Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Telias resultat lägre än väntat

Telia minskar sin vinst före skatt jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Telias vd och koncernchef, Johan Dennelind. Foto: LISA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Telia visar på ett justerat rörelseresultat om 5 520 miljoner kronor, i kontrast till snittprognosen på 7 542 miljoner kronor.

Bolagets vinst före skatt föll till 2 145 miljoner kronor under det andra kvartalet, jämfört med 3 108 miljoner kronor i fjol.

Telefonoperatören Telia visar en nettoomsättning på 21 272 miljoner kronor under det andra kvartalet. Det är en liten ökning jämfört med fjolårets motsvarande resultat om 20 814 miljoner kronor. Samtidigt möter det inte förväntan enligt Infront Datas analytiker, som lagt snittprognosen på 21 707 miljoner kronor.

Telias rörelseresultat landar på 5 520 miljoner kronor – även det lägre än prognosen om 7 542 miljoner kronor. Bortsett från effekten från de nya redovisningsprinciperna om leasing sjönk resultatet med 2 procent på jämförbar bas. Under det första kvartalet sjönk motsvarande resultat med 4 procent.

Vinsten före skatt landar på 2 146 miljoner kronor för det andra kvartalet. Motsvarande resultat för samma period i fjol var 3 108 miljoner kronor.

”Ser förbättring under resten av året”

Enligt Telias vd och koncernchef, Johan Dennelind, kommer resten av året att ge bättre resultat.

”Intäktsåtgärderna, både redan införda och kommande under hösten, i kombination med kostnadsneddragningar, främst resurskostnader, är de främsta skälen till att vi kan upprepa en starkare andra halva av året än den första”, skriver Johan Dennelind i ett pressmeddelande. 

Han skriver att Telia håller fast vid prognosen inför helårsrapporten, men att den positiva trenden går långsamt. Anledningen uppges vara en svag mobilutveckling bland konsumenter i Norge, samt en negativ mix av tjänsteintäkter i Finland.

”För att förbättra tjänsteintäkterna för året fortsatte vi att genomföra våra kommersiella planer under det andra kvartalet”, skriver Johan Dennelind.

I Sverige handlar det bland annat om att man har förenklat den mobila tjänsteportföljen och underlättat för familjer att använda och dela data sinsemellan. Det i kombination med prisjusteringar i den fasta tjänsteportföljen tros leda till en bättre tjänsteintäktstrend under det kommande halvåret.

Annons: