Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Undersköterskan Roxanna säkrar framtiden med aktier

Roxanna Sandberg, 30, är undersköterskan och tvåbarnsmamman som efter cancersjukdom och jobbig separation bestämde sig för att bli proffs på aktier.

I dag är hon känd som Aktiemamman och tipsar tusentals följare – varav många är unga kvinnor – hur man kan tjäna pengar på börsen som en vanlig småsparare. 

– Jag brinner för att fler kvinnor ska våga ta risken, säger Roxanna.

Småbarnsmammans dagar är effektivt indelade. Jobb som undersköterska på Sundsvalls sjukhus, sedan hämta ungarna på förskolan.

På kvällen när barnen somnat kopplar hon upp sig med datorn och kollar sina aktier. Jobbar hon skift finns möjlighet att ha koll både på Stockholmsbörsen och Wall Street.

– Jag började intressera mig för aktier efter en separation då jag blev ensamstående. En nära bekant till mig visade mig grunderna, sedan var jag fast, förtrollad kan man nästan säga. En ny värld öppnade sig, nya möjligheter jag inte visste fanns, berättar Roxanna Sandberg.

Roxanna Sandberg är undersköterska och sin aktiehandel som ett extrajobb.
Foto: Privat

Att hon som utan högre utbildning och som ensamstående tvåbarnsmamma kunde göra stora affärer på börsen var en häftig känsla, beskriver hon.

– Jag är undersköterska med låg lön och sämre förutsättningar men såg jag denna chans och tog den. Jag började intressera mig för utdelningar, där la jag min största fokus, långsiktigt med säkrad framtid i fokus, förklarar Roxanna som i dag är sambo igen.

Drabbades av cancer efter gymnasiet

Hennes liv har verkligen haft sina ups and downs. Hon drabbades av cancer precis när hon gått ut gymnasiet och skulle börja jobba. Det började med att hon kände sig väldigt trött och efter undersökning och tester visade det sig att 20-åringen led av akut myelogisk leukemi.

Sjukdomstiden var svår och varade i flera år med tre cellgiftbehandlingar innan hon tillfrisknade. Cancern tärde hårt på kroppen och som minst vägde hon 42 kilo. Den här tiden har lärt Roxanna mycket, känner hon.

Roxanna Sandberg med sönerna Theo och Manfred.
Foto: Privat

– Min cancerresa har format mig till den jag är i dag. Ingenting är längre en utmaning som inte går att lösa. Att vända något tragiskt till något positivt blev snabbt en självklarhet. Att även hjälpa andra sjuka var något som föll sig naturligt.

Roxanna: Här har jag precis avslutat behandlingen och håret är kort.📷
Foto: Privat

Efter sjukdomstiden blev Roxanna ganska snabbt gravid och är i dag mamma till två pojkar. Hon jobbar fortfarande som undersköterska på sjukhuset i Sundsvall samtidigt som hon ägnar sig hängivet åt aktieaffärer. Pengar hon fick ut från en sjukförsäkring blev grundplåten till investeringarna.

Målet: Gå i tidig pension

Målet är att tjäna ihop så mycket att hon kan gå i pension tidigt. Man kan kalla henne en ambitiös daytrader.

– Ju längre tiden gått desto mer börjar jag använda mina kunskaper till att dagligen handla på börsen. Jag ser det som en extra inkomstkälla där jag själv lägger ribban för hur varje månad skall se ut, berättar Roxanna och fortsätter:

– Jag vill bestämma över min egen tid, forma min egen vardag och är villig att acceptera att pengar är en stor del av denna livsregel.

Efter att ha dragit i gång på nybörjarnivå har hon på några år blivit en driven investerare. Aktievinsterna lägger hon i en buffert, och även om hon inte är ekonomiskt oberoende än så tickar pengarna in.

Aktiemammans 5 tips för att komma igång med aktier

1. Börja med att läsa på så mycket du bara kan. Läs bloggar och följ vad som står i affärs- och dagspress om företag och börsen. Banker som Avanza och Nordnet har bra appar med information om grunderna i aktiehandel.


2. Att öppna ett investeringssparkonto, ISK, är också en bra början. Där schablonbeskattas dina investeringar i stället för att du måste betala skatt på varje affär med vinst.


3. Tänk noga igenom hur mycket du är beredd att satsa och eventuellt förlora. Det måste vara pengar som du kan klara dig utan i värsta fall.


4. Fråga eller kolla upp vilken avgift, så kallat courtage, banken eller aktiemäklaren kommer att ta vid köp eller försäljning. Det finns aktörer där det är avgiftsfritt att handla med aktier upp till en viss nivå.


5.  Investera bara i några få bolag inledningsvis. Googla efter stabila aktier med regelbunden utdelning. Lyssna på tips från andra och ”följ strömmen” till du känner dig säker nog att utarbeta en personlig strategi.

Hon kan sätta av pengar till barnen och gör insättningar på ett speciellt huskonto. Sina bästa affärer har Roxanna gjort på så kallade certfikat, säger hon. Och hon gjorde både stor vinst och och förlust på hajpade Fingerprint. 

Ett certifikat kan beskrivas som skuldebrev av samma typ som en statsskuldsväxel, med skillnaden att utgivaren är en kommersiell bank. Det låter krångligt, men Roxanna lärde sig snart hur handeln fungerar.

”För få kvinnliga förebilder”

Efter att ha hållit på ett tag som daytrader ville Roxanna dela med sig av sina erfarenheter. Hon startade profilen Aktiemamman på Instagram där hon följs av 5 600 personer.

Roxanna har många kvinnliga följare som hon tipsar och informerar i frågespalterna på sin sida. Hon vill gärna vara en inspirationskälla för andra kvinnor. I början hände det att hon fick elaka kommentarer av män som ifrågasatte hennes kunnande.

Roxanna vill gärna inspirera andra unga kvinnor att lära sig hur handeln på börsen fungerar.
Foto: Privat

– Det har varit få kvinnliga förebilder inom finansvärlden. Men nu är vi på väg in i en helt ny tid.  Det gläder mig så varje dag att se kvinnor som vågat ta riskerna, lita på sig själv efter att de börja följa mig på Instagram, förklarar Aktiemamman.

Framöver planerar hon att ge ut en bok om sitt liv och passionen för ekonomi. Där ska man även få veta hur mycket pengar hon tjänat eller förlorat på aktier. Något hon håller hemligt tills vidare.

– Jag har en författare som håller på och skriver boken, men vi har ingen strikt tidsplan, säger Roxanna och avslutar med orden:

 – Även om detta inte handlade om pengar så är min hobby att ständigt analysera, studera och förstå mig på finansvärlden. Jag skulle inte kunna leva en dag utan att få göra detta, det är min största passion.

Handlar du med aktier?