Foto: Leif Hallberg
 Foto: Leif Hallberg

Äldre och studenter rikare nästa år

Publicerad
Uppdaterad
På tisdag är det dags för regeringen att lägga fram sin höstbudget. Då väntas alliansen infria sina löften om mer pengar till studenter och pensionärer. Däremot väntas inget extra för sjuka och arbetslösa.
- Jag utgår från att regeringen gör som de har sagt och sänker skatten för pensionärerna nästa år. Och studentekonomin kan förbättras genom att studielånet ska höjas, säger Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi på Swedbank.
Regeringen har lovat att höja maxbeloppet för studielån från nästa sommar, vilket innebär cirka 500 kronor mer i studielån per månad för en student.

Mildrad pensionsbroms

Pensionärerna ska slippa skatter på 7,5 miljarder. Den så kallade bromsen i pensionssystemet har slagit till och det innebär att pensionerna sänks ytterligare nästa år. Men eftersom skatterna också sänks får vissa med lägre pensioner mer i plånboken, medan de som har högre pensioner får en lägre sänkning än de annars skulle ha fått.
- Längre fram har alliansen sagt att de vill sänka skatterna för pensionärer med ytterligare 2,3 miljarder, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.
Den som har städhjälp eller som har planerat att renovera kan glädja sig åt att rut- och rotavdragen blir kvar. Regeringen har också lovat att höja grundavdraget för den som hyr ut sin bostad i andra hand till 18 000 kronor nästa år.
Restaurangmomsen ska sänkas från 25 till 12 procent, vilket kan göra det billigare att äta ute. Men det ska bara genomföras om det finns ekonomiskt utrymme. Alliansen har också sagt att de ska gå vidare med sina inkomstskattesänkningar, men bara om läget i ekonomin tillåter det.

Höjda bostadsbidrag

Med de rödgröna kunde sjukskrivna och arbetslösa fått höjda bidrag. Så blir det inte nu. Däremot har debatten om sjukförsäkringen lett till att regeringen lovat att se över regelverken om det visar sig att sjukförsäkringsreformen har fått "icke avsedda konsekvenser". I regeringsförklaringen skriver de att den som är svårt sjuk och inte kan arbeta ska få ersättning.
- Det finns ju anledning att se över regelverket för att ingen ska hamna mellan stolarna, säger Ylva Yngveson.
2012 har regeringen lovat barnfamiljerna att höja bostadsbidragen. Samma år kommer ett slag mot alla storrökare. Då ska tobaksskatten höjas med 8 procent och alkoholskatten med 13 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen