Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvo Cars rasar på börsen – aktien ner åtta procent

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i samband med börsintroduktionen i fredags.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Volvo Cars rasar på börsen.
Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN

Sin andra dag på Stockholmsbörsen rasar Volvo Cars.

Aktien är ner över 8 procent.

Detta efter att Ålandsbanken varnat för att den kortsiktiga potentialen redan har realiserats i bolaget, skriver Dagens industri.

I fredags introducerades Volvo Cars på Stockholmsbörsen, en notering som beskrivits som den största sen Telia år 2000.

Aktien rusade.

Teckningskursen var 53 kronor per aktie och när börsen stängde på fredagseftermiddagen stod den i 65 kronor – en ökning med 23 procent.

Under sin andra handelsdag steg Volvo Cars och var uppe i över 68 kronor, för att sen rasa brant. Vid 10.30-tiden var den ner drygt 8 procent, och kursen låg på 59,50 kronor.

Raset kommer efter att Ålandsbanken varnat för hög volatilitet de närmaste månaderna. Enligt Dagens industri skriver banken att kursuppgången i fredags var överraskande stor, med tanke på de risker som finns med dotterbolaget Polestars kommande notering på Nasdaq i New York.

Så säger Ålandsbanken om Volvo Cars

Volvo Cars hälftenägande i Polestar har värderats till över 80 miljarder kronor. Men enligt Ålandsbanken kommer elbilstillverkaren enbart vara värd runt 40 miljarder kronor för Volvo. Banken skriver också, enligt Di, att Volvo står inför en riskfylld resa de närmaste åren, då man ska ställa om till elbilstillverkning.

Ligger värdet av Polestar däremot i linje med nuvarande värdering ”är Volvo Cars tydligt undervärderat”, skriver Ålandsbanken, enligt Di. Men banken tycker att en stor del av den kortsiktiga potentialen har realiserats i och med fredagens kursuppgång:

”Vi är försiktigt positiva till Volvo Cars- aktien – men räkna med att volatiliteten kommer att vara hög de närmaste månaderna”, skriver banken.

Elbilen Volvo måste bygga – tuffa kraven för att hänga med i racet