Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tomterally på börsen: ”Finns en optimism”

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
”Vi lämnar 2021 med stark medvind för börsen men man ska vara försiktig med att dra ut trender från de här dagarna när börsen går upp”, säger Robert Bergqvist på SEB.
Foto: Pressbild / SEB
Börsen har startat på plus 2022, med uppgångar för bland annat SAS och Volvo Cars.
Foto: SVEN LINDWALL

Det råder ”tomterally” på börsen.

2021 avslutades starkt – och 2022 inleds med breda börsuppgångar.

Första dagen har Apple nått en ny drömgräns, Tesla rusat, Volvo Cars och SAS lyft och Tokyobörsen stängt på plus.

– Börsen ser ljuset i tunneln, säger Robert Bergqvist på SEB.

Enligt Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, brukar börsen stiga under årets fem sista och två första dagar.

Så även 2021/2022.

På Twitter skriver Bergqvist:

”Jösses vilket ”jultomtsrally”! Summering av Sthlm-börsens 5 sista handelsdagar & 2022 års 2 första dagar, perioden som definierar ”Santa Claus Rally”, visar just nu en uppgång med galna 4.4%.”

– Statistiken visar att sen 1928 har börsen gått upp i 80 procent av fallen under det här jultomterallyt, säger ekonomen.

https://twitter.com/BergqvistRobert/status/1477934859637116929

Uppgångar på börserna

På måndagen, årets första handelsdag, steg Stockholmsbörsens breda index OMXSPI med 0,7 procent och storbolagsindexet OMXS30 med 1 procent. Kurserna har fortsatt uppåt under tisdagen, med breda uppgångar för bland annat Volvo Cars och SAS.

Även andra bolag i resebranschen, som American Airlines och Norwegian Cruise Line, har inlett året på uppsidan, rapporterar TT.

Också i USA stängde börserna på plus på måndagen.

Framför allt Tesla agerade draglok – med en rusning på 13,5 procent – efter besked om större leveranser än väntat. Och Apple nådde en stund över drömgränsen: 3 000 miljarder dollar i börsvärde, som första amerikanska bolag i världen, enligt CNBC.

I Tokyo stängde Nikkei 225-index på plus 1,8 procent årets första handelsdag.

SEB-ekonomen: ”Optimism”

Robert Bergqvist på SEB sammanfattar läget på börsen:

– Positivt, trots allt elände. 

Han säger att det visserligen kommer nyheter om snabb smittspridning, men att det också rapporteras om länder som börjar se en bortre gräns för pandemin. En början på slutet.

– Det finns en optimism för 2022. Det kan komma kortsiktiga bakslag på börsen, men de flesta har en positiv syn på konjunktur, ekonomisk tillväxt, vinster för företagen. Det finns mycket pengar, säger Robert Bergqvist.

Han fortsätter:

– Det som möjligen är ett mörkt moln på himlen är inflationen i kombination med räntor. Stiger inflationen mer än väntat höjer centralbankerna räntan mer och det brukar vara negativt för börsen.

Varningen om tomterallyt

Även om det just nu råder tomterally och Bergqvist är positiv inför börsutvecklingen 2022 råder han sparare att inte dra för stora slutsatser av de senaste dagarnas uppgångar.

– Många placerare är på semester, det är färre affärer, lägre volymer som handlar och mer svårtolkat. Man ska alltid ta jultomterallyt och de två första veckorna på börsen med en nypa salt. Det kan hoppa till både uppåt och nedåt.