringen ska dra tillbaka utnämningen.


LÄS MER: Bodströms krav: Badkar i palatset 


Vid klockan 16.48 lördagen den 14 oktober meddelar regeringen i ett pressmeddelande att man upphäver sitt tidigare beslut. Bodström blir inte landshövding.

Han ska ha fått beskedet på telefon samma dag.

Partierna i oppositionen som underkände Bodström ifrågasätter regeringens agerande.

– Bodströms kopplingar till skandalbolaget Allra väcker frågor om hans omdöme. Detta borde så klart regeringen insett och aldrig utnämnt honom från början, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.

"Regeringen måste dra tillbaka det här" säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt om Bodströms uppdrag som landshövding, i Expressens Bara Politik.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Bodström kommenterade affären den femte november i "Söndagsintervjun" i P1 och sade bland annat att han tyckte det var "spännande" att ge sig in i Allra:
– Det här är en bransch som är under utveckling. Det har varit mycket kritik mot den, och så vidare. Det fanns kritik sen en tid tillbaka, mot försäljningsmetoder. Då är det mer spännande, om man kan göra saker, utveckla och göra saker och ting bättre. Det var därför jag gick med, det här skulle kunna bli bra. Det var den ambitionen som fanns.
Han vill dock inte berätta varför han lämnade styrelsen:
– Det är saker som säkert kommer komma fram i utredningen, varför vi lämnade bolaget. Vi satt då, under de här månaderna, och hade ambitionen om att det skulle bli bra. Sen var det saker som hände som gjorde att vi, och jag i alla fall, kände att "då vill inte jag vara kvar i den här styrelsen".

Men det här är saker som det nu råder förundersökningssekretess om, och vi vet inte vad det kommer leda fram till.


***


Ekonomen Claes Hemberg fikade med Alexander Ernstberger, i maj på ett kafé nära Finansinspektionen i centrala Stockholm, efter att Ålandsbanken tagit över skandaltyngda Allras PPM-fonder. 

– Jag jagade honom i flera månader och han ringde aldrig tillbaka och den dagen han hade sålt till Ålandsbanken twittrade jag att han antagligen fick bara en krona betalt, och då ringde han direkt och sa "Det är inte sant", säger Hemberg.


LÄS MER: Myndighetspersonal kräver Bodströms avgång 


De tog en fika för att Ernstberger skulle få chans att svara på Hembergs kritik om Allra. Hemberg bjöd på en Coca Cola light. Sparekonomen minns att Ernstberger inte sa tack.

– Det handlade om hela affärsidén och hur man kunde sälja så dåliga fonder och att alla hans fonder gick dåligt. "Det håller jag inte med om", sa han. Men han levde i en egen värld och det fick han göra i alldeles för många år, säger Hemberg.

Ålandsbanken tar över Allras PPM-fonder

Innan alla skandalerna briserade hade Allra planerat en börsnotering under 2017. Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, hade anlitats som huvudrådgivare, enligt Svenska Dagbladet. Bolaget värderades till uppemot två miljarder kronor, en siffra som grundades på Allras egna prognoser för de kommande åren.

Nu har Ålandsbanken tagit över skandaltyngda Allras PPM-fonder. 

Ålandsbanken kontor på Stureplan 19 i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Allras värde i dag?

– Ingenting, säger Claes Hemberg. Bolaget hade två ben. Den ena var den lönsamma delen, PPM, en riktig sedelpress. Det var där man tjänade pengar. Sedan gick man till SEB och sa att man ville till börsen och då sa SEB att man nog behöver några andra ben i verksamheten för att verka mer konjunkturokänslig. Då börjar man med tandförsäkringar. Lull-lull kan vi kalla det. 

Hemberg fortsätter:

– I dag är sedelpressen borta och kvar är lull-lullet. Du har ett bolag som inte är värt någonting. Bilden du fick av bolaget innan osäkerheten seglade upp var av ett bolag som är stort, har mycket pengar och som växer. Men i dag är det ett bolag som har smulor i tandvårdsfärsäkringar man säljer till rädda pensionärer för dyra pengar. Det går inte att börsnotera. Det finns inget värde i det och det är en liten parantes. Det är bara smulor på bordet. 


***


Exakt vad företaget sysslar med i dag förblir oklart. På företagets hemsida marknadsförs en tandvårdsförsäkring som "Sveriges populäraste tandvårdsförsäkring". 

Även denna verksamhet är dock ifrågasatt och hos Konsumentverket finns en lång rad anmälningar mot Allra där flera ärenden, bland annat om tandförsäkringen, gäller vilseledande marknadsföring, oskäliga avtalsvillkor samt oönskad reklam via telefon och sms.

Konsumentverket skriver i ett tillsynsärende från 2015:

"Konsumentverket anser att Allras marknadsföring angående tandvårdsförsäkringen utlovar ett mer omfattande skydd än vad som motsvaras av försäkringsvillkoren. Marknadsföringen ger intryck av att försäkringen ska täcka alla konsumentens kostnader i samband med tandvård. Marknadsföringen är därmed att anse som vilseledande..."

Ålandsbankens huvudkontor.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vice vd:n vill inte svara på frågor

När Expressen besöker Allras huvudkontor på Sveavägen mitt i Stockholm möts vi av vice vd:n Christer Swaretz, som tidigare varit vice vd för Allras skandaltyngda samarbetsbolag Oak Capital. Han har tidigare också varit omskriven för ett 100-miljonersklipp där han och övriga delägare sålde finansmäklarfirman United Brokers till ett engelskt bolag. Swaretz fick 12,3 miljoner vid försäljningen, enligt Dagens Industri.

Expressen är nu på plats hos Allra för att ta del av de offentliga uppgifterna i företagets aktiebok om aktuella ägare i bolaget. När vi ställer frågor om Allra-affären vill Swaretz inte svara och leder oss in i ett konferensrum för att ta del av aktieboken. 

– Vi har 150 anställda, säger dock Swaretz när vi frågar om verksamheten i dag.

På plats på Allra ser vi dock bara vice vd:n, en receptionist och ytterligare en anställd skymta förbi. Vi hänvisas till ordföranden, Gunnar Axén, som Expressen i flera dagar sökt för en kommentar. M-politikern Axén har tidigare varit riksdagsledamot, 1998 till 2014, och bland annat ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Han meddelar i ett sms:

"Allra Sverige drivs vidare under ledning av vice vd Christer Swaretz. Koncernens huvudsakliga verksamhet bedrivs i dotterbolaget Allra Försäkring under ledning av vd Carl-Johan Thorsell."


Thorsell är sedan tidigare vd i dotterbolaget Allra Finans AB och Allra Försäkring AB. Han har tidigare varit vd för My Safety Försäkringar, arbetat på mobiloperatören 3 samt varit upplagechef på Dagens Industri.

Axén vill inte kommentera rättsprocessen:

"Av naturliga skäl har jag inga kommentarer till den pågående rättsliga processen. Frågor kring den hänvisas till de berörda personerna och deras ombud. Mitt fokus ligger på den fortsatta driften av företaget och tillvaratagandet av aktieägarnas intressen."

Allras vice vd Christer Swaretz.
Foto: ALLRA

***


Samtidigt, medan Expressen möter vice vd:n på Allras huvudkontor den 17 oktober, har kronofogdens razzia mot Alexander Ernstbergers villa inletts.

Lyxvillan omfattas också av kvarstaden vilket gör att den just nu inte går att sälja.

Alla tillhörigheter kommer nu ligga "frysta" i avvaktan på fortsatt utredning och de skadeståndskrav som Pensionsmyndigheten väntas rikta mot nyckelpersonerna inom skandalomsusade Allra.

Expressen har också avslöjat Kronofogdens fynd i jakten på pengarna. 55 765 000 kronor har spärrats på två konton i Ålandsbanken vid Stureplan under myndighetens dammsugningsoperation. 

En bank som, utöver fondövertagandet, har flera kopplingar till den pågående Allra-härvan. Ålandsbanken hade inteckningar i Alexander Ernstbergers privata 50-miljonersvilla, agerade för att säkra tillgången i huset innan det beslöts om kvarstad och två av Ernstbergers konton har spårats till banken. Och – Patrik Gunnarsson var tidigare småbolagsfondförvaltare på Ålandsbanken. Expressen har sökt Peter Wiklöf, vd och koncernchef på Ålandsbanken.


LÄS MER: Åklagaren kan ta lyxvillan i beslag 


***


Men Allra-skandalen ser ut att vara långt ifrån över.

– Det finns andra personer än de frihetsberövade som har fingrarna med i syltburken, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Sparekonomen Claes Hemberg upplevde ingen ånger hos Allra-vd:n Ernstberger då de träffades. 

