Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alfa Lavals toppchefer sänker sina ersättningar

Alfa Laval i Lund.
Foto: FOTO: DRAGO PRVULOVIC / TT / TT NYHETSBYRÅN

Alfa Lavals toppchefer sänker lönerna som ett led i ett nytt proaktivt sparprogram.

Industrijätten och det svenska världsföretaget Alfa Laval har beslutat att lansera ett kostnadsreduceringsprogram för att proaktivt hantera ett förväntat sämre affärsklimat under kommande kvartal.

– Programmet förväntas ge effekt från den 1 april, och gradvis uppnå besparingar på fasta kostnader på över 1 miljard kronor på rullande tolv månaders basis, uppger Alfa Laval i ett pressmeddelande i dag.

Programmet inkluderar flera komponenter, inklusive arbetstidsförkortning, en kraftig minskning av resekostnader och andra relaterade kostnader, samt en betydande minskning av externa konsulter genom att vissa initiativ läggs på is.

Minskar lönen med 10 procent

Medlemmarna i koncernledningen har också beslutat att minska sin fasta ersättning med 10 procent under den tid då kostnadsprogrammet löper, uppger bolaget.

Alfa Laval uppger också att första kvartalet 2020 har inletts i linje med bolagets förväntningar, där fakturering och orderingång under januari och februari var på ungefär samma nivå som föregående år.

– Trots att de makroekonomiska förutsättningarna har försämrats i mars bedömer Alfa Laval att den finansiella påverkan under första kvartalet kommer att vara begränsad, heter det i pressmeddelandet.


LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

LÄS MER: Experternas tips: Bolag och branscher att investera i nu