Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisförhör väntar Birgitte Bonnesen

Swedbanks sparkade koncernchef Birgitte Bonnesen ska i höst förhöras av polis uppger källor för Expressen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank har 7,3 miljoner privatkunder och 550 000 företagskunder. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Swedbanks tidigare koncernchef Birgitte Bonnesen kan gå en het höst till mötes.

Hon ska förhöras i den pågående polisutredningen.

Storbanken utreds sedan i våras för obehörigt röjande av insiderinformation och misstanke om grovt svindleri.

– Jag vill inte kommentera något om vem eller vilka vi förhör, säger chefsåklagare Thomas Langrot.

Det har gått drygt tre månader sedan Swedbanks hyllade vd Birgitte Bonnesen fick sparken under ytterst dramatiska omständigheten sedan falluckan öppnats under henne bara någon timme innan bankens årsstämma inleddes i Folkets hus i Stockholm på morgonen den 28 mars.

I dag på morgonen offentliggjorde Swedbank sin delårsrapport för perioden januari – juni 2019, där Birgitte Bonnesen hade varit självskriven om hon inte fått sparken.  Nu blev det den tillförordnade koncernchefen Anders Karlsson som får föra ordet.

Banken har funnit brister

Vid telefonkonferens med nyhetsbyråer kommenterade han de pågående utredningarna om misstänkt penningtvätt inom banken som pågår i Europa och USA.  

”Vi samarbetar fullt ut och förser myndigheter i Europa och USA med all information som de kräver”, sa tf vd:n Anders Karlsson enligt nyhetsbyrån Direkt.

Den stora interna utredningen som genomförs omfattar över 18 miljoner kunder bara i Baltikum samt 15 miljarder transaktioner under åren 2007 till 2019, sa han.

Anders Karlsson slog också fast at man funnit brister när det gäller arbetet med kundkännedom och screening för att förebygga penningtvätt.

Källor: Birgitte Bonnesen kallas till förhör

Bonnesen kan i höst i stället räkna med att bli kallad till förhör hos Ekobrottsmyndigheten, EBM. Men det gäller inte direkt penningtvätt utan är kopplad till de redan pågående polisutredningarna mot Swedbank.

Det uppger flera källor för Expressen. Men utredarna vill ha hela bilden klar för sig innan Birgitte Bonnesen kallas till förhör. Flera andra nyckelpersoner som fanns kring koncernchefen ska också förhöras. Några riskerar att bli delgivna misstanke om brott.

– Om och när den tidigare koncernchefen förhörs och i vilken egenskap får utredningen visa, säger chefsåklagare Thomas Langrot.

Ägarnas åtgärd att slänga ut koncernchefen Birgitte Bonnesen i omedelbar anslutning till bolagsstämman saknar motstycke i svensk bankhistoria.

Banken befann sig då i något som kan liknas vid ett inre kaos där polisrazziorna mot bankens huvudkontor hade avlöst varandra. Det enda som saknades i dramaturgin för att göra kaoset fulländat hade varit om polisen från piken stormat in och gripit bankledningen och fört dem till Kronobergshäktet i Stockholm.

Tålamodet tog slut för bankens storägare

Nu blev det ingen stormning av banken, men väl civila poliser och it-tekniker från Ekobrottsmyndigheten, EBM, som tog sig in på bankens huvudkontor i Sundbyberg med order om husrannsakan, beordrad av chefsåklagare Thomas Langrot.

Razziorna blev för mycket för bankens stora ägare som Folksam, Alecta och AMF som gjorde klart att de inte tänka bevilja koncernchefen Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet efter razziorna mot storbanken och den utökade förundersökningen som från början bara ha gällt röjande av insiderinformation till att även gälla grovt svindleri. 

Den 27 februari i år meddelade Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning mot Swedbank hade inletts gällande obehörigt röjande av insiderinformation. Banken hade informerat ett antal storägare i banken i förväg om att SVT:s Uppdrag granskning var i färd med att sända ett reportage om Swedbanks verksamhet i Baltikum om misstänkt penningtvätt.