– Tyvärr är det en trend där vi ser att allt fler jagar svenska folkets pensioner. Detta är grov ekonomisk brottslighet, den grövsta som finns enligt mig, där man stjäl människors framtid. Det kan påverka hundratusentals människors liv i årtionden framöver, säger Claes Hemberg. Om männen bakom Allra verkligen gjort sig skyldiga till brott är det ännu ingen som vet och många frågor väntar ännu på svar. Möjligen kan några av dem få svar vid ett eventuellt kommande åtal och rättegång.

Den 31-årige Alexander Ernstberger sitter nu i en cell på Kronobergshäktet i väntan på beslut om omhäktning under fredagen. Han har begärt, och beviljats, att träffa sin mamma. Miljonrullningen, helikopterturerna och det glamourösa livet i 50-miljonersvillan har förbytts till något helt annat. 

I veckan stod korv och stuvade makaroner på häktesmenyn. DELÄGARNA SOM TJÄNADE 232 MILJONER PÅ ALLRA

Här är de tio huvudpersonerna bakom Allra-koncernen.

Nio av dem är delägare och har tillsammans plockat ut 231,85 miljoner ur bolaget sedan 2013 i aktieutdelningar.

Nedan redovisas det nuvarande aktieägandet, i samtliga fall via bolag, enligt aktuell uppgift från företagets aktiebok. Inom parantes delägarens tidigare ägande i februari 2017, enligt uppgift från Bolagsverket.

Expressen har sökt samtliga för en kommentar.


Alexander Ernstberger, 31: 49,7% (40,5%) 

Vd och största ägare (26 procent) i Allra. Häktad den 12 oktober misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Enligt åklagaren har brotten begåtts under 2012. Förnekar brott. Bor på Lidingö i ett hus för 50 miljoner kronor. Hade 2016 en taxerad förvärvsinkomst på 1 074 900 kronor. ”Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat”, har han sagt till TT.


David Persson Rothman, 37: 31,9% (40,5%) 

Delägare och styrelseledamot i moderbolaget Allra Sverige AB och dotterbolaget Allra Finans AB. Bor på Värmdö i ett hus för 23 miljoner kronor, köpt i maj förra året. Redovisade för Skatteverket ett överskott av kapital på 54 461 075 kronor för år 2015. Bakgrund som egen företagare inom försäljningsverksamhet med, enligt hans egen uppgift i årsredovisningen, uppdragsgivare som Glocalnet, Tele2, Phonera och Monyx. Expressen har förgäves sökt Persson Rothman för en kommentar.


Foto: Cecilia Österberg / IBL

Andreas Selin, 55: 4,515% (0,1%) 

Delägare och styrelseledamot i moderbolaget Allra Sverige AB, samt ordförande i dotterbolaget Allra Finans, Allra Försäkring och Allra Pension. Styrelseordförande mellan 2013 och 2016 i moderbolaget. Skriven på en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Bakgrund som advokat och har bland annat arbetat på Hamilton Advokatbyrå och Lagerlöf & Lehman advokatbyrå. Expressen har förgäves sökt Selin för en kommentar.  


Mattias Bengtsson, 39: 4,2% (0,6%) 

Delägare i moderbolaget Allra Sverige AB som senaste månaderna utökat sitt ägande. Skriven på en lägenhet i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Även engagerad i företagen Zolcit (reklambyrå), Primehit (mediebyrå) och Springwell Group (fondverksamhet). Expressen har förgäves sökt Bengtsson för en kommentar.  


Foto: / ALLRA

Johan Bergsgård, 47: 2,2% (0,3%)

Delägare och styrelseledamot i Allra Pension. Fram till juni 2016 styrelseledamot i moderbolaget Allra Sverige AB. Tidigare också i styrelsen för dotterbolagen Allra Finans och Allra Försäkring. Skriven på en villa i Bromma. Taxerad inkomst på 957 300 kronor för år 2015. Expressen har förgäves sökt Bergsgård för en kommentar.  


Foto: / ALLRA

Andreas Bjerke, 42: 0,7% (0,1%) 

Delägare och vd i Allra Pension AB. Skriven på en villa i Enskede i Stockholm. Taxerad inkomst på 879 100 kronor för år 2015. Samma år också kapitalinkomster på 233 585 kronor. Bjerke uppger för Expressen att han varken sett eller misstänkte oegentligheter under sin tid i Allra. 


Foto: / PRIVAT

Finn Hallbäck, 38: 0,7% (0,1%) 

Delägare och styrelseledamot i Allra Pension. Skriven på en lägenhet vid Gärdet i Stockholm. Äger även fastigheter i Stockholm och Lysekil. Taxerad inkomst på 979 800 kronor förra året. Expressen har förgäves sökt Hallbäck för en kommentar.


Foto: / ALLRA

Ewran Mersin, 40: SÅLT (0,06%) 

Vd för dotterbolaget i Dubai. Han har under senaste månaderna sålt sina aktier i Allra. Står enligt uppgifter från svenska folkbokföringen skriven på en adress på en konstgjord ö i Dubai, Palm Jumeirah. Har haft blygsamma inkomster i Sverige senaste åren men redovisade för år 2015 en taxerad inkomst på 2 260 600 kronor och kapitalinkomster på 1 296 308 kronor. Expressen har förgäves sökt Mersin för en kommentar.


Foto: / PRIVAT

Johan Saxon, 54: SÅLT (0,4%) 

Finansman som var delägare men under senaste månaderna sålt sina andelar i moderbolaget Allra Sverige AB. Skriven på Östermalm i Stockholm. Omskriven för sin tidigare relation med förmögna grevinnan Marie Douglas, som 2009 fick 384 miljoner vid skilsmässan från IT-miljardären George David. Deklarerade ett överskott av kapital på närmare 6,8 miljoner kronor för år 2016. Expressen har förgäves sökt Saxon för en kommentar.


Foto: ALLRA

Olle Marcusson, 40

Ej delägare enligt offentliga uppgifter men tidigare vd i Oak Capital och nu vd för Allras dotterbolag i Luxemburg. Häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Brotten ska ha begåtts under 2011 och 2012. Marcusson har tidigare också varit vd i företaget Livpension Norden.


DE GODKÄNDE AKTIEUTDELNINGARNA

16 styrelseledamöter har under de senaste åren varit ansvariga för besluten inom Allra.

De har godkänt omfattande aktieutdelningar och haft det högsta ansvaret för bolaget.

Bland styrelseledamöterna finns framstående politiker från M och S och flera finansprofiler.

Expressen har sökt samtliga för en kommentar.


Foto: Tommy Pedersen

GUNNAR AXÈN, 50 

Styrelseordförande i moderbolaget Allra Sverige AB. Bakgrund som M-politiker och var riksdagsledamot mellan 1998 och 2014. Blev styrelseordföranden våren 2017 sedan Ebba Lindsö lämnat uppdraget. Förvärvsinkomst 2016: 614 200 kronor. "Av naturliga skäl har jag inga kommentarer till den pågående rättsliga processen", skriver Axén i ett sms.


Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET

ALEXANDER ERNSTBERGER, 31

Vd och största ägare i Allra. Häktad den 12 oktober misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. ”Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat", har han sagt till TT.


DAVID PERSSON ROTHMAN, 37

Delägare och styrelseledamot i moderbolaget Allra Sverige AB, dotterbolaget Allra Finans AB. Expressen har förgäves sökt Persson Rothman för en kommentar.


Foto: Cecilia Österberg / IBL

ANDREAS SELIN, 55

Delägare och styrelseledamot i moderbolaget Allra Sverige AB, samt ordförande i dotterbolaget Allra Finans, Allra Försäkring och Allra Pension. Styrelseordförande mellan 2013 och 2016 i moderbolaget. Expressen har förgäves sökt honom för en kommentar.


Foto: / ALLRA

CHRISTER SWARETZ, 54 

Vice vd i Allra Sverige AB och styrelseledamot i Allra Försäkring. 

Förvärvsinkomst 2016: 914 100 kronor. Hänvisar frågor till styrelseordföranden Axén när Expressen möter Swaretz på Allras huvudkontor i Stockholm.


Foto: / MY SAFETY FÖRSÄKRINGAR

CARL-JOHAN THORSELL, 48 

Vd i dotterbolaget Allra Finans AB och Allra Försäkring AB. Förvärvsinkomst 2016: 1 719 400 kronor. Expressen har förgäves sökt honom för en kommentar.


Foto: PRIVAT

FREDRIK SUNDBERG, 56 

Styrelseledamot i Allra Försäkring AB. Driver i övrigt två bolag inom fastigheter och skogsbruk på Gotland. Förvärvsinkomst 2016: 4 411 300 kronor. Expressen har förgäves sökt honom för en kommentar.


