Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor-släktens livsverk går i konkurs

Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den norska sportkedjan Gresvig går i konkurs, enligt ett pressmeddelande på måndagen.

Bolaget startades en gång av en släkting till KD-ledaren Ebba Busch Thor som har norska anor.

Den norska sportkedjan har tappat 90 procent av börsvärdet på två år. Gresvigs kostnader har blivit ohanterliga och försöken att samla butikerna under ett namn, Intersport, har inte hjälpt enligt vd Lars Kristian Lindberg.

– Det har blivit som att ösa ur en båt med alltför stort hål i skrovet, säger han.

Det är bara några månader sedan bolaget beslutade nyligen att slå samman de tre butikskedjorna G-Sport, G-Max och Intersport under den sistnämnda och därigenom renodla verksamheten under världens största sportkedja, men kostnadskostymen har varit för stor.

– Bara de senaste tre åren har vi tillfört mer än en miljard kronor. Vi kan nu inte längre försvara ytterligare tillskott utan en grundläggande förändring i koncernens samlade kostnader. Dagens kostnadsnivå är rätt och slätt inte tillpassad efter marknadsförhållanden, säger styrelseordföranden Olav Nils Sunde.

Enligt norska tidningen Dagbladet var det Ebba Busch Thors farmors far Aksel Gresvig (född 1876) som startade Gresvig Sport år 1901. Han var en framstående tävlingscyklist och affärsman, medan hans son, Ebbas farfar, var norsk mästare i rodd.

Mötte Ebbas mamma i Sverige

Ebbas pappa Truls Busch-Christensen cyklade på 80-talet till Uppsala för att gå i bibelskola och möte då svenska juristen Helena Allert. De fick senare barnen Ebba och Gustav.

Ebba Busch Thor har i olika intervjuer, bland annat annat hos Skavlan i SVT, varit noga med att poängtera sina norska rötter.

Naomi Abramowicz, pressekreterare hos KD, uppger att partiledaren avböjer att kommentera sportjättens konkurs i Norge.

Över hundra år efter grundandet såldes hela Gresvig-koncernen till den norska finansmannen Olav Nils Sunde och hans investmentbolag.

Gresvig har 95 egenägda butiker och fler än 2.200 anställda. 2019 var omsättningen 3,2 miljarder norska kronor. 2018 var resultatet minus 597 miljoner norska kronor.

Bolaget har också 100 franchisetagare, som inte berörs av konkursen, enligt pressmeddelandet.

XXL har på sitt håll gått en svår kamp mot marknaden och börsens dom har varit iskall efter åratal av svaga resultat och en strid ström av vinstvarningar. Nyligen utsågs Pål Wibe, tidigare vd på dagligvarukedjan Europris.

Vid 11-tiden på måndagen var XXL-aktien upp med 12 procent. I detta sammanhang bör dock nämnas att kursen är ned med över 50 procent sedan ett år tillbaka och nära 90 procent sedan två år tillbaka i tiden.

TV: Kriserna i XXL