Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ålandsbanken hjälpte Allras toppchefer att köpa lyxvillor

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Göran Persson ingår i Ålandsbankens styrelse sedan våren 2015. Persson är vän med bankens vd Anders Wiklöf, som också är storägare i Ålandsbanken.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Alexander Ernstberger, vd för Allra.
Foto: Allra
Allragrundaren David Perssons Rothmans lyxvilla på Värmdö.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Pensionsverksamheten är helt avvecklad hos Allra. I dag säljer man bland annat tandvårdsförsäkringar.
Foto: MICHAEL SYREN
1 / 7

Ålandsbanken har beviljat flera av nyckelpersonerna i brottsutredningen kring pensionsbolaget Allra stora lån för köp av sina lyxvillor.

Expressen kan i dag avslöja nya detaljer kring bankens agerande i det senaste fallet med Allra-direktören David Persson Rothmans lyxvilla.

– Han fick låna 17 miljoner av Ålandsbanken till lyxvillan, uppger en person med insyn.

Ålandsbanken, där tidigare statsministern Göran Persson (S) ingår i styrelsen sedan våren 2015, har visat sig ha goda relationer till flera av nyckelpersonerna i det skamfilade pensionsbolaget Allra.

När härvan exploderade i offentligheten synliggjordes också de nära relationerna.

Nu senast gäller det Allra-grundaren David Persson Rothman, 38, som i förra veckan hamnade i blickpunkten när Kronofogden slog mot hans lyxvilla efter beslut om kvarstad på 50 miljoner kronor.

Allras första vd, Patrik Gunnarsson, har dessutom varit småbolagsfondsförvaltare på Ålandsbanken.

Finansierade köpet av lyxvillan med lån i Ålandsbanken

Våren 2016  köpte David Persson Rothman en lyxvilla, med utomhuspool och sjöutsikt ute på Värmdö, utanför Stockholm. Prislappen var 23 miljoner kronor.

David Perssons Rothmans lyxvilla på Värmdö som han köpte våren 2016 för 23 miljoner kronor.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En stor del av köpet finansierades med lån tagna i Ålandsbanken visar Expressens granskning.


LÄS OCKSÅ: Kronofogdens överraskande aktion mot Allra-direktören


Men hur mycket Kronofogden i slutändan kan hämta i kvarstad på Davids Persson Rothmans lyxvilla är oklart. Precis som när det gäller Allra-grundaren Alexander Ernstberger, vars lyxvilla var intecknad ”över skorstenen” i Ålandsbanken, finns det flera pantbrev hos Ålandsbanken när det gäller David Persson Rothmans villa.

Pantbrev för 17 miljoner

Pantbrev för 17 miljoner är uttagna för lån i banken, uppger en källa med insyn. Och med en värdering på drygt 23 miljoner av villan, skulle det betyda ett övervärde på 6 miljoner som Kronofogden kan lägga beslag på.

Det finns inget som tyder på något olagligt, men banden mellan banken och flera av Allras nyckelpersoner har genomgående varit täta.


LÄS OCKSÅ: Polisens avlyssning av de misstänkta i Allra-härvan 


När Kronofogden slog mot David Persson Rothman i förra veckan gjordes flera nedslag på Ålandsbanken för att säkra värden till kvarstaden:

På ett konto i banken fanns 726 195 kronor och på ett annat konto i samma bank 2 409 577 kronor. 

Även David Rothman Perssons bolag DPR Invest AB har relationer till Ålandsbanken och ingår också i brottsutredningen.

David Persson Rothman, grundade 2008 pensionsbolaget Allra tillsammans med Alexander Ernstberger. Kronofogden har nu tagit hans hörnsoffa.
Foto: Allra

I bostaden blev det kvarstad på bland annat en Jet Ski av märket Kawasaki värderad till 100 000 kronor, en hörnsoffa för 20 000 kronor och ett matsalsbord med åtta stolar värdesatt till 30 000 kronor.

Vädjade förgäves i domstolen

I torsdags försökte David Persson Rothman få de interimistiska kvarstadsbesluten upphävda vid en formell förhandling som hölls med rådmannen Jennie Dackmar i Stockholms tingsrätt. Men Allra-profilen, som personligen närvarade i rätten,  fick inget gehör för detta.

Bankens röda tråd

Ålandsbanken – som har sitt huvudkontor Mariehamn och ett stort Sverige-kontor vid Stureplan i Stockholm, går som en röd tråd genom Allra och dess förgrundspersoner.

LÄS OCKSÅ: Panik på Ålandsbanken när Ernstberger greps

När Kronofogden slog till mot pensionsbolagets grundare Alexander Ernstberger räknade personalen med att hans lyxvilla  skulle ge ett betydande belopp. Villan, med sjöutsikt på Lidingö, gick 2016 under benämningen "Sveriges dyraste villa". Prislappen var 50 miljoner kronor.

Allas vd och grundare Alexander Ernstberger.
Foto: Allra

LÄS OCKSÅ: Kronofogden blåst på Ernstbergers lyxvilla

Men när Kronofogdepersonalen började undersöka vilket värde man kunde räkna med vid kvarstaden upptäcktes snabbt att pantbrev på mycket stora belopp var uttagna i Ålandsbanken.

– Kåken är belånad upp över skorstenen, som en källa uttryckte det.

Villaköpet finansierades med ett lån på 35 miljoner i Ålandsbanken visar handlingar hos Lantmäteriet. 

Fondförvaltaren Johan Bergsgård, som också är brottsmisstänkt, har fått hjälp av Ålandsbanken.

I flera fall har Ålandsbanken agerat med inteckningar i fastigheter i nära anslutning att misstäka i härvan gripits. Det har kommit  in en pantsättning väldigt nära i anslutning till anhållandet.

Ålandsbankens röda tråd går också rakt igenom PPM-spararna.

När Allra hade kastats ut från Pensionsmyndighetens fondtorg våren 2017 var det Ålandsbanken som ryckte ut och tog över pensionsbolagets fonder för en hemlig summa.

LÄS OCKSÅ: Så betalar banken pengar till Allras tidigare ägare 

Allras fyra fonder med 102 000 sparare med ett innehav värt cirka 16 miljarder kronor, bytte plötsligt "ägare". 

Dina pengar har varit i kontakt med Ålandsbankens vd Peter Wiklöf och bett honom berätta om bankens relation med Allras profilpersoner.

– Du vet säkert att en bank aldrig kan kommentera eller dementera olika kundförhållanden, säger han.

Ålandsbankens kontor vid Stureplan i Stockholm har nära relation till flera av de misstänkta personerna i härvan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Peter Wiklöf slår fast att Ålandsbanken är nöjd med köpet av Allras kundstock.

– Vi tog över fondvolymerna för ungefär ett år sedan. Det fanns ett utflöde ur fonderna. Men det som har varit glädjande är att efter att vi tog över fondvolymerna så har kunderna valt att stanna kvar. Det är vi glada över. Volymerna är stabila, så vi upplever att vi har kundernas förtroende.

Ålandsbanken raderade Allra

Ålandsbanken är numera besvärad av kopplingen till det Allra. 

Ett nummer av bankens kundtidning från 2015, med Allragrundarna Alexander Ernstberger och David Persson Rothman på omslaget, är försvunnen från bankens hemsida. 

– Vi vill inte medverka till att i dag sprida den bild vi hade av Allra för två år sedan eftersom mycket har hänt sedan dess, skrev bankens Sverige-chef  Magnus Johansson via mejl till Svenska Dagbladet när tidningen uppmärksammade att banken raderat kundtidningen från sin hemsida via mejl.

Från artikeln i kundtidningen:

"Idag, sju år efter starten, har Allra över 170 000 kunder. Ett starkt personligt engagemang och vilja att lära sig nya saker är deras framgångsrecept".

De misstänkta i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och skäligen misstänkt för tagande av muta.  Han har suttit häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 38, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Misstänkt för grovt penningtvättsbrott, grovt tagande av muta, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Förnekar brott.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Befinner sig på flykt utomlands och är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Han är också häktad på sannolika skäl misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Internationellt efterlyst. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

Allra-härvan i korthet

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten nyplaceringar i Allras fonder på premiepensionens fondtorg. Orsaken var omfattande klagomål mot Allras om aggressiv marknadsföring och påstridiga telefonförsäljare. Allras fyra fonder omfattade 130 000 sparare och fonderna hade cirka 19 miljarder kronor i förvaltat kapital. 

Sedan Allra kastats ut från fondtorget tog Ålandsbanken över det som fanns kvar av Allras sparare och cirka 13 miljarder i förvaltat kapital som återstod efter den stora flyttvägen.

Nu pågår en omfattande brottsutredning mot de misstänkta. 

Pensionsmyndigheten kräver 242 miljoner i ppm-spararnas vägnar i brottsutredningen och ytterligare 191 miljoner i en stämning av Allra.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!