Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi har i praktiken redan minusränta på sparkontot”

Schweiziska banken UBS och danska Jyske Bank har aviserat att man inför minusränta för privatpersoner.

Kan vi få en liknande situation i Sverige?

– Jag tror att de svenska bankerna drar sig in i det längsta för att formellt införa minusränta, säger Frida Bratt på Nordnet.

Men signaler från SBAB kan tyda på motsatsen om världsekonomin går utför.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, säger till TT att det kan bli svårt för bankerna att inte införa en negativ ränta om Riksbanken sänker reporäntan betydligt.

– Det kan säkert drabba även hushåll med lägre sparbelopp om centralbankernas styrräntor världen om blir ännu lägre och mer negativa, säger han.

– Negativ ränta rycker allt närmare även i Sverige, säger Robert Boije.

Han menar att rapporter om inbromsning i konjunkturen kommer med en risk att svenska sparare kan drabbas av negativa räntor framöver.

– Går vi in i en global lågkonjunktur av mer hårt slag har Riksbanken sagt att de ser möjligheten att sänka reporäntan betydligt. I ett sådant läge kan det bli svårt för bankerna att inte införa en negativ ränta på hushållens sparkonton, säger Robert Boije.

Jyske Banks minusränta berör sparare med över 7,5 miljoner danska kronor på sparkontot.

Vi har redan minusränta i praktiken

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ser i nuläget inte det som realistiskt med minusräntor i Sverige.

– Jag tror att det skulle mottas väldigt negativt hos bankkunderna, och många skulle säkert hellre ta ut pengarna och stoppa dem i madrassen än att betala för att spara dem på sparkonto. Det önskar ingen. I Danmark är läget lite annorlunda, där har tusentals privatpersoner faktiskt minusränta på sitt bolån. Då är minusränta i andra änden också lättare att acceptera. Men här är det väldigt svårt att se att vi ska få minusränta på bolån, den svenska bolånemarknaden ser annorlunda ut än den danska, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hon menar att bankerna hellre tar ut kostnaderna de har för minusräntan på andra sätt – kortavgifter, betaltjänster och bolånemarginaler – då det inte syns lika mycket och är lättare för kunderna att smälta.

– Det här görs redan, så därför har vi i praktiken redan minusränta på våra sparkonton, eftersom räntan hos storbankerna är noll. Dessutom har vi ju prisökningar på varor vi konsumerar i form av inflation. När våra pengar inte växer på kontot urholkas därmed deras värde. Också ur den aspekten har vi minusränta, säger Frida Bratt.