Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar för kollaps – om Le Pen vinner valet

Foto: CHRISTOPHE ENA

En seger för Marine Le Pen i helgens franska val kommer att påverka även Sverige.

Sydbanks chefekonom Jacob Graven varnar för ekonomisk kollaps.

– Osäkerheten skulle utan tvekan sprida sig till hela Europa, då många skulle frukta för att EU och eurosamarbetet skulle kollapsa utan Frankrike, skriver han.

Söndagens franska presidentval väntas allmänt sluta med seger för mittenkandidaten Emmanuel Macron, medan en vinst för Nationella Frontens kandidat Marine Le Pen skulle betraktas som en politisk jordbävning.

Det skriver Ritzau Finans, som talat med danska bankekonomer inför helgens val.

”Ett val av Le Pen skulle vara ett enormt jordskalv under det finansiella systemet i hela Europa. Investerarna skulle genast fly från Frankrike av rädsla för att franska värdepapper skulle tappa en stor del av sitt värde, om de ska växlas från euro till franc”, skriver Sydbanks chefekonom Jacob Graven i en kommentar, där han också konstaterar att en Le Pen-seger skulle orsaka lägre kurser på såväl aktier som obligationer.

”Le Pens seger skulle därför först och främst leda till kraftigt fallande aktie- och obligationskurser i Frankrike. Men osäkerheten skulle utan tvekan sprida sig till hela Europa, då många skulle frukta för att EU och eurosamarbetet skulle kollapsa utan Frankrike”, skriver han vidare.

Kännbara effekter

Enligt Per Hansen, investeringsekonom på Nordnet, skulle kursreaktionerna för franska banker bli mycket kännbara. Han tror att de skulle falla med 20 procent eller ännu mer, och att kurstappet skulle smitta av sig på andra sydeuropeiska banker.

”De danska bankerna skulle märka av det mindre, men också bli berörda i storleksordningen 3-4 procent. Nedgången skulle förstärkas av press på den danska kronan, som pressar räntorna och bankernas räntemarginal”, skriver han i sin kommentar.

För marknaderna skulle en Le Pen-seger vara en mardröm och följas av en lång period av stor osäkerhet, skriver SEB i ett morgonbrev, där hotet mot euron och EU lyfts fram.

Större än Trump-effekterna

”Om det osannolika händer kan vi räkna med kraftigt stigande ränte-spreadar mellan Tyskland och GIPS-länderna, en rejäl euroförsvagning mot framförallt, pund, schweizerfranc, dollar och yen och stora nedgångar på börserna både i och utanför Europa med banker som sämsta bransch. Att de negativa reaktionerna tvärtom skulle bli små och snabbt övergående som efter Trump är inte troligt”, menar SEB.

(Nyhetsbyrån direkt)

Annons: