Alexander Ernstberger har släppts ur häktet

Alexander Ernstberger har hela tiden förnekat brott. Han har sedan frigivningen från häktet fått reseförbud och passet har tagits av polisen.
Foto: / ALLRA
Allras huvudkontor i centrala Stockholm.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Alexander Ernstberger har suttit häktad sedan den 13 oktober. Misstanken gäller grov trolöshet mot huvudman.
Foto: AXEL ÖBERG

Allras brottsmisstänkte grundare Alexander Ernstberger har släppts ur häktet.

– Han är väldigt lättad, säger försvararen Slobodan Jovicic till Dina Pengar. 

Ernstberger har suttit häktad sedan den 13 oktober misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

– Han har nu reseförbud och får inte lämna Sverige, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Allras tidigare vd Alexander Ernstberger släpptes på torsdagseftermiddagen, vilket Dagens industri var först att rapportera. 

Kammaråklagare Thomas Hertz fattade beslutet strax före kl 15 och Kronobergshäktet underrättades om att Ernstberger skulle släppas ut. Åklagaren bedömer att nyckelpersonen i Allrahärvan inte längre kan påverka utredningen – men misstankarna kvarstår.  


LÄS OCKSÅ: Allraägarnas lyxliv - åkte på partyresa i privatjet


– Han var häktad på kollusionsfara, att han skulle kunna påverka utredningen. Kollusionsfaran är nu så pass liten att det går att släppa honom, säger kammaråklagare Thomas Hertz till Dina Pengar.

Har misstankarna mot Ernstberger förändrats.

– Nej, det har det inte.

Enligt åklagaren har misstankarna snarare stärkts under de sex, sju förhör som hållits med honom. Förhören har varit mycket långa och pågått i timmar vid varje förhörstillfälle.

Är han fri att åka vart han vill?

– Nej, han har reseförbud. Jag har plockat hans pass och han får inte åka utanför Sveriges gränser.

Alexander Ernstberger har dock ingen anmälningsskyldighet till polisen.

LÄS MER: Försvaret i Allra-härvan: ”Vi ska syna åklagaren” 

Alexander Ernstberger har suttit häktad i sju veckor

Advokat Slobodan Jovicic, som är utsedd till Alla-grundarens försvarare, har haft kontakt med sin klient sedan häktningen hävts.

– Han är på fri fot och han är väldigt lättad.

Hans klient har suttit häktad i sju veckor. Så sent som den 23 november valde Alexander Ernstberger att inte överklaga åklagarens begäran om förlängd åtals- och häktningstid.  

Hur kommer det sig att häktningen är hävd? 

– Strikt så beror det på att åklagaren bedömer att det saknas skäl för att han ska sitta häktad med restriktioner, säger Slobodan Jovicic. 

Hur ser ni på utredningsläget? 

– Av den information vi har fått under de här sju veckorna så har vi kunnat konstatera att det inte finns något i det som presenterats som innebär att han gjort sig skyldig till brott. 

Alexander Ernstberger släpptes på torsdagseftermiddagen och kunde då vandra ut som en fri man från häktet med de begräsningar som åklagaren beslutat om.

Därför hölls Ernstberger kvar i häktet

Ett av skälen till att åklagaren velat ha Alexander Ernstberger bakom lås och bom är att han fruktat att denne skulle ta kontakt med den efterlyste Ewran Mersin, för att prata ihop sig, om han släpptes fri. Mersin - som var chef för Allras verksamhet i Dubai - tros ha medborgarskap i Turkiet och utredarna misstänker att det är där han gömmer sig. 

För en vecka sen hävdes häktningen av Allradirektören Olle Marcusson. Brottsmisstankarna kvarstår, dock. Beskedet för Ernstberger var då att han skulle stanna kvar i häktet.


LÄS MER: Här är alla turerna kring fondbolaget Allra


Förundersökning om grov trolöshet mot huvudman

I mars kastades fondbolaget Allra ut från PPM-systemet. Innan dess hade Pensionsmyndigheten infört köpstopp på Allras fonder.

Pensionsmyndigheten och revisorsfirman Deloitte har polisanmält Allra, och en förundersökning om grov trolöshet mot huvudman har inletts.

Kan kräva 330 miljoner kronor

Flera personer ingår i utredningen – och 140 miljoner kronor är tagna i beslag av kammaråklagare Thomas Hertz som leder förundersökningen. Offren i härvan är pensionsspararna som placerat pengar i bolagets PPM-fonder. 

Pensionsmyndigheten kan kräva Allra och nyckelpersonerna i härvan på uppåt 330 miljoner kronor i skadestånd.

Sex brottsmisstänkta i Allra

Sex personer är formellt misstänkta för brott i Allrahärvan. Det gäller:

Allras grundare Alexander Ernstberger, 31, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Förnekar brott.

Olle Marcusson, 40, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Förnekar brott.

Ewran Mersin, 40, som var Allras ansvarige för verksamheten i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

Mattias Bengtsson, 39, en annan utpekad nyckelperson i Allra–härvan, är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt  penninghäleri. Förnekar brott. Tingsrätten har beslutat om kvarstad på 96 miljoner.

Johan Bergsgård, 47, tidigare direktör inom Allra, som suttit häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han släpptes den 13 oktober, men misstankarna kvarstår. Bergsgård förnekar brott.

En sjätte person har fått advokat och misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!