27 mars. Nästa slag mot Swedbank där brottsmisstankarna utvidgades och nu också gälla grovt svindleri. 

Efter mer än 30 år i Swedbank tvingades Birigtte Bonnesen bort.Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen slog till mot Swedbank knappt ett dygn innan banken skulle hålla sin ordinarie årsstämma där Birgitte Bonnesen varit självskriven om hon inte tvingats avgå.

EBM:s utredare hade granskat vad ett antal centrala befattningshavare på banken sagt mellan den 23 oktober 2018 och den 20 februari 2019 angående vad man känt till om misstänkt penningtvätt innanför Swedbanks bankväggar i Baltikum.

– Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum, meddelande chefsåklagare Thomas Langrot via ett pressmeddelande. Och tillade:

– Den fortsatta utredningen får visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga.

Polisen genomförde flera razzior mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.Foto: TT NYHETSBYRÅN

” Håller på med förhör ”

Chefsåklagare Thomas Langrot ,som leder förundersökningen, är i dag fåordig om utredningen.

– Jag har inga kommentarer om utredningen. Vi håller på med analyser och håller på med förhör. Jag vill inte kommentera något om vem eller vilka vi förhör.

Vad gör ni?

– Vi har hållit förhör och vi kommer att hålla förhör med personer som vi tror har något att tillföra utredningen.

Ingen är delgiven misstanke om brott? 

- Nej, det är riktigt. Det är för tidigt att säga om någon ska delges misstanke. 

Den tidigare koncernchefen?

– Om och när den tidigare koncernchefen förhörs och i vilken egenskap får utredningen visa, säger Thomas Langrot.

Bonnesen förnekat kännedom om penningtvätt

Birgitte Bonnesen var mellan 2011 och 2014 chef för Swedbanks verksamhet i Baltikum. Hon har också förnekat att banken känt till något om penningtvätt i Baltikum som berör banken.

Några dagar efter att Birgitte Bonnesen tvingades bort avgick bankens styrelseordförande Lars Idermark i sviterna av penningtvättskandalen. Den 5 april meddelade han sin ”frivilliga avgång” och lämnade posten omedelbart.

Birgitte Bonnesen och Lars Idermark en kort tid innan båda fick lämna Swedbank. Bonnesen fick sparken som koncernchef, Idermark gick ”frivilligt” nio dygn senare.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Det utredarna inom EBM nu försöker utreda när det gäller misstanken om grovt svindleri är bland annat följande:

Vad är det för information man haft på Swedbank och är det frågan om att man vilselett marknaden om vad man kände till om problematiken med penningtvätt i Baltikum.

Vem eller vilka har känt till det hela?

Vem eller vilka har i så fall spridit den vilseledande informationen?

– När jag beslutat att inleda förundersökning om grovt svindleri grundar jag det på vad jag har iakttagit när det gäller uttalanden i media, säger chefsåklagare Thomas Langrot till Expressen.

Banken samarbetar med polisen

När Ekobrottsmyndighetens utredare gjorde sin första husrannsakan anklagades banken för att vägra lämna ifrån sig information. Men nu tycks dialogen fungera.

– Min bedömning är att banken är transparet och att banken samarbetar, säger chefsåklagare Thomas Langrot.

När det gäller brottsmisstanken obehörigt röjande av insiderinformation anser sig utredarna i dag ha en god bild av vad som sades vid det slutna mötet där de större aktieägarna fick information. Under informationsträffen berättade Swedbank att SVT snart skulle komma med en granskning av banken om misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Swedbank ville på tisdagskvällen inte ge någon kommentar till att bankens tidigare koncernchef ska förhöras.

– Den frågan får du ställa till Ekobrottsmyndigheten, säger bankens kommunikationschef Gabriel Francke Rodau.  

Birgitte Bonnesen har inte gått att nå.