Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholmsbörsen stängde på plus – upp två procent

Mörka moln dominerar på Wall Street även om börsöppningen antydde en viss återhämtning.Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Börsen vid stängning.

Börserna på Wall Street i New York öppnade på ett försiktigt plus dagen efter den värsta handelsdagen på 30 år.

Det bredare S&P500-indexet gick upp med 1,7 procent i inledande handel och har svägt kraftigt flera gånger under dagens handel.

Nu planerar president Trump ett stödpaket värt 850 miljarder dollar.

I Stockholm stängde börsens breda index upp närmare två procent på tisdagen.

Precis som i Stockholm väntades en rekyl efter den svarta måndagen där Dow Jones industriindex föll med nästan 13 procent, medan Nasdaq och S&P 500 backade med omkring 12 procent.

Stockholmsbörsen öppnade på plus 3,5 procent, men backade ganska snabbt till minus igen. Wall Street tycks följa samma mönster med en stark uppgång till 1,7 procent, som sedan tappar fart. Vid 15-tiden var det breda indexet nere på minus 0,4 procent.

Sedan svängde det rejält igen och vid 16-tiden var Wall Street upp 3,6 procent. Vid 17.30 hade S&P 500 då stigit med 5,1 procent medan Dow Jones var upp 4,1 procent och Nasdaq 5,8 procent.

S&P 500-index har i coronakraschen tappat 25 procent av sitt värde jämfört med toppnoteringen 19 februari.

Det breda OMXSPI-indexet steg med 1,82 procent. OMXS30 steg med 3,3 procent.

Bland enskilda bolag rusade Getinge med 9,1 procent efter att bolaget meddelat att man ökar produktionen av ventilatorer med 60 procent. Andra vinnare var Telia som steg med 11,6 procent, Swedbank som lyfte 10,2 procent och Tele 2 som ökade 10 procent.

Tyngre gick det för AB Volvo som backade med 4,4 procent, modejätten H&M som föll 4 procent, och Electrolux som tappade 3,3 procent.

Trumps massiva stödpaket

På tisdagen avslöjade tidningen Washington Post att president Trump och hans administration planerar att stimulera den amerikanska ekonomin med ett stödpaket värt 850 miljarder dollar (8 500 miljarder kronor).

Det handlar bland annat om sänkt löneskatt och stöd till de krisdrabbade flygbolagen.

Nyheten gav investerarna nytt mod och börserna i New York vände uppåt.

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

Annons: