Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexander Ernstberger slår tillbaka: ”Jag har betalt skatt”

– Jag har inte gjort något fel och ska överklaga Skatteverkets beslut, säger Alexander Ernstberger. Han krävs nu på 39 miljoner.Foto: EXPRESSEN TV
En miljon kostade de tre dygnen i London då Alexander Ernstberger firade sin 30-årsdag. Han säger att det även ingick delar som var ''företagsrelaterat" och inte hade något med festen att göra.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alexander Ernstberger tänker inte betala in några skattepengar till staten.

Allra-profilen slår tillbaka och kommenterar nu också sitt 30-årsfirande - en nota på en miljon kronor.

– Vårt krig är mot myndigheter, säger Alexander Ernstberger om alla bråken kring Allra.

Lagom till julhelgen kom beslutet av Skatteverkets specialgranskning av Allra-profilerna, däribland pensionsbolagets grundare Alexander Ernstberger.

Skatteverket kräver att han ska betala 39 miljoner kronor i extra skatt och då ingår också ett skattetillägg på 9,8 miljoner kronor. Bland annat slår Skatteverkets granskare ner på de kostnader som hans eget bolag S2 Invest fick stå för när han firade sin 30-årsdag i London - en nota som slutade på en miljon kronor för tre dagar. Då ingick också privatjet tur och retur Bromma-Luton.

– Jag har betalt förmånsvärden. Det handlar om en korrigering av dem från Skatteverkets sida. I övrigt anser jag att Skatteverket har fel, det är tomma påståenden, säger han.

Tjänade 40 miljoner kronor på pensionsspararna

Den stora posten som Skatteverket granskat gäller affärerna kring Allras föregångare Svensk Fondservice 2012 där kritikerna har hävdat att flera i Allra-kretsen, däribland Alexander Ernstberger berikat sig på pensionsspararnas  bekostnad.

Skatteverket anser att Alexander Ernstberger och Allras medgrundare David Persson Rothman tjänade 40 miljoner kronor var - pengar som de genom olika transaktioner undvikit att betala skatt för på rätt sätt.

- Jag har inte dolt något utan varit transparent med allt, säger Alexander Ernstberger. Han säger at man är i krig med myndigheterna.Foto: ALLRA

– Beslutet kommer att överklagas. Det är helt felaktigt vilket också framgår av det svar som vi skickat in till Skatteverket. Men som Skatteverket inte tagit hänsyn till när de fattade sitt beslut, säger Alexander Ernstberger.

Enligt Alexander Ernstberger har Skatteverket helt fel när de påstår att det blivit onormal vinster 2012.

"Tomma påståenden"

– Skatteverket har inte lett i bevis något av påståendena. Det är tomma påståenden. De har inte sagt hur det borde ha varit och varför.

– Det som Skatteverket påstår vinner inte stöd i de handlingar som Skatteverket har. Det har inte gått till som de beskriver. Skatteverket gör en alternativ tolkning.

Skatteverket har slagit ner på miljonnotan när Alexander Ernstberger firade sin 30-årsdag i England.Foto: REX / REX REX FEATURES

Hur var det med ditt 30-årsfirande i England med dina kompisar?

– Resan i London var en kombination av att näringsverksamhet och privat umgänge. Därför tog jag upp festen till 30 procent företagsrelaterat och 70 procent privat där jag betalt förmånsvärde för de 70 procenten av vistelsen och kostnader som jag tycker har varit privata. Jag har varit transparent och redovisat det. Om sedan Skatteverket hävdar något annat då får man ta en strid om det. Jag har deklarerat allt.

Flög privatjet till festen

Resan, som bland annat inkluderade privatjet till och från England och boende på lyxhotell, gick på sammanlagt en miljon kronor. Skatteverket skriver i sitt beslut:

"Skatteverket bedömer att de bokförda kostnaderna avser födelsedagsfirande för dig". 

Senast i slutet av januari vill Skatteverket att Alexander Ernstberger ska betala in de 39 miljonerna.  Men eftersom han ska överklaga blir det anstånd ända till den dag finns ett slutligt beslut i förvaltningsdomstolen.

"Fulspel"

Alexander Ernstberger säger att han befinner sig i krig med myndigheterna.

– Att staten genom Ekobrottsmyndigheten tar alla våra tillgångar innan den rättsliga prövningen är avgjord och samtidigt beskattar oss genom Skatteverket är ett talande exempel för deras fulspel. Det är svårt att betala skatt om staten samtidigt stjäl plånboken. Det blir även svårt att försvara sig, säger han.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!