Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen har sänkt skatten 100 miljarder

Foto: Erika Berglund
Alliansregeringen har sänkt skatten med 100 miljarder kronor sedan tillträdet 2006. Socialdemokraterna är kritiska, men kan inte peka ut vilka skatter som bör höjas eller sänkas.
- Hade vi fått styra, så hade vi inte sänkt skatterna så mycket, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich.
Han ser regeringens skattesänkningar som "orättvisa" eftersom störst skattesänkningar "gått till dem som har mest". Samtidigt upprepar han att S vare sig ser behov av kraftigt höjda eller sänkta skatter.
Men när du säger att det inte finns något behov av att höja skatten, kan man inte då se det som att du accepterar de skattesänkningar som gjorts?
- Vi måste förhålla oss till verkligheten, de facto är skatterna sänkta och det går inte att vrida klockan tillbaka. Däremot går det ju att göra justeringar i nuvarande skatteuttag: vi kanske har skatter som inte är de bästa för att främja tillväxt, säger Waidelich.

Positiva effekter

Finansdepartementets sammanställning för Ekot i Sveriges Radio visar att jobbskatteavdraget plus rut- och rotavdraget står för cirka 80 miljarder av skattesänkningarna.
- I grund och botten har det här haft betydande positiva effekter på svensk ekonomi, säger finansminister Anders Borg (M) till Ekot.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!