Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla uppdrag försvann – jobbar nu gratis för äldre

Lena Westin, 70, är en av de pensionärer som hjälper till med telefonsamtalen till äldre som inte får ta emot besök nu.Foto: Jonathan Lindfeldt
Cecilia Sidmalm på Seniorglädje.Foto: Privat

Företagets idé är att pigga pensionärer, mot betalning, ska hjälpa äldre när anhöriga inte hinner eller kan.

Efter coronautbrottet försvann dessvärre alla uppdrag. Så nu jobbar man gratis och stöttar med telefonsamtal till äldre som sitter isolerade.

– Det är så givande för mig också, säger Lena Westin, 70, en av volontärerna.

Företaget Seniorglädje i Täby startades 2016 av Cecilia Sidmalm, 45, och henens syster Susanne.

Tanken var att man skulle besöka och stötta äldre och hjälpa med det lilla extra. Till exempel promenadsällskap, matlagning eller sällskap till vårdcentralen.

Ett 40-tal pensionärer har hjälpt till att stötta äldre personer mot timpeng och efterfrågan på tjänsten har ökat. 

Men nu har verksamheten tvärstannat på grund av coronaviruset. Detta berättade lokaltidningen Mitt i Stockholm först om. Personer över 70 år bör inte vara ut och vistas i sociala sammanhang, så lyder rekommendationen från Folkhälsomyndigheten.

Telefonsamtalen kostar inget

Den första känslan var panik över att företaget riskerade att duka under, berättar Cecilia Sidmalm.

Då kom man på att det går att stötta äldre på distans i stället. Nu ringer man stöttande telefonsamtal till äldre som sitter ensamma och kanske oroar sig. Och den tjänsten är gratis.

– Det är självklart att vi vill vara med och bidra med detta gratis. Man kontaktar mig eller min syster, sedan fördelar vi samtalen till en passande ringvän, förklarar Cecilia Sidmalm och understryker att samtalen inte rings för anhöriga ska slippa kontakta den äldre personen som sitter ensam.

– Detta är ett komplement till vad hemtjänst och anhöriga hinner med. Det kan också vara skönt att prata med någon annan än sonen eller dottern ibland.

Ett 40-tal pensionärer ingår i gruppen som hjälper till med samtalen. En av dem är Lena Westin, 70.

”Pratar om allt möjligt”

– Vi pratar om allt möjligt, väder och vind, gamla tider och sådant. Inte så mycket om oron över corona. Det finns ingen anledning att gräva ett större hål, utan jag försöker hålla en positiv tråd, säger Lena Westin.

Tidigare har hon tagit med äldre damer på kulturarrangemang och liknande.

– Det är väldigt givande för mig också. De har så mycket att berätta, den äldsta jag stöttar är en 93-årig dam.

 

 

TV: Därför ska de äldre inte ha några besök nu

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!