Alexander Ernstbergers miljonbåt tagen i beslag

Alexander Ernstberger väntar nu på besked om åklagaren ska släppa honom eller begära fortsatt häktning. Senast på fredag klockan 11 måste det komma besked.
Foto: / ALLRA
Kronofogden har lagt beslag på en lyxbåt av modellen Delta 54 som anses tillhöra Allras grundare Alexander Ernstberger. Båten köptes begagnad för 7 miljoner kronor 2014 och upptäcktes i ett förråd.
Badrummet ombord på lyxbåten Delta 54.
Interiören andas lyx. Det är en nyare modell av en Delta 54 som Kronofogden lagt beslag på.
Bekväm dusch finns ombord på den här nya modellen av Delta 54.
Här på Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm sitter Allras grundare och tidigare vd, Alexander Ernstberger, häktad.
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET
Alexander Ernstberger har begärt att få träffa sin mamma och flera andra anhöriga på häktet.
Foto: AXEL ÖBERG
1 / 8

Alexander Ernstbergers lyxbåt – värderad till sju miljoner kronor – har tagits i beslag.

Båten, en Delta 54, är inte registrerad i Allra-grundarens namn utan ägs formellt av ett företag.

Pensionsbolagets tidigare vd sitter fortfarande häktad och väntar på besked om han ska släppas eller inte.

För att bryta den monotona häktestiden har Ernstberger fått klartecken att träffa sin mamma på Kronobergshäktet under strängt kontrollerade former.

Senast fredag klockan 11 måste kammaråklagare Thomas Hertz ta ställning till om han ska släppa Allras tidigare vd och grundare Alexander Ernstberger, 31, och Allra-direktören Olle Marcusson, 40. Båda misstänks för grov trolöshet mot huvudman i pensionshärvan och riskerar sex års fängelse vid åtal med fällande dom. Marcusson misstänks också för grovt bokföringsbrott. Båda förnekar brott.

– Jag kan inte se att min klient har gjort något fel. Det är fortfarande min bedömning, säger Ernstbergers försvarare, advokat Slobodan Jovicic.


LÄS OCKSÅ: Kronofogden slog till mot Alexander Ernstbergers lyxvilla


Försvararen har suttit med under förhören som hållits med Alexander Ernstberger. 

Hur upplever din klient tiden i häktet?

– Efter hanteringen av hans privatliv i pressen har jag inte lust att diskutera hans känslomässiga status på något sätt.

Alexander Ernstberger får träffa sin mamma i häktet

För att underlätta för Alexander Ernstberger i den pressade situation han befinner sig i i häktet, med alla dess begräsningar, har åklagaren godkänt att han får träffa sin familj i ett av Kronobergshäktets besöksrum. Ernstberger har bland annat begärt att få träffa sin mamma, vilket också godkänts av kammaråklagare Thomas Hertz.

Kronofogden har lagt beslag på en lyxbåt av modellen Delta 54 som anses tillhöra Allras grundare Alexander Ernstberger. Båten köptes begagnad för 7 miljoner kronor 2014 och upptäcktes i ett förråd.

Av beslutet framgår följande:

''Besöket skall föras på ett språk som förstås av den närvarande häktespersonalen och får inte röra det brott som Alexander Ernstberger är misstänkt för. Kroppskontakt mellan den intagne och den besökande får inte förekomma."


LÄS OCKSÅ: Thomas Bodström efter petningen och styrelsejobbet i Allra 


Stuvade makaroner till middag

Livet har tagit en dramatisk vändning för pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger efter gripandet för drygt två veckor sedan.

På häktet serveras bara husmanskost - häromdagen var det korv och stuvade makaroner till middag. På menyn har det också stått bland annat pastarätten korv à la Forsell, pizza med rökt kalkon och pizzasallad.

Lyxvillan med sjötomt på Lidingö, som han köpte för 50 miljoner kronor hösten 2016, har tagits av Kronofogden.

Värdeföremålen i bostaden har fraktats bort med flyttbil.

Bankkontona är spärrade.

55 miljoner kronor är tagna av Kronofogden från två konton hos S2 Invest AB - ett bolag som kontrollas av Alexander Ernstberger.

Allra-grundarens exklusiva Rolexklocka av modellen Daytona, värd minst 110 000 kronor vid en låg värdering, men till ett pris på 160 000 kronor enligt vissa experter, plockade Kronofogden vid en aktion på Kronobergshäktet.


LÄS OCKSÅ: Alexander Ernstbergens lyxklocka togs på häktet


Ernstbergers lyxbåt tagen

Och under onsdagen lyckades Kronofogden göra ett nytt fynd i jakten på värden som ska säkras för ett eventuellt skadestånd vid en fällande dom. Personalen kunde spåra en lyxbåt av märket Delta 54 som formellt står registrerat på ett företag kopplat till Alexander Ernstberger. Kronofogden tog helt enkelt båten i kvarstad.

Interiören andas lyx. Det är en nyare modell av en Delta 54 som Kronofogden lagt beslag på.

Lyxbåten, som är av 2011 års modell och har flera sovhytter, har enligt vad Expressen erfar köpts av ett företag i Stockholm 2014. Företaget är knutet till Alexander Ernstberger, anser polisen och Kronofogden.

Pris för lyxbåten: 7 miljoner kronor.

Den omtalade helikoptern är kanske trösten för Alexander Ernstberger. Kronofogden har i slutändan inte kunnat lägga beslag på den eftersom det inte går att bevisa att han är personlig ägare till den.

Båten, och allt annat som Kronofogden nu lagt beslag på vid så kallad kvarstad, kommer att säljas om Alexander Ernstberger åtalas, fälls och tvingas till skadestånd.


LÄS OCKSÅ: Allra-direktörens våning tömd innan kronofogden hann slå till


338 miljoner kan krävas av Ernstberger

Pensionsmyndigheten, som i praktiken agerar på uppdrag av de närmare 130 000 PPM-spararna, kommer att kräva hundratals miljoner kronor vid en fällande dom. Just nu är summan uppe i 338 miljoner kronor.

Olle Marcusson, Alexander Ernstbergers direktörskollega, sitter i en annan häktescell på Kronobergshäktet och även han väntar på besked om häktningen ska hävas eller inte. Stockholms tingsrätt har satt tidsfristen till klockan 11 på fredag.

Bekväm dusch finns ombord på den här nya modellen av Delta 54.

Advokat Per E Samuelson försvarar Olle Marcusson:

– Min klient menar att det här är ett stort missförstånd. När papprena väl kommer på bordet en gång i framtiden kommer också alla frågetecken att rätas ut.

Olle Marcusson förnekar inte att han varit inblandad i de transaktioner som nu utreds.

– Jag kan konstatera att min klient varit med och har genomfört de transaktioner som nu granskas. Han är väldigt bestämt på den punkten, att om man verkligen granskar hur de här affärerna har genomförts, så är det inget konstigt utan normala affärer. Åklagaren har kommit snett, hamnat på djupt vatten, säger advokat Per E Samuelson.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!