Foto: OLLE SPORRONG

EBBA LINDSÖ, 62

Fram till februari 2017 styrelseordförande i Allra. Bakgrund på chefspositioner på tidningen Affärsvärlden, Tidningarnas Telegrambyrå och Svenskt Näringsliv. Har haft styrelseuppdrag inom bland annat SBAB, Vasakronan, Posten, AMF Pension, Länsförsäkringar Bank, Arbetsförmedlingen och Riksbanken. Förvärvsinkomst 2016: 1 181 100 kronor. "Jag var på Allra i fem månader som ordförande, de fyra första helt fokuserad på att göra bolagets bolagsstyrning börsfähig och att ta fram en ny digital strategi. Sista månaden började jag betvivla att jag fått hela bilden. Då avgick jag", har hon sagt till Svenska Dagbladet.


Foto: TT NYHETSBYRÅN

THOMAS BODSTRÖM, 55 

Tidigare s-justitieministern som fram till februari 2017 var styrelseledamot i moderbolaget Allra Sverige AB. Även känd som deckarförfattare och advokat. Utsågs till landshövding i Stockholm men beslutet upphävdes 14 oktober 2017 på grund av Allra-affären, där han bland annat godkänt utdelningar till ägarna. Förvärvsinkomst 2016: 1 522 600 kronor. Bodström har nekat till att ha gjort något som helst olagligt.


Foto: / ALLRA

MARCUS TOBIASSON, 46 

Fram till mars 2017 styrelseledamot i moderbolaget Allra Sverige AB. Driver bolag inom bland annat industri- och produktdesign. Förvärvsinkomst 2016: 443 200 kronor. Expressen har förgäves sökt Tobiasson.


Foto: / ALLRA

MEG TIVÈUS BORGLIN, 73 

Fram till mars 2017 styrelseledamot i moderbolaget Allra Sverige AB. Har tidigare funnits på chefspositioner inom bland annat Åhléns, Holmen, Posten och Svenska Spel. Förvärvsinkomst 2016: 3 177 400 kronor.

– Min kompetens hade ju inget där att göra med de problem som uppstod, säger Tivéus Borglin om varför hon slutade.     

– Revisorerna backade ju ur och jag satt där i cirka två och en halv eller tre månader som formellt styrelsemedlem, men när det gäller sådana här komplexa penningtransaktioner, när det gäller fondsidan, så är det inte min kompetens.


Foto: / ALLRA

KARIN LINDHE MOBERG, 54 

Fram till mars 2017 styrelseledamot i moderbolaget Allra Sverige AB. Känd för glutenfria bageriet Friends of Adam. Förvärvsinkomst 2016: 358 400 kronor. "Jag hade inte längre kvar något mandat som oberoende ledamot och jag hade inte längre kvar något förtroende för ledningen. Därför lämnade jag", har hon sagt till Svenska Dagbladet.


Foto: ALLRA

YNGVE ANDERSSON, 75 

Från 2013 fram till april 2016 styrelseordförande i dotterbolaget Allra Finans AB. Tidigare jobbat inom bland annat SEB, Sparbanken Sverige, Carnegie och Trygg Banken. Förvärvsinkomst 2016: 1 567 700 kronor. Expressen har förgäves sökt Andersson för en kommentar.


OLOF STJERNBERG, 69 

Fram till mars 2017 styrelseledamot i dotterbolaget Allra Finans AB. Tidigare varit vd för bland annat Wasa Kredit. Förvärvsinkomst 2016: 1 130 500 kronor. Expressen har förgäves sökt Stjernberg för en kommentar.


Foto: / ALLRA

PEHR PETERSSON, 43 

Fram till juni 2017 vd i Allra Finans AB. Driver i övrigt verksamheter som företagskonsult och som försäkringsombud och försäkringsmäklare. Förvärvsinkomst 2016: 1 083 600 kronor. Expressen har sökt Petersson för en kommentar.


Foto: PRIVAT

EVA EKWALL, 69 

Fram till mars 2017 styrelseledamot i Allra Sverige AB. Tidigare varit verksam inom GE Money Bank. Förvärvsinkomst 2016: 747 900 kronor. Ekwall meddelar Expressen att hon inte har någon kommentar.


Foto: / SPELAKADEMIN

HELENE CEDERTORN, 51 

Fram till april 2017 vd i Allra Försäkring. Bakgrund inom bland annat American Express. Förvärvsinkomst 2016: 879 200 kronor. Expressen har förgäves sökt Cedertorn för en kommentar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!