Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

ABB:s aktie rusar efter Björn Rosengrens besked

Björn Rosengren blir ny vd för ABB. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sandviks vd Björn Rosengren blir vd för industrijätten ABB, meddelar företaget. 

För Björn Rosengren, 60, blir detta ”ett stort steg uppåt i karriären”, skriver Di.

ABB:s aktie stiger med 4,4 procent på måndagen på beskedet.

ABB styrelse har utsett Björn Rosengren till koncernens nya vd, skriver företaget i ett pressmeddelande. 

Rosengren beskrivs i Dagens industri som en ”framgångsrik” vd på verkstadskoncernen Sandvik – som nu tar steget upp i en högre division i affärs- och industrivärlden.

147 000 anställda

Från Sandvik med ett börsvärde på 170 miljarder kronor och en omsättning på 100 miljarder till giganten ABB med ett börsvärde på 370 miljarder och en omsättning på 270 miljarder kronor per år, skriver Di.

ABB har 147 000 anställda och verksamhet i mer än 100 länder. Koncernen är schweizisk och huvudkontoret ligger i Zürich. Men storägarna kommer från Sverige.

Familjen Wallenbergs maktbolag Investor äger flest aktier medan Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital ligger på andra plats bland aktieägarna.

Återgår till Wallenbergsfären

Björn Rosengren har varit vd på Sandvik sedan 2015. Nu återgår han till Wallenbergsfären där han tidigare haft chefsposter på Atlas Copco och finländska Wärtsilä.

ABB bildades 1988 när svenska Asea och schweiziska Brown Boveri gick samman och bildade en av världens största koncerner med inriktning mot elkraft.

Di skriver att det är en framgång för Wallenbergarna att ta tillbaka Rosengren från den sfär som domineras av Fredrik Lundberg och Industrivärden.

– Det är en extra fjäder i hatten att rekrytera från Industrivärden eftersom det ger lite grus i Lundbergs ambitioner att skapa en familjedynasti likt Wallenbergs, säger en källa till Di.

Annons: