Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd vd avslöjade hemliga uppgifter när han var otrogen

Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Boken ”En halv man” är utgiven på Ordberoende Förlag och innehåller detaljerade uppgifter från en gift direktörs kärleksaffär med Åsa Ahlund, som själv står som författare till boken tillsammans med Lena Bivner. Boken är tryckt i 1000 exemplar.Foto: Tara
Det faktum att direktören berättade att han skulle byta jobb långt innan det blev offentliggjort kan vara ett brott. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

En vd för ett stort företag anklagas i en ny bok för att ha läckt hemlig företagsinformation till en kvinna han hade en relation med utanför äktenskapet. 

Det gäller bland annat om hans känsliga byte av jobb.

– Om uppgiften stämmer är det oerhört allvarligt eftersom det handlar om insiderinformation som mannen lämnat till en utomstående, säger en börsanalytiker Expressen talat med.

Boken ”En halv man” är utgiven på Ordberoende Förlag och innehåller detaljerade uppgifter från en gift direktörs kärleksaffär med Åsa Ahlund, som själv står som författare till boken tillsammans med Lena Bivner.

Hon berättar ingående om deras liv.

– Det här är min historia om relationen med mannen som jag trodde var min livskärlek och själsfrände, skriver hon i inledningen.

I boken är vissa fakta om toppdirektören och hans otrohetsaffär ändrad och han kallas för Anders när hon skriver om honom och deras relation.

– Jag behövde inte hans pengar och Anders är inte typen som köper en kvinna med dyra gåvor. Men han bjöd på middagar och resor. Han ville framstå som en vanlig kille. Han bodde i en flott villa, men levde annars ganska anspråkslöst, berättar hon i en intervju i tidningen Tara som också publicerats i Expressen. 

Börsdrivande information?

I ”En halv man” skriver Åsa Ahlund om relationen med den gifta toppchefen, men också om att hon vid deras möten fått börskänslig information om vad storbolaget planerar, kommande ommöbleringar inom företaget där topptjänstmän tvingas lämna sina befattningar och att han själv ska byta jobb från att bolag till ett annat.

Mannen berättar öppet om uppgifter som kan anses vara insiderinformation.

Ett tydligt exempel är uppgiften om att han ska byta jobb – från ett toppjobb till ett annat.

I boken skriver hon:

”Jag har ju lovat Anders att inte avslöja att han är en av kandidaterna till jobbet som Storföretagets vd. Det får absolut inte komma ut, eftersom marknaden inget vet och att utnämningen kan vara börspåverkande. Trots mitt löfte till Anders har jag berättat för några få som börjat ifrågasätta min relation med honom.”

Delar av sms–trafiken mellan toppdirektören och Åsa Ahlund finns återgivna ordagrant.

– Sammanlagt räknade vi ihop till 700 utskrivna sidor med sms som skickats fram och tillbaka, skriver Åsa Ahlund och medförfattaren Lena Bivner, som till vardags jobbar som presschef på Länsförsäkringar. 

Berättar om mötet med Löfven

I en passus i ett kapitel finns ett kortfattat sms om ett möte som toppchefen ska ha med statsminister Stefan Löfven.

Utdrag ur boken:

”Efter lunch samma dag Anders sagt att han ska åka till Åre börjar han skicka sms.

A: Åker inte förrän 16.30, möte med Stefan Löfven innan, extrainsatt...Puss min älskling Älskar dig Åsa”

”Det handlar om insiderinformation”

Det faktum att direktören berättade att han skulle byta jobb långt innan det blev offentliggjort kan vara ett brott från mannens sida.

– Det kan vara så att man röjer insiderinformation, säger kammaråklagare Jan Leopoldson på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

Han uttalar sig generellt eftersom han inte känner till de närmare omständigheterna kring fallet.

– Preskriptionstiden är två år, säger han.

Bland flera börsanalytiker som Expressen talat med är det informella utpekandet av mannen känt.

– Om uppgiften stämmer att han berättat om sitt planerade byte av jobb är det oerhört allvarligt eftersom det handlar om insiderinformation som mannen lämnat till en utomstående. Även om kvinnan inte använt sig av informationen så har han gjort sig skyldig till något som kan vara brott, säger en analytiker Expressen talat med.

En annan analytiker Expressen talat med säger:

– Han driver företaget på ett bra sätt. Men samtidigt är detta en trovärdighetsfråga – är uppgifterna sanna så måste han kommentera det på ett eller annat sätt.

Åsa: Inser att något inte stämmer

I förlagets beskrivning av boken ”En halv man” står att läsa:

”När läraren Åsa träffar näringslivshöjdaren Anders är hon till en början inte alls intresserad. Han är inte hennes typ och har både fru och barn.

Men Anders väcker något hos henne, får henne att känna sig viktig, skrattar åt hennes skämt och när hennes telefon dagligen fylls av hans kärleksfulla sms, trillar hon till slut dit.

De inleder en passionerad relation, som också kantas av djup vänskap, men snart inser Åsa att det är mycket som inte stämmer.

De allt mer osannolika lögnerna tvingar henne till slut att börja ifrågasätta hans löften om att det ska bli dom. Och snart går det upp för henne att han lever ett dubbelliv”.

”Vi kommenterar inte rykten”

Presschefen på det bolag där mannen i dag är anställd, känner till uppgifterna som finns i boken. 

Har er vd på något sätt kommenterat boken ”En halv man”?

– Nej, det har han inte gjort.

Kommer det att komma några kommentarer?

– Vi kommenterar inte rykten.

Har saken diskuterats mellan vd:n och bolagets styrelseordförande?

– Som jag sa, vi kommenterar inte rykten.

Vi har även framfört frågan till toppchefen själv om att kommentera, vilket han avböjt.