Verkstadsbolaget handlas ned med drygt 11 procent efter en rapport som är sämre än väntat. Foto: Ola Torkelsson / Tt
Verkstadsbolaget handlas ned med drygt 11 procent efter en rapport som är sämre än väntat. Foto: Ola Torkelsson / Tt

Alfa Laval rasar på börsen

Publicerad

Raset i Alfa Laval förvärras allt mer under förmiddagen. Verkstadsbolaget handlas ned med drygt 11 procent efter en rapport som är sämre än väntat.

Alfa Laval är ett av de storbolag på Stockholmsbörsen som är helt beroende av omvärldens sug efter svenska industriprodukter.

Alfa Laval tillverkar sådant som pumpar, ventiler, värmeväxlare och separatorer, som används i bland annat oljebranschen, fartygsbranschen och jordbruk.

 

LÄS OCKSÅ: Fingerprint-vd:ns klipp – halv miljard

Flera besvikelser

När verkstadsklassikern, som grundades av uppfinnarsnillet Gustaf de Laval och Oscar Lamm J:r, lämnade sin rapport för det sista kvartalet samt året som helhet, innehöll rapporten flera besvikelser.

Bland annat tvingas Alfa Laval redovisa 300 miljoner kronor i avbeställda order till oljebranschen i Brasilien, sämre marginal samt sänkta framtidsutsikter.

Samtidigt hävdar Alfa Lavals avgående vd Lars Renström att eftermarknaden, den så kallade service-affären, ”utvecklas bra”, och att ”inom raffinering tjänar våra kunder bra med pengar”.

Han säger också till bland annat nyhetsbyrån Direkt att Kina fortsätter att utvecklas väl som marknad.

– Vi är fortfarande av uppfattningen att vi befinner oss i gynnade segment: energi, miljö och livsmedel, hävdar Lars Renström.

 

LÄS OCKSÅ: Rapportbolag tar storstryk på börsen

Goda nyheter från Indien

I samma intervju säger han tillväxten på den indiska marknaden är den bästa länge, i storleksordningen 15 procent på kvartalsbasis.

Aktien föll dock direkt i börsöppningen, och tappade på bara ett par minuter 9 procent. Den dystra kursutvecklingen förvärrades ytterligare de följande två timmarna, då aktien som mest var ned med 12,3 procent.

Strax före lunch handlas Alfa Laval på minus 11,2 procent.

Flera andra verkstadsbolag, som SKF, Sandvik och Atlas Copco dras med i fallet, med nedgångar på respektive 4,7 procent, 4 procent och 3,7 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Sämre resultat för Swedbank än väntat

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen