Vd stoppades i tullen – lyxklockan beslagtogs

Foto: TULLEN
Beitlingklockan blev ett dyrbart spontaninköp för bussbolagschefen Magnus Rosén.
Foto: TULLEN
Magnus Rosén, vd och koncernchef för börsnoterade busskoncernen Nobina.
Foto: Fotograf Johan Töpel
Magnus Rosén gick på grönt när han skulle passera tullfiltret på Arlanda. Det kostade honom 96 695 kronor.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Börsbolags–vd:n Magnus Rosén, 57, gjorde en kostsam tabbe när han med sin nyinköpta lyxklocka passerade tullgränsen på Arlanda.

Tullarna beslagtog klockan och nu drabbas direktören av rekordböter.

– Han fick höga böter och det framkom att klockan inte var billigare där han köpte den än i Stockholm, säger kammaråklagare Henrik Stiernblad.

Magnus Rosén är till vardags koncernchef för den börsnoterade nordiska bussjätten Nobina med en omsättning på närmare 10 miljarder kronor. Och han gillar armbandsur vilket fick ett surt och dyrt efterspel när han gjorde ett spontaninköp av en klocka efter en skidsemester i våras. 

I en taxfreebutik på flygplatsen i Genève i Schweiz fastnade bussbolagsdirektören för ett Breitlingur. Pris: drygt 67 000 kronor.

Han gjorde aldrig någon jämförelse vad en motsvarande klocka skulle ha kostat i butik i Sverige utan slog till och betalade med sitt Mastercard kreditkort i tron att han gjort ett taxfree–fynd.

Lyxklockan med läderband satte Magnus Rosén på sig innan han och resesällskapet gick ombord på SAS-planet till Stockholm. 

När Magnus Rosén anlände sent på kvällen med SK 616 så plockades han ut för kontroll sedan han passerat tullgränsen och gått på grön gång, vilket betyder att han kommer från ett land utanför EU och inte har något att tulldeklarera.

Magnus Rosén tillhör inte profilbilden av en smugglare och hade troligen inte blivit invinkad vid tullfiltret denna sena timme på dygnet om det inte hade varit för handbagaget.

Nobinas vd tvingades ta av sig lyxklockan

Med som handbagage fanns nämligen en finare vit bärpåse med tyghandtag och klockbutiken Hour Passions logotyp på påsen. 

I bärpåsen låg ett kvitto på den exklusiva klockan av märket Breitling Premier G Auto  chr black, den påkostade klockasken och garantibeviset från taxfree–butiken på Genèves flygplats. På Magnus Roséns vänstra arm satt klockan.

Kvittot på den inköpta lyxklockan som visade att den köptes för 7 116 schweizerfranc vilket motsvar drygt 67 000 kronor.
Foto: TULLEN

För bussbolags–vd:n Magnus Rosén blev det något av en smärre chock när en av de två tullarna som vistiterade honom, förklarade att han skulle ha deklarerat klockan som nu togs klockan i beslag och han delgavs misstanke om tullbrott.

Det hjälpte inte att Magnus Rosén förklarade att han inte förstått att klockan skulle ha deklarerats eftersom han kom från ett land utanför EU. Rosén och hans resesällskap fick lämna Arlanda med ett kvitto på att klockan var tagen i beslag.

Presentasken där den exklusiva Breitlingklockan legat.
Foto: Tullen

Sedan gick hela tullens maskineri i gång. Klockan, presentask, kvitton och garantibeviset fotograferades.


Den exklusiva Beitlingklockan visade sig vara billigare i Stockholm än i taxfreebutiken i på flygplatsen i Genève.
Foto: TULLEN

Tullen räknade fram att Magnus Rosén skulle betala 16 695 kronor i moms för klockan. 

Magnus Rosén kallades till förhör

Men det stannade inte med en liten momssmäll för den inköpta klockan.

Eftersom det gällde misstanke om smugglingsbrott kallades Magnus Rosén till förhör hos tullkriminalen på Tegeluddsvägen i Stockholm.

Under det tjugo minuter långa förhöret erkände Rosén brottet och förklarade än en gång att det hela var ett misstag, att han inte känt till reglerna vid inköp som inte skett i ett EU-land. Förundersökningen ledde till åtal.

För några veckor sedan hölls rättegången i Attunda tingsrätt. Kammaråklagare Henrik Stiernblad krävde då inte bara att Magnus Rosén skulle fällas och dömas till böter. Han ansåg också att lyxklockan skulle förverkas och i slutändan säljas av staten.

Taxfreeklockan var billigare i affär i Stockholm

Nu har domen fallit och det blev något av ett rekorddyrt spontanköp för Magnus Rosén. 

Han får sammanlagt 80 000 kronor i böter och tvingas också betala 16 695 kronor i moms för att få ut klockan. Domstolen avslog åklagarens yrkade på att klockan skulle förverkas. Totalt kostade klockäventyret honom 96 695 kronor utöver själva klockinköpet för 67 000 kronor.

– Han fick höga böter och det framkom att klockan inte var billigare där än i Stockholm. Han kanske lurades att tro det. Plus att han får betala moms på klockan, säger kammaråklagare Henrik Stiernblad.

Nobinas styrelse informerad

Magnus Rosén bekräftar för Expressen att han dömts för klocksmugglingen.

– Ja, det är riktigt. Du får i övrigt prata med vår presschef.

Magnus Rosén, vd för det börsnoterade bussbolaget Nobina ,fick en dyrbar läxa när han passerade tullen utan att ha deklarerat köpet av lyxklockan.
Foto: Photographer Johan Töpel / Photographer Johan Töpel

Nobinas bolagsstyrelse är fullt informerad om Magnus Roséns klocktabbe.

– Han gjorde fel och har erkänt detta – ett misstag där han borde känt till att en klocka som köps på en flygplats i Schweiz måste deklareras i tullen, om värdet överstiger 4300 kronor. Ett genuint misstag och boten är redan betald. Styrelsen är fullt ut informerad, säger David Erixson, presschef på Nobina till Expressen.


LÄS MER: Oväntade succén – så blir de mångmiljonärer på Dollarstore (PREMIUM) 

LÄS MER: De tjänar bäst där du bor – sök på din kommun här (PREMIUM)