Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppchefer får tillbaka lön – personal sparkas

SAS har förvarnat om att upp till 1 900 anställda i Sverige kan få sparken i Sverige på grund av nedgången i flygandet. Besked om vilka som får gå väntas inom kort.
Foto: SAS
Rickard Gustafson är inne på sitt nionde år som SAS vd och koncernchef och går en extremt tuff tid till mötes när han ska försöka få fart på flygbolaget igen.
Foto: Daniel Ohlsson / doff.se

Det är inte bara SAS flygplan som börjar lyfta igen.

Lyfter gör också lönen för flygbolagets vd Rickard Gustafson, 56, och andra toppchefer inom bolaget som efter en tillfällig lönesänkning återgår till sina normala ersättningar.

– Det sticker i ögonen, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen inom Svensk Pilotförening.

Lönebeskedet kommer kort tid innan SAS ska börja sparka delar av personalen.

I början av mars gick SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson ut och berättade att han och övriga i koncernledningen skulle sänka sina löner med 20 procent. Orsaken var coronakrisen som slog stenhårt mot flyget redan i inledningen av pandemin där större delen av flygplatsflottan blev stående på marken.

Men sänkningen av ledningens miljonlöner var inte permanent enligt samma upplägg som många andra storföretag. Nu höjs lönerna till normalnivå igen och det gäller hela SAS ledning. Uppgiften bekräftas av SAS, som hänvisar till att sänkningen var temporär.

– Ledningen i SAS har sänkt sina löner med 20 procent under en tremånadersperiod. Den exakta tiden för tremånadersperioden har varierat. Det finns inget beslut på ytterligare lönesänkningar, säger Freja Annamatz, SAS presschef.

Får någon i ledningen höjd lön över den nivå som rådde innan den temporära sänkningen?

– Det har inte skett några löneförhöjningar för ledningen inklusive vd.

Freja Annamatz, SAS presschef, uppger att förhandlingar pågår de tidigare aviserade neddragningarna.
Foto: SAS

Återgången till den normala lönenivån för bolagets toppchefer kommer samtidigt som SAS befinner sig i slutskedet av förhandlingarna om vilka som ska sparkas när bolaget tvingas dra ned på sin kapacitet på grund av minskat flygande.

SAS får miljardstöd av svenska staten

Företaget har tidigare kommunicerat att upp till 5 000 anställda kan komma att få sparken. Det betyder att 40 porcent av de anställda får gå. Samtliga personalgrupper berörs. I Sverige riskerar uppåt 1 900 att få gå. SAS chockbantning rubbas inte av regeringens förslag om ett kapitaltillskott på fem miljarder kronor till SAS för att klara coronakrisen. Svenska staten är bolagets största enskilda ägare och har tidigare signalerat att man vill bli kvitt sitt ägarskap.

”Dålig timing”

SAS går en tuff tid till mötes och verksamhet måste skäras för att parera nedgången och intäktsbortfallet. Bland personalen är man förvånad över att toppcheferna mitt i krisen väjer att lyfta sina miljonlöner som om ingenting har hänt.

– Det är en osedvanligt dålig timing att cheferna går tillbaka till sina vanliga miljonlöner när många av oss snart är arbetslösa, säger en flygvärdinna som inte vill bli namngiven i tidningen.

Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen inom Svensk Pilotförening, har cirka 650 pilotkollegor som nu troligen måste sluta. Han är överraskad över att ledningen höjer sina löner nu.

– Det sticker i ögonen att ledningen höjer ledningen precis nu med tanke på de nedskärningar som väntar, säger han.

SAS väntas inom kort offentliggöra vilka anställda som får gå. Redan veckan efter midsommar kan beskeden ges till de anställda.

Fakta SAS-chefen Rickard Gustafsons lön

Den årliga lönen reviderades under 2019 och uppgår till 12 468 000. En premiebestämd pensionsordning där 40 procent av den årliga lönen erläggs som premier till en överenskommen pensionsförsäkring. Pensionsålder är 65 år. De av årsstämman fastställda ersättningsprinciperna medger att styrelsen får frångå riktlinjerna om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det. Styrelsen har i detta fall ansett att det finns särskilda skäl till att avvika från principerna om att pensionspremien ej bör överstiga 30 procent då aktuell marknadsjämförelse av vd-löner i Sverige motiverar en pensionspremie på 40 procent och att vd Rickard Gustafsons totala kompensation bestående av årlig lön och pensionsförmån därmed anses marknadsanpassad.

•Övriga förmåner: Bil- och reseförmån, sjukvårdsförsäkringar samt grupplivförsäkringar.

KÄLLA: SAS årsredovisning.