Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Yvonne Rydings ilska mot männen: ”Jag blir så arg”

Yvonne Ryding intervjuas av Di TV:s Anna Ekelund.

Mindre än en procent av investerares och riskkapitalisters kapital för start up-företag går till kvinnor.

Det gör entreprenören Yvonne Ryding, 55, rasande.

– Jag blir så arg, förbannad rent ut sagt. Det är bedrövligt att vi inte får en större chans, säger hon till Di TV.

Entreprenören och tidigare världskända fotomodellen Yvonne Ryding var en av gästerna när Nasdaq i Stockholm uppmärksammade internationella kvinnodagen på torsdagen.

Ryding driver hudvårdsserien ”YR A Beautiful” – som säljs bland annat i Sverige, Finland, Nederländerna och Tyskland – gick i en intervju med Di TV till hårt angrepp mot riskkapitalister som investerar inom start up-företag.

Dagens industri har tidigare granskat hur pengarna fördelas, och kommit fram till att av de totalt 11,4 miljarder kronor som investerats i bolagen har 88 procent gått till de 347 med enbart manliga grundare, 11 procent till 66 bolag med blandade team och mindre än en procent (0,7 procent) till de 22 bolag med enbart kvinnliga grundare.

– Jag blir så arg, förbannad rent ut sagt, säger Yvonne Ryding.

– Jag har mött flera av de här farbröderna som ska tycka och tänka om sånt här. Det är bedrövligt att vi inte får en större chans att vara med och att inte fler tror på våra idéer, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: En av tre kvinnor tror inte de kan leva på sin pension

”Vi har blivit mer hårdhudade”

Yvonne Ryding, som blev Miss Universum 1984, säger också att hon tror att dagens unga entreprenörer blivit bättre på att ta plats.

– Vi kvinnor har blivit mer hårdhudade genom åren. De yngre tjejerna i dag är mer vässade redan från start. Det märker jag på mina egna döttrar, som är tuffare än jag var i den åldern, säger Ryding.

– Och det är glädjande.

Hennes råd till unga företagare:

– Man måste brinna för det man gör och våga drömma mot stora mål. Det ger en stor motor så man orkar köra på, säger hon till Di TV.

 

LÄS OCKSÅ: Glastak av manliga koder stoppar kvinnliga topplöner 

Klockringning för jämställdheten

Hennes eget hudvårdsbolag går genom en stor omstrukturering.

Di TV:s Anna Ekelund frågade om en börsintroduktion kan bli aktuell i framtiden.

– Det vet man aldrig. Det kan bli så, det händer mycket intressant internationellt i min bransch. Det finns ett stort intresse för svensktillverkade produkter, säger Ryding.

Börsdagen på Nasdaq avslutas 17.30 med en klockringning för jämställdheten. Liknande ringningar hart gjorts på ett 60-tal börser världen över.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!