Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter alla ras: Bostads- priserna kommer falla

Följ Di TV om hur coronakrisen påverkar ekonomin.
En ny dramatisk dag på världens börser,Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Analytiker spår att bostadsmarknaden tar nästa smäll.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
oakim Bornold, sparekonom hos Söderberg & Partners.Foto: Söderberg & Partners / Söderberg & Partners
Joakim Bornold, analytiker på Söderberg & Partners.

Det mesta rasar just nu.

Börsen faller, kronan minskar i värde och oljan handlas till rekordlåga priser

Analytiker spår att bostadsmarknaden tar nästa smäll.

– Börsfallet brukar få humöret att dämpas även hos bostadsköparna, säger Joakim Bornold, sparekonom hos Söderberg & Partners.

Den europeiska centralbanken ECB presenterade sent på onsdagen ett gigantisk stödpaket. ECB ska stödköpa obligationer för över 8 000 miljarder kronor.

Det är nästan dubbelt så mycket som hela den svenska bruttonationalprodukten.

Uppenbarligen hade paketet en försiktig positiv effekt.

Stockholmsbörsens breda index var upp drygt 1,6 procent efter inledande handel på torsdagen. Vid 15.30 hade börsen både backat ocjh återhämtat sig och låg strax under 1 procent upp.

Även London och Frankfurt inledde positivt med plus på omkring 1,5 procent. Vid 15.30  låg man fortfarande på plus, omkring 0,7 procent.

Kronan rasar mot dollar och euro

Samtidigt som börsen skakar och kränger som en bergochdalbana är den svenska kronan pressad och har fortsatt att försvagas mot dollarn och euron.

Jämfört med dollarn har kronan nu blivit en krona dyrare sedan den 9 mars, skriver Dagens industri.

Under veckan har den svenska kronan tappat cirka 70 öre till 10,40 mot dollarn, medan den norska kronan tappat 190 öre till 1,95. Den svenska kronan har inte varit så här svag sedan 2001, då den tillfälligt var över 11-nivån mot dollarn.

– Kronans kraftiga försvagning på senare tid, och speciellt på onsdagen, är ett klassiskt uttryck för en stor global osäkerhet, där investerare flyr alla små och illikvida tillgångar. Så länge som den globala miljön ser ut så här kan kronan fortsätta att försvagas, säger Stefan Mellin, valutaanalytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt. 

Joakim Bornold, analytiker vid Söderberg & Partners, ser även fördelar med kronraset:

– För svensk ekonomi som stort är det sannolikt bra i det här läget. Vi är en stor exportnation och det blir en bra hjälp till våra industribolag när kronan sjunker. Den andra sidan av myntet är att de som importerar får det svårare.

Han tillägger:

– Butikskedjor som brottas med konkurrens från onlinehandel, kundunderlag som försvinner när folk stannar hemma samt nu en allt svagare krona vilket gör att deras inköp bli dyrare sitter i en väldigt tuff situation nu, butikskedjan Joy sattes i konkurs till exempel.

Bensin rekordbillig – priset ned i dag

På torsdagen meddelades också att bensinpriset sänks igen. Riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer är nu nere under 13 kronor för första gången sedan mars 2016.

12.98 är det nya priset på bensinen efter torsdagens sänkning med 15 öre. Dieselpriset sänks samtidigt med 20 öre till 14,13.

Priset på råolja sjunkit rejält den senaste månaden sedan en de oljeproducerande länderna inte kunnat enas om vilka produktionskvoter som ska gälla. Resultat: Marknaden flödar över av billig olja. Till fossilbilisternas glädje kanske.

– Utbrottet av corona bidragit till en ökad global ekonomisk osäkerhet, lägre aktivitet i länder som Kina med flera med minskad efterfrågan som följd, vilket också bidragit till sänkning av råoljepriset, säger Sofie Quant, kommunikationschef vid Svenska petroleum och biodrivmedel institutet.

Bostadsmarknaden nästa kris?

På bostadsmarknaden steg priserna under januari, både på villor och bostadsrätter. Nu befaras att uppgången är över, och kanske väntar ett prisfall.

Färre personer kommer på visningar av rädsla för coronasmittan. En allmän oro över börsraset sprider sig även till bostadsköparna, tror Joakim Bornold.

– Bostadspriserna kommer att dämpas helt klart, börsfallet samt att folk väljer att sitta hemma i stället för att gå på visning kommer göra att marknaden bromsar in. Men det är inget stort fall för hela marknaden även om enskilda objekt kan bli svårsålda. 

– Men om alla varsel och permitteringar som nu annonseras går över till uppsägningar och arbetslösheten stiger snabbt, då kommer vi se stora fall i bostadspriserna tror jag. Det skulle vi kunna se tecken på framåt hösten först. Vi är inte där än och sannolikt hamnar vi inte där heller, säger Bornold.

USA-börserna backar

USA-börserna öppnade under torsdagseftermiddagen och såg till en början ut så här:

S&P 500 och Dow Jones ned 0,4 procent och Nasdaq var runt nollan.

Men strax efter öppningen backade de kraftigt:

S&P 500 backade 3,0 procent.

Nasdaq 1,4 procent.

Dow Jones 3,6 procent.

Samtidigt backade Stockholmsbörsen nedanför 0 procent.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors om bostadsprisstatistiken från Valueguard.
Annons: