Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Aktiestinsen” död – samlade ihop 150 milj

Lennart Israelsson blev 101 år gammal.
Foto: Lars Andersson

Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson har avlidit i ålder av 101 år.

Han somnade in på tisdagskvällen med sina anhöriga vid sin sida, skriver Smålands-Tidningen.

– Han sa ofta att börsen rasar då och då. Det är för att stockholmarna ska sälja sina aktier så att smålänningarna kan köpa dem billigt, säger sparekonomen Claes Hemberg som kände ”Aktiestinsen”.

Få kände till namnet Lennart Israelsson.

Men säger du ”Aktiestinsen” vet de flesta vem han var.

Han blev rikskänd och fick sitt smeknamn för att han som SJ-anställd järnvägsföreståndare i småländska Malmbäck lyckades göra en enorm förmögenhet genom aktiehandel.

Som mest har hans tillgångar uppgått till 150 miljoner kronor.

Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson firades stort på sin 100-årsdag i februari i fjol med 170 gäster på plats. Smålands-Tidningen berättar att han trots sin vunna förmögenhet förblev en varmhjärtad och generös person.

Samlade ihop 150 miljoner

Han startade tidigt med aktiehandel.

Med tre (!) aktier initialt lyckades han med det svårslagna rekordet att spara och handla ihop en portfölj värd 150 miljoner kronor.

– Vad ska jag med så mycket pengar till? Äter jag för mycket blir jag fet, dricker jag får jag ont i huvvet, reser jag bort längtar jag hem lika fort, sa Lennart Israelsson till Smålands-Tidningen.

”Aktiestinsen” donerade åtskilliga miljoner till föreningslivet och projekt han vurmade för.

”Aktiestinsen” firades stort på sin hundraårsdag i fjol.
Foto: Jonte Wentzel

Han har berättat att han startade sin aktiekarriär för att han hade gott om tid som SJ-anställd att lusläsa tidningarnas börssidor och aktiekurser.

Lennart Israelssons strategi var lika enkel som framgångsrik:

– Det är att köpa lågt värderade aktier och sedan inte sälja dem.

Att han blev 101 år tillskrev Israelsson sitt sunda leverne.

– Jag har varken druckit starkvaror eller rökt en endaste cigarett i mina dar, har han berättat.

Sparekonomen: En stor förebild

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, kallar ”Aktiestinsen” för en av sina stora förebilder.

– Han är en solskenshistoria. Som ungdom satt han och läste morgontidningen och hamnade på aktiesidorna som var fulla med siffror. Han hade varken utbildning eller föräldrar med pengar. Men han gav sig katten på att han skulle lära sig aktier, och gjorde det och lyckades väldigt bra, säger Claes Hemberg.

Claes Hemberg träffade Lennart Israelsson flera gånger. De satt hemma hos Aktiestinsen, pratade aktier och åt kanelbullar.

– Han har dessutom varit väldigt generös mot omvärlden. Femtio meter från hans lägenhet finns en sporthall som han skänkt till sin stad. Det finns också ett gäng stipendier som han har skänkt till Växjö universitet, säger Claes Hemberg.

”Han sa ofta att börsen rasar då och då. Det är för att stockholmarna ska sälja aktier så att smålänningarna kan köpa dem billigt”, berättar Claes Hemberg som träffade Lennart Israelsson många gånger.
Foto: Foto: Lars Andersson

Förlorade 100 miljoner i börskraschen

2008 skrev Lennart Israelsson om börskraschen på Expressens debattsida. Han berättade då om att han gjort förluster på hundra miljoner kronor, men var också öppet kritisk till finanshuset Carnegie vars fall han menade hade föregåtts av ”ett fyrverkeri av varningstecken”.

– Det gäller att inte tappa modet. Precis som efter Krueger-kraschen kommer kurserna att gå upp igen. Eftersom jag inte säljer när de faller är jag alltid med när det vänder upp igen, skrev ”Aktiestinsen” som var 16 år och därför mindes när tändstickskungens imperium rasade.

Optimismen han gav uttryck för i debattartikeln får i dag, snart nio år senare, anses som välgrundad.

Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson fortsatte att vara aktiv på börsen i hög ålder. 2008 skrev han om börskraschen på Expressens debattsida.
Foto: Lars Andersson

– Nästa börsuppgång kommer senast år 2012 och följs av några goda år. När jag firar 100 skulle jag inte bli förvånad om aktierna är värda mer än 150 miljoner, skrev Israelsson.

Historien gav honom rätt.

Claes Hemberg:

– Han sa ofta att börsen rasar då och då. Det är för att stockholmarna ska sälja sina aktier så att smålänningarna kan köpa dem billigt.

Lennart Israelsson blev 101 år.
Foto: Jonte Wentzel
